Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Παρουσίαση του αστικού καταναλωτικού συνεταιρισμού Ζωγράφου

Παρουσίαση του αστικού καταναλωτικού συνεταιρισμού Ζωγράφου
Παρασκευή 25/01 ώρα 18:30 στο Πνευματικό Κέντρο Ζωγράφου
(Ανακρέοντος 60) για να συζητήσουμε από κοντά αυτή την προοπτική.

Για εμάς που πήρανε την πρωτοβουλία της δημιουργίας ενός αστικού καταναλωτικού συνεταιρισμού, οι όποιες μορφές αλληλεγγύης πρέπει να είναι κύτταρα οργάνωσης της καθημερινότητας μας και ανάσες ζωής, παραδείγματα συμβίωσης ντόπιων και μεταναστών, εργαζομένων, νέων και συνταξιούχων, άνεργων που πιστεύουν ότι μπορούν τα πράγματα να πάνε και καλύτερα αρκεί να γίνουν κύριοι της μοίρας τους.

Για εμάς, απαραίτητη συνθήκη για την ανατροπή της αρνητικής πορείας που έχει πάρει ο τόπος είναι ο αγώνας του λαού μας για επιβίωση μέσα από τη δημιουργία δομών αλληλεγγύης & αντίστασης στην καταστροφή που προκαλούν οι μνημονιακές πολιτικές. Δομές που θα υπερασπίζονται το βιοτικό μας επίπεδο και θα διεκδικούν την ανατροπή της κατάστασης.

Θέλουμε αυτή η προσπάθεια να είναι ανοικτή σε νέες ιδέες και σε όλους/όλες. Δεν επιθυμούμε να είναι ανταγωνιστική σε όσους χώρους ή συλλογικότητες δραστηριοποιούνται στη γειτονιά, αντίθετα επιδιώκουμε να καλύψουμε βασικές βιοποριστικές ανάγκες, δημιουργώντας παράλληλα μία σταθερή δομή αλληλεγγύης και αντίστασης.
Στα πλαίσια αυτού του προβληματισμού, καταθέτουμε την πρόταση μας για τη δημιουργία ενός Συνεταιρισμού καταναλωτών.

Τί είναι ο Αστικός Συνεταιρισμός Καταναλωτών;
Ο Αστικός Συνεταιρισμός Καταναλωτών είναι η νομική μορφή που μπορεί να πάρει μία ομάδα ανθρώπων, όταν αποφασίσουν να «συνασπιστούν» νομότυπα, συστηματικά και ουσιαστικά, με σκοπό την εξασφάλιση για τις οικογένειές τους αδιάλειπτης, φθηνής και ελεγμένης από τους ίδιους προμήθειας ειδών διατροφής και όχι μόνο.

Οι καταναλωτικοί συνεταιρισμοί αγοράζοντας μαζικά ρίχνουν τις τιμές. Μπορούν και προσφέρουν προϊόντα σε τιμές που μόλις καλύπτουν το κόστος, και αφήνουν ένα μικρό πλεόνασμα γιατί δεν ενδιαφέρονται για το κέρδος αλλά για την ευημερία των μελών τους. Με μια μικρή συνδρομή, δημιουργείται ένα αποθεματικό ικανό να χρηματοδοτήσει την δημιουργία του συνεταιρισμού και την αγορά των πρώτων προϊόντων.

Με την πώλησή τους αγοράζονται τα επόμενα. Το όποιο πλεόνασμα καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα του συνεταιρισμού και ότι μείνει μπορεί να διατίθεται από τους συνεταιριστές σε όποια δράση επιλέξουν αυτοί.

Τι μας οδήγησε στην δημιουργία του Συνεταιρισμού;
Πρώτα απ’ όλα η ανάγκη μας για φθηνότερα, ποιοτικά τρόφιμα όσο γίνεται εκτός των καρτέλ που πνίγουν τον παραγωγό και κλέβουν τον καταναλωτή.
Η διάθεσή μας να δημιουργήσουμε μία σταθερή δομή αλληλεγγύης που θα προμηθεύει σε μόνιμη βάση όσους στερούνται της δυνατότητας ακόμα και της τροφής, βασισμένο στην αυτοοργάνωση και όχι στην ανάθεση.

Η θέλησή μας να στηρίξουμε οικολογικά, συνεταιριστικά και κοινωνικά υπεύθυνα μοντέλα παραγωγής και διακίνησης που δεν θα προωθούν την ιδιοτέλεια. Ένα μαζικό κίνημα συνεταιριστών – καταναλωτών μπορεί δυνητικά να επιβάλει τους όρους του, σε ρήξη με τους όρους της «ελεύθερης αγοράς» των μονοπωλίων.

Θέλουμε τους παραγωγούς να μείνουν στον τόπο τους, θέλουμε να τους ενισχύσουμε προσφέροντάς τους δίκαιες τιμές και αυτοί με τη σειρά τους να μας προσφέρουν ποιοτικά προϊόντα.
Οι καταναλωτικοί συνεταιρισμοί στην Ελλάδα αλλά κυρίως στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι μία πραγματικότητα. Λειτουργούν ως κυματοθραύστες στην άνοδο των τιμών, ως ένας εναλλακτικός τρόπος αγοράς που αναγκάζει και τους ιδιώτες να συνετιστούν στην πολιτική πωλήσεών τους. Δεν αρκούμαστε όμως εκεί.

Οι δυνατότητες που δίνει ο συνεταιρισμός μέσα από το εντευκτήριό του, αλλά κυρίως της σταθερής χρηματοδότησης που μπορεί να παρέχει σε δομές αλληλεγγύης που θα αποφασισθούν από τους ίδιους τους συνεταιριστές του, δίνει την δυνατότητα πολύμορφών δράσεων.

Δράσεις που σε τελική ανάλυση είναι αυτές που θα κόψουν τον δρόμο στην Χρυσή Αυγή.

Η εμπειρία και η συνεργασία με τους υπόλοιπους αστικούς καταναλωτικούς συνεταιρισμούς στην Αττική, θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προκύψουν, που ξέρουμε πως θα είναι πολλά.

Γιατί ο Συνεταιρισμός μάς συμφέρει;
Ο Συνεταιρισμός μάς συμφέρει διότι:

Μας προμηθεύει προϊόντα χωρίς την επιβάρυνση μεσαζόντων. Το κάθε προϊόν μάς έρχεται κατευθείαν από τον παραγωγό/ κατασκευαστή του. Έτσι δεν επιβαρυνόμαστε τα «ενδιάμεσα καπέλα» στην τιμή και το όποιο κέρδος δεν πάει στα αδιανέμητα κέρδη των ΑΕ και των μετόχων τους αλλά επιστρέφει στην κοινωνία, με τον τρόπο που εμείς επιλέγουμε.

Μας εξασφαλίζει αγαθά που έχουμε ελέγξει οι ίδιοι. Για κάθε παραγγελία έχουμε έρθει οι ίδιοι σε συνεννόηση και επαφή με τον παραγωγό/κατασκευαστή, έχοντας «εποπτεύσει» στα στάδια παραγωγής/κατασκευής, έχοντας επιβλέψει τις εγκαταστάσεις και υποδομές και έχοντας οι ίδιοι γευτεί ή δοκιμάσει τα προϊόντα. Εξάλλου ο κάθε προμηθευτής θα γνωρίζει ότι σε περίπτωση προμήθειάς μας με αγαθά δεύτερης διαλογής, δεν θα τον ξαναπροτιμήσουμε! Θα είναι άλλωστε και τακτική μας η επιλογή προμηθευτών έπειτα από σύστασή τους από κάποιο μέλος του Συνεταιρισμού μας.

Όλα τα προϊόντα θα είναι νέας εσοδείας. Ο Συνεταιρισμός δεν θα διαθέτει εγκαταστάσεις για αποθήκευση προϊόντων, καθώς θα παραγγέλνουμε ποσότητες αναλόγως της ζήτησης.

Όλα τα προϊόντα θα είναι ελληνικά. Διότι όχι μόνο θέλουμε να στηρίξουμε τον Έλληνα μικρό παραγωγό / κατασκευαστή αλλά και επειδή αποφεύγοντας τις μεγάλες αποστάσεις ελαττώνουμε το οικολογικό αποτύπωμα της διακίνησης των προϊόντων.

Πώς δουλεύει ο Συνεταιρισμός;
Το ανώτερο όργανο που λαμβάνει και όλες τις αποφάσεις είναι η Γενική Συνέλευση. Το εκλεγμένο Διοικητικό και το Εποπτικό Συμβούλιο διαχειρίζεται και ελέγχει αντίστοιχα τον συνεταιρισμό. Για να γίνει μία οικογένεια μέλος στον Συνεταιρισμό, πρέπει να αγοράσει μία Συνεταιριστική Μερίδα (20 ευρώ). Ποσό που μπορεί να της επιστραφεί εάν θελήσει να αποχωρήσει. Ο συνεταιρισμός βασίζεται στην εθελοντική προσφορά των μελών του.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο προτεινόμενο καταστατικό λειτουργίας.

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΟΥΜΕ
http://synzo.blogspot.gr/
http://www.facebook.com/SYNetairistesZOgrafou
synzo@gmail.com
6972001598 – 6942025521

http://zografoubloging.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom