Σαν σήμερα, το 2017 η Μάνδρα ήρθε αντιμέτωπη με τη χειρότερη πλημμύρα στην Ιστορία της Δυτικής Αττικής, η οποία άφησε πίσω της 24 νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές σε σπίτια και επιχειρήσεις. Ήταν 15 Νοεμβρίου του 2017 όταν η Μάνδρα ήρθε αντιμέτωπη με τη χειρότερη πλημμύρα στην Ιστορία της Δυτικής Αττικής. Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη πλημμύρα στην Αττική με βάση τον αριθμό των νεκρών που προκλήθηκε από μια τόσο ισχυρή βροχόπτωση, η οποία συνοδεύτηκε και από χαλάζι. Τα ξημερώματα εκείνης της ημέρας οι κάτοικοι έμειναν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους εξαιτίας της νεροποντής που είχε ξεκινήσει τη νύχτα και συνεχιζόταν με αμείωτο ρυθμό. Τα μπαζωμένα ρέματα και η απουσία αντιπλημμυρικών έργων έφεραν νερά, λάσπες και οικοδομικά υλικά μέσα στον οικισμό, δημιουργώντας μία άνευ προηγουμένου κατάσταση στην περιοχή. Η παντελής έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων από την Περιφέρεια Αττικής αλλά και η μη χωροθέτηση των γνωστών σε όλους ρεμάτων της περιοχής αποτελούν ακόμα για τους κατοίκους της Μάνδρας την κυριότερη αιτία της καταστροφής. Ηλικιωμένοι αλλά και άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί μέσα στα αυτοκίνητά τους έπεσαν θύματα της φονικής πλημμύρας, με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται στους 24. Ανείπωτη ήταν η τραγωδία και για τις επιχειρήσεις, αφού οι ζημιές που προκλήθηκαν σε σπίτια, καταστήματα, δρόμους και μαγαζιά είχαν κοστίσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Οι αυτοψίες στην περιοχή της Μάνδρας είχαν εντοπίσει 1.064 καταστροφές κτιρίων, εκ των οποίων τα 794 ήταν κατοικίες, τα 126 ήταν επαγγελματικοί χώροι, τα οκτώ ήταν δημόσια κτίρια και τα υπόλοιπα 136 αποθήκες και υπόγεια. Επίσης, στην περιοχή των Μεγάρων και στη Νέα Πέραμο η αυτοψία είχε δείξει έως τώρα 448 καταστροφές κτιρίων. Τα 228 ήταν κατοικίες, τα 38 επαγγελματικοί χώροι, με τα έξι να είναι δημόσια κτίρια και τα εναπομείναντα 123 να είναι αποθήκες και υπόγεια. Ο τότε πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας κήρυξε εθνικό πένθος για τα θύματα, ενώ την επομένη μετέβη στην περιοχή. https://www.fosonline.gr/ Τρεις ένοχοι για την πλημμύρα του 2017 - Ολοι αθώοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια Την ενοχή τριών εκ των οκτώ κατηγορουμένων για τους θανάτους 25 ανθρώπων κατά τη διάρκεια της καταστροφικής πλημμύρας στη Μάνδρα Αττικής ,το 2017, ανακοίνωσε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων στις 29/10/2024. Κάνοντας μια αναφορά στο σκεπτικό της απόφασης, η πρόεδρος του δικαστηρίου, Αργυρώ Νικολακούδη, ανακοίνωσε την αθώωση και των 8 κατηγορουμένων για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως και των σωματικών βλαβών.
Ακολουθώντας την εισαγγελική πρόταση, το δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή της πρώην δημάρχου Μάνδρας, Ιωάννας Κριεκούκη, του πρώην προϊσταμένου της ΥΔΟΜ και μίας υπαλλήλου της περιφέρειας για το πλημμέλημα της πρόκλησης πλημμύρας.
Της ανακοίνωσης της απόφασης προηγήθηκε η ανάγνωση ενός λεπτομερούς σκεπτικού, κίνηση ασυνήθιστη στα ποινικά δικαστήρια. Οι δικαστές έκριναν ένοχη την πρώην δήμαρχο Μάνδρας και τον τότε προϊστάμενο της πολεοδομίας Ελευσίνας εντοπίζοντας ευθύνες για τις αυθαίρετες κατασκευές στο ρέμα Σούρες.
«Οι έλεγχοι της πολεοδομίας έπρεπε να κινηθούν και αυτεπαγγέλτως. Μετά τις πλημμύρες έγιναν έλεγχοι, με τις ίδιες δύο υπαλλήλους, σε τέσσερις ημέρες», σημείωσε η πρόεδρος και συμπλήρωσε αναφερόμενη στην πρώην δήμαρχο Μάνδρας πως «ήταν διοικητική και πολιτική προϊσταμένη, όφειλε να ασκεί τα καθήκοντά της με γνώμονα το καλό των κατοίκων και της αποτροπή του κινδύνου για αυτούς», εφόσον «γνώριζε τον πλημμυρικό κίνδυνο που από ενέργειες του δήμου υφίστατο».
Για την απαλλαγή από το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και της σωματικής βλάβης από αμέλεια από παραλείψεως, η πρόεδρος ανέφερε: «Δεν προήλθαν θάνατοι και τραυματισμοί συνδεόμενοι αιτιωδώς με τις αυθαίρετες κατασκευές στο ρέμα Σούρες».
Κατά την πρόεδρο, εάν είχε ολοκληρωθεί το αντιπλημμυρικό έργο πριν από τις πλημμύρες του 2017 με βάση μελέτη του Πολυτεχνείου θα είχε μειωθεί η ροή κατά 48% και τα ρέματα θα υπερχείλιζαν δύο ώρες αργότερα. Οπως σημείωσε, «θα απέτρεπαν τους θανάτους και τους τραυματισμούς που προκλήθηκαν».
Οι ποινές
Σε ποινές φυλάκισης από 14 έως 18 μήνες με τριετή αναστολή καταδικάστηκαν οι τρεις κατηγορούμενοι που κρίθηκαν ένοχοι.
Το δικαστήριο καταδίκασε την πρώην δήμαρχο Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη σε ποινή φυλάκισης 14 μηνών, ενώ επέβαλλε ποινές 18 μηνών στον πρώην προϊστάμενο της ΥΔΟΜ και στην υπάλληλο της περιφέρειας που ήταν υπεύθυνη για στην αστυνόμευση.
Υπενθυμίζεται, ότι οι ποινές του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου είναι αισθητά χαμηλότερες από εκείνες του πρωτόδικου (4-6 έτη κατά περίπτωση), καθώς οι καταδίκες αφορούσαν μόνο το αδίκημα της πρόκλησης πλημμύρας και όχι αυτό της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, για το οποίο είχαν καταδικαστεί πρωτοδίκως.
Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο με την απόφασή του επικύρωσε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου που είχε αναγνωριστεί από τον πρώτο βαθμό, ενώ απέρριψε τα ελαφρυντικά που ζητήθηκαν στο δεύτερο βαθμό.
Ανακοίνωση δικηγόρων
«Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών ανακοίνωσε την απόφασή του για την πλημμύρα της Μάνδρας το 2017 που θρηνήσαμε 25 θύματα. Απεφάνθη σήμερα ότι δεν υπάρχει καμία ποινική ευθύνη για τους τραγικούς θανάτους, αλλά μόνο για την πρόκληση πλημμύρας τοπικά, όπως ακριβώς συνέβη και πριν 10 μέρες στη δίκη για το πλημμυρικό φαινόμενο του Ιανού στη Λάρισα. Οι θάνατοι των ανθρώπων στη Μανδρα δεν ήταν ατύχημα ούτε “η κακιά στιγμή”.
Οι συγγενείς των θυμάτων, μη σύμφωνοι με τη δικαστική απόφαση, θα εξαντλήσουν κάθε ένδικο μέσο και βοήθημα προκειμένου να ανατρέψουν τη λανθασμένη κι άδικη αυτή απόφαση, ώστε να δικαιωθούν οι ψυχές των ανθρώπων που χάθηκαν», δήλωσαν οι δικηγόροι των οικογενειών των θυμάτων, Αθανάσιος Οικονόμου, Αθανάσιος Καβουρίνος, Κωνσταντίνος Φούσας και Δημήτριος Σκύφτας.
Η πρωτόδικη απόφαση
Υπενθυμίζεται, ότι στο πρωτόδικο δικαστήριο απαλλάχθηκαν πλήρως από της κατηγορίες άλλοι έξι κατηγορούμενοι, ανάμεσα στους οποίους και η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου. Αν και ασκήθηκε έφεση και οδηγήθηκαν ξανά όλοι οι κατηγορούμενοι στο εδώλιο του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, οι έξι αθωωθέντες υπέβαλαν ενστάσεις επί της έφεσης και το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων τις έκανε δεκτές.
«Η έφεση του εισαγγελέα ήταν εκπρόθεσμη, χωρίς να υπάρχει λόγος ανωτέρας βίας. Ως εκ τούτου η ασκηθείσα έφεση απορρίπτεται ως απαράδεκτη», είχε αναφέρει η πρόεδρος της έδρας, με τη δίκη να συνεχίζεται τελικά μόνο για τους 6 πρωτοδίκως καταδικασθέντες.
Σοφία Σπίγγου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου