Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

Έρευνα: Κυριαρχεί η ανασφάλεια στους πολίτες - Έλλειψη εμπιστοσύνης στην ΕΛ.ΑΣ


Παθογένειες στη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας διαπιστώνουν οι περισσότεροι εκ των ερωτηθέντων. Η έρευνα καταγράφει μια σαφή διάκριση μεταξύ της εμπιστοσύνης των πολιτών στα σώματα ασφαλείας.

Γενικευμένο είναι το αίσθημα ανασφάλειας στην κοινωνία της Ελλάδος, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας «Κάπα Research» για τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας. Την ίδια ώρα σχεδόν οχτώ στους δέκα εκ των ερωτηθέντων ζητούν την ενίσχυση των σωμάτων ασφαλείας και άμυνας, διαπιστώνοντας ειδικότερα παθογένειες στη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας.

H έρευνα καταγράφει μια σαφή διάκριση μεταξύ της εμπιστοσύνης των πολιτών στα σώματα ασφαλείας. Συγκριτικά με την πυροσβεστική και το λιμενικό, η αστυνομία συγκεντρώνει τα χαμηλότερα ποσοστά θετικών απόψεων και τον μικρότερο βαθμό εμπιστοσύνης, ενώ η πυροσβεστική απολαμβάνει τα μεγαλύτερα ποσοστά αποδοχής.

Απαντώντας στο ερώτημα κατά «πόσο ασφαλής χώρα είναι η Ελλάδα», το 44% εκτιμά ότι είναι «πολύ » ή «αρκετά» ασφαλής. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως μόλις 7% των ερωτηθέντων απαντά «πολύ ασφαλής». Στον αντίποδα, το 55% κρίνει ότι η χώρα είναι «λίγο» ή «καθόλου» ασφαλής.

Στο ίδιο πλαίσιο, με την ερώτηση να προσωποποιείται στο «εσείς προσωπικά, πόσο ασφαλής νιώθετε στην καθημερινότητά σας;», η ανασφάλεια κυριαρχεί ξανά. Το 48% των ερωτηθέντων αισθάνεται «πολύ» ή «αρκετά» ασφαλής» εν αντιθέσει με το 51% που νιώθει «λίγο» ή «καθόλου» ασφαλής. Με βάση τα δύο αυτά ευρήματα διαπιστώνεται ότι οι πολίτες, παρότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει ποντάρει αρκετά σε αυτόν τον τομέα, δεν αισθάνονται ασφαλής.

Η μεγαλύτερη ανασφάλεια διαπιστώνεται στα αστικά κέντρα, σύμφωνα με τις απαντήσεις στο ερώτημα «ποιες περιοχές/τοποθεσίες χρειάζονται αυξημένη αστυνομική παρουσία». Το 69% των ερωτηθέντων απαντά «οι υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής», το 59% «οι γειτονιές», το 55% «το κέντρο της Αθήνας», το 47% «οι δρόμοι (οδική ασφάλεια»), το 37% «τα γήπεδα/οι αθλητικές εγκαταστάσεις», 33% «τα πανεπιστήμια», 25% «τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».

Από τις πιο δημοφιλείς απαντήσεις διαπιστώνεται το έλλειμμα ασφαλείας στα αστικά κέντρα. Παραδείγματος χάριν η πρώτη και η τρίτη σε δημοφιλία απαντήσεις αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Αττικής, ενώ και οι απαντήσεις όπως «τα γήπεδα/οι αθλητικές διοργανώσεις» και «τα πανεπιστήμια» αφορούν κατά κύριο λόγο αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη όπου εντοπίζεται η μεγαλύτερη παραβατικότητα.

Η σχέση κοινωνίας και σωμάτων ασφαλείας

Από τα τρία σώματα ασφαλείας που βρίσκονται σε άμεση επαφή με την κοινωνία, την πυροσβεστική, το λιμενικό σώμα και την αστυνομία, η πρώτη απολαμβάνει τη μεγαλύτερη δημοτικότητα μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών. Με βάση τα ευρήματα της δημοσκόπησης, στην ερώτηση «ποια είναι η εικόνα που έχετε σχηματίσει για τα τρία σώματα ασφαλείας» το 86% των ερωτηθέντων έχει «θετική» ή «μάλλον θετική» άποψη για την πυροσβεστική.

Αρκετά χαμηλότερα, με 63% «θετικές» ή «μάλλον θετικές» απόψεις βρίσκεται το λιμενικό σώμα, που συγκεντρώσει και 32% «αρνητικών» ή «μάλλον αρνητικών» απόψεων. Στην τελευταία θέση βρίσκεται η αστυνομία με 50% «θετικές» ή «μάλλον θετικές» απόψεις (εκ των οποίων μόλις το 16% σίγουρα θετικές). Αντίστοιχα το 49% των ερωτηθέντων απαντά ότι έχει σχηματίσει «μάλλον αρνητική» ή «αρνητική» άποψη για την αστυνομία.

Ωστόσο, σύμφωνα με την «Κάπα Research» που διενήργησε την έρευνα, τα ποσοστά της αστυνομίας αποτελούν μια «αρκετά ικανοποιητική καταγραφή».

«Την αρχική έκπληξη διαδέχεται η ψυχραιμότερη δεύτερη ματιά σε έναν θεσμό που βρίσκεται καθημερινά εμπλεκόμενος στην ιδιωτική και δημόσια ζωή διεξάγοντας χιλιάδες «μικρούς πολέμους». Επιπρόσθετα, η δράση της αστυνομίας είναι συνεχώς εκτεθειμένη στους προβολείς των ΜΜΕ και στον μεγεθυντικό φακό της κοινής γνώμης. Για όσους είχαν την εμπειρία της παρέμβασης, η αξιολόγηση (συμπεριφορά των οργάνων, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα) αστυνομίας και λιμενικού είναι θεαματικά κοντινή. Δεδομένων των ανωτέρω, τα ποσοστά δημοφιλίας και εμπιστοσύνης προς την Αστυνομία –που ανέρχονται στο 50%– αποτελούν μια αρκετά ικανοποιητική καταγραφή», αναφέρει η εταιρεία χαρακτηριστικά στα βασικά συμπεράσματά της.

Αντίστοιχα είναι τα ευρήματα στο ερώτημα για την εμπιστοσύνη των πολιτών στα σώματα ασφαλείας. Το 85% των ερωτηθέντων εμπιστεύεται «πολύ» ή «αρκετά» την πυροσβεστική, το 58% «πολύ» ή «αρκετά» το λιμενικό σώμα και τελευταία, με 46% «πολύ» ή «αρκετά» την ΕΛ.ΑΣ. Σημειώνεται ότι μόνον στην αστυνομία η αρνητική προδιάθεση ξεπερνά τη θετική, καθώς 54% την εμπιστεύεται «λίγο» ή «καθόλου».

Όσον αφορά τα συναισθήματα των ερωτηθέντων, η αστυνομία συγκεντρώσει εξίσου τα περισσότερα αρνητικά, συγκριτικά με το λιμενικό και την πυροσβεστική. Ταυτόχρονα η τελευταία απολαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των θετικών συναισθημάτων ερωτηθέντων, με το 91% να νιώθει «περηφάνια» ή «ασφάλεια» ή «συμπάθεια» για το εν λόγω σώμα ασφαλείας.

Για την αστυνομία, μόλις το 3% νιώθει «περήφανο», το 24% αισθάνεται «ασφάλεια» και το 23% «συμπάθεια». Στο Λιμενικό Σώμα τα ποσοστά κινούνται στις ίδιες απαντήσεις στο 7% («περήφανο»), 23% («ασφάλεια») και 37% («συμπάθεια»).

Το αρνητικό συναίσθημα που επικρατεί και στα τρία σώματα ασφαλείας είναι η «ανησυχία». Στην αστυνομία εντοπίζεται στο 22%, στο λιμενικό στο 16% και στην πυροσβεστική στο 6%. Αντίστοιχα «θυμό/οργή» για την αστυνομία νιώθει το 15% των ερωτηθέντων, για το λιμενικό το 5%, ενώ για την πυροσβεστική το 2%. Τέλος, «αντιπάθεια» για την αστυνομία αισθάνεται ποσοστό 11% και για το λιμενικό αντίστοιχα 4% των ερωτηθέντων.

Αστυνομικές δυνάμεις και οι πολίτες

Βρίσκεται κοντά στον πολίτη, είναι αποτελεσματική, είναι καλά οργανωμένη, εφαρμόζει καινοτομίες. Αυτά τα τέσσερα χαρακτηριστικά δεν ταιριάζουν στην Ελληνική Αστυνομία εκτιμούν οι ερωτηθέντες κατά συντριπτική πλειοψηφία, δείχνοντας παθογένειες στη λειτουργία της.

Συγκεκριμένα, το 57% εκτιμά ότι η ΕΛ.ΑΣ δεν «βρίσκεται κοντά στον πολίτη», το 59% ότι δεν «είναι αποτελεσματική», το 74% ότι δεν «είναι καλά οργανωμένη» και το 71% πως «δεν εφαρμόζει καινοτομίες».

Οι απαντήσεις λίγο πιο θετικές για τους αστυνομικούς, όταν δηλαδή η ερώτηση προσωποποιείται στο ανθρώπινο δυναμικό και όχι το σύνολο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το 64% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι αστυνομικοί «είναι χρήσιμοι» ενώ το 50% απαντά πως «είναι πρόθυμοι». Στον αντίποδα, μόλις το 38% θεωρεί πως «σέβονται τον πολίτη», το 29% ότι «είναι έντιμοι» και 25% ότι «είναι καταρτισμένοι».

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της αστυνομίας, από τα ευρήματα διαπιστώνεται ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης κυριαρχεί στους ερωτηθέντες σε σχέση με το αίσθημα αποτελεσματικότητας της ΕΛ.ΑΣ.

Σε όλες τις απαντήσεις που περιλαμβάνουν την αποτελεσματικότητά της, όπως η επίβλεψη των διαδηλώσεων, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η διατήρηση της δημόσιας ειρήνης στην καθημερινότητα, η καταπολέμηση της εγκληματικότητας και οικονομικών εγκλημάτων, η αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και της ενδοοικογενειακής βίας και άλλα, η ΕΛ.ΑΣ λαμβάνει αρνητικό πρόσημο. Μάλιστα, σε ορισμένες απαντήσεις όπως στα κρίσιμα ζητήματα της καταπολέμησης της βίας στα γήπεδα (με τη χώρα να μετρά νεκρούς και δεκάδες τραυματίες τα τελευταία χρόνια) και του φαινομένου του τελευταίου διαστήματος, της βίας μεταξύ ανηλίκων- το ποσοστό αποτελεσματικότητας που λαμβάνει είναι ιδιαίτερα χαμηλό.

Κατά τη γνώμη του 62% των ερωτηθέντων οι πόροι που κατευθύνονται προς τις δυνάμεις ασφαλείας είναι ελάχιστοι. Μόνον το 9% θεωρεί ότι τα χρήματα που δαπανούνται για αυτόν τον σκοπό από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι «πάρα πολλά», ενώ το 17% θεωρεί ότι είναι «όσα πρέπει».

Παράλληλα το 77% ζητεί τη «μεγαλύτερη ανάπτυξη των δημοσίων υπηρεσιών ασφαλείας», ενώ μόλις το 6% εκτιμά ότι πρέπει να μειωθούν οι δημόσιες υπηρεσίες ασφαλείας. Το 9% είναι ικανοποιημένο με την υπάρχουσα κατάσταση.

Δείτε ολόκληρη την έρευνα εδώ.

https://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom