Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Διακοπή λειτουργίας στο 5ο και το 6ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου


Η έλλειψη στατικής επάρκειας οδήγησε στη διακοπή μαθημάτων • Οι γονείς ζητούν να βρεθεί άμεση λύση φιλοξενίας των μαθητών σε κατάλληλο κοντινό κτίριο και το σχολείο να επαναλειτουργήσει κανονικά από Σεπτέμβριο αφού γίνουν οι απαραίτητες εργασίες.

Μέσω e-mail και την τελευταία στιγμή ενημερώθηκαν την Πέμπτη οι γονείς των μαθητών του 5ου και του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ζωγράφου για την τριήμερη διακοπή των μαθημάτων λόγω ακαταλληλότητας (μη ύπαρξης στατικής επάρκειας) στο πεπαλαιωμένο κτίριο 3 του σχολικού συγκροτήματος. 

Τα προβλήματα στο συγκεκριμένο σχολείο που φιλοξενεί περισσότερα από 450 παιδιά είχαν αναφερθεί εδώ και καιρό και η δήμαρχος, Τίνα Καφατσάκη, αποφάσισε άμεσα τη διακοπή των μαθημάτων στο ανώτατο όριο των τριών ημερών που εμπίπτει στην αρμοδιότητά της, μόλις έλαβε στα χέρια της τη σχετική εισήγηση από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου.

Πλέον το θέμα έχει τεθεί υπόψη της αρμόδιας διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και του υπουργείου Παιδείας ώστε να βρεθεί λύση για το πού θα φιλοξενηθούν οι μαθητές, ενώ οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης αναμένεται να πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι, αφού ολοκληρωθούν και οι σχετικές μελέτες που, όπως είπε στην «Εφ.Συν.» η δήμαρχος Ζωγράφου, έχουν ήδη προκηρυχθεί. 

Η πρόεδρος του συλλόγου γονέων, Ελένη Χριστάκη, ζητά από τον Δήμο Ζωγράφου και τη διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας να βρεθούν κατάλληλοι χώροι σε κοντινό σημείο για να στεγαστούν όλοι οι μαθητές χωρίς τις λύσεις τύπου «πρωί-απόγευμα» ή της τηλεκπαίδευσης.

Επίσης, να εξασφαλιστεί η ομαλή επαναλειτουργία του σχολείου από Σεπτέμβριο, αφού θα πληρούνται όλοι οι απαραίτητοι όροι ασφαλείας. «Ολα τα σχολεία του Ζωγράφου βρίσκονται σε πολύ παλιά κτίρια. Δεν είναι σωστά συντηρημένα, προκαλώντας πολλά προβλήματα ασφαλείας για τα παιδιά.Τα θέματα προέκυψαν από τον προσεισμικό έλεγχο που τον ζητούσαν εδώ και χρόνια, πρόκειται για ένα ντόμινο», τόνισε στην «Εφ.Συν.». 

Το θέμα είχε συζητηθεί για πρώτη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο Ζωγράφου στις 15 Φεβρουαρίου, όπου είχε αναφερθεί ότι πέρα από το 5ο και το 6ο Δημοτικό υπήρχε πρόβλημα και σε άλλα σχολεία της περιοχής.

Σε ανακοίνωσή της, η αριστερή ριζοσπαστική δημοτική κίνηση στον Δήμο Ζωγράφου «Ανυπότακτη Πόλη» αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η σχολική στέγη στον δήμο μας βρίσκεται σε μεγάλη κρίση, είναι πλέον πασιφανές. Από τα προβλήματα στατικής επάρκειας σε διάφορες μονάδες μέχρι τους τραυματισμούς νηπιαγωγών εν ώρα εργασίας σε ακατάλληλες προκάτ αίθουσες, η κατάσταση βοά, η ανάγκη να αντιμετωπιστεί είναι επείγουσα». 

Οπως εξήγησε στην «Εφ.Συν.» η δήμαρχος Ζωγράφου, Τίνα Καφατσάκη, το παλαιότερο κτίριο του συγκεκριμένου σχολικού συγκροτήματος χτίστηκε το 1959 και το 1981 προστέθηκε άλλος ένας όροφος που σήμερα παρουσιάζει προβλήματα, ενώ τα άλλα 2 νεότερα κτίρια του συγκροτήματος είναι απόλυτα ασφαλή.

«Αφού μίλησα με τους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές του σχολείου και έχοντας στα χέρια μου το έγγραφο της τεχνικής υπηρεσίας, δεσμεύτηκα να κλείσει ολόκληρο το κτίριο 3. Ενημέρωσα το δημοτικό συμβούλιο και με βάση Π.Δ. του 2017 αποφάσισα να κλείσει το σχολείο για 3 συνεχόμενες ημέρες προκειμένου να ληφθεί απόφαση από τη διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. 

Μας προτάθηκε να στείλουμε τη μελέτη στον ΟΑΣΠ και στην ΚΤΥΠ Α.Ε. προκειμένου να πάρουμε κι άλλες επιστημονικές απόψεις ώστε να δούμε τι θα πρέπει να κάνουμε ως προς το κτίριο 3.

Παράλληλα, ο δήμος έχει προκηρύξει διαγωνισμό για τη μελέτη αποκατάστασης του κτιρίου, αξίας 30.000 ευρώ, και μόλις προχωρήσει πιθανότατα θα γίνουν εργασίες αποκατάστασης μέσα στο καλοκαίρι», τόνισε στην «Εφ.Συν.» η κ. Καφατσάκη. 

Το πρόβλημα με τα απαρχαιωμένα σχολικά κτίρια που παρουσιάζουν διάφορα προβλήματα και θέματα ασφαλείας αφορά πολλούς δήμους της χώρας και στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ αρκετοί ήταν οι δήμαρχοι που ζήτησαν πρόσθετη χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών για να πραγματοποιήσουν απαραίτητες παρεμβάσεις και επισκευές.

Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom