Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

«Πονοκέφαλος» στην ΕΛ.ΑΣ. για την βόμβα στην έδρα των ΜΑΤ - Οι δεξαμενές καυσίμων και η έλλειψη καταγραφικού στις κάμερες


Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στην ΕΛ.ΑΣ. για την αναβίωση της τρομοκρατίας στη χώρα μας, μετά την τοποθέτηση βόμβας έξω από την έδρα των ΜΑΤ, στην οδό Κοκκινοπούλου στου Γουδή.

Μπορεί ο εκρηκτικός μηχανισμός να μην εξερράγη λόγω πιθανής αστοχίας στη συνδεσμολογία του, εάν όμως είχε γίνει η έκρηξη τότε οι συνέπειες ίσως ήταν καταστροφικές.

Το συγκεκριμένο σημείο αποτελεί πέρασμα πολλών φοιτητών, καθώς απέναντι βρίσκεται η είσοδος της Πολυτεχνειούπολης, αστυνομικών αλλά και διερχόμενων πολιτών και κανείς δεν θα ήθελε να φανταστεί τι θα συνέβαινε εάν γινόταν η έκρηξη. 

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, πίσω από τον τοίχο όπου οι δράστες τοποθέτησαν τον μηχανισμό βρίσκονται δεξαμενές καυσίμων, εντός της έδρας των ΜΑΤ. Εάν έστω και μία σπίθα έφτανε στα καύσιμα, η καταστροφή θα ήταν ανυπολόγιστη.

Πάντως, το χθεσινό χτύπημα αποκάλυψε και κάτι ακόμα, την πλημμελή φύλαξη της εγκατάστασης όπου στεγάζονται τα ΜΑΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», οι δύο υπερυψωμένες σκοπιές που υπάρχουν στην περίμετρο του στρατοπέδου δεν είχαν ορατότητα στο σημείο όπου τοποθετήθηκε ο μηχανισμός, ενώ οι κάμερες ασφαλείας δεν διαθέτουν καταγραφικό. 

Δηλαδή, δεν κρατούν αποθηκευμένα σε σκληρό δίσκο όσα καταγράφουν με αποτέλεσμα τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής να μην έχουν εικόνα των δραστών, που αφήνουν τον μηχανισμό.

Απαντήσεις αναμένονται από τα εγκληματολογικά εργαστήρια, με τους αστυνομικούς να αισιοδοξούν ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός που διασώθηκε θα μπορέσει να τους δώσει πολλά στοιχεία. 

Παράλληλα, «χτενίζουν» την ευρύτερη περιοχή για τον εντοπισμό βίντεο από κάμερες ασφαλείας, που πιθανόν να έχουν καταγράψει τις κινήσεις των δραστών και το δρομολόγιο που χρησιμοποιήσαν τόσο για να προσεγγίσουν το σημείο όσο και για να διαφύγουν.

Προφανής στόχος ήταν η έδρα των ΜΑΤ, όπως είναι πεπεισμένες οι αρχές, που «βλέπουν» ως πιθανότερο σενάριο αυτό της πρωτοεμφανιζόμενης τρομοκρατικής ομάδας. Γι’ αυτό και η αστοχία στην έκρηξη της βόμβας. 

Αν και τίποτα δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής εκτιμούν ότι πίσω από την τοποθέτηση του χθεσινού μηχανισμού βρίσκονται νέα πρόσωπα, που τώρα ξεκινούν την παράνομη δράση τους.

Αναμένουν, επίσης, το αμέσως επόμενο διάστημα να γίνει ανάληψη ευθύνης με τη δημοσίευση κάποιας προκήρυξης, χωρίς να είναι σε θέση να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να γίνει και δεύτερη τρομοκρατική ενέργεια και στη συνέχεια συνολική ανάληψη.

Όπως μετέδωσε χθες το enikos.gr, εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι οι δράστες επέλεξαν να τοποθετήσουν την βόμβα σε ένα πολυσύχναστο σημείο, και μάλιστα μέρα-μεσημέρι. Αυτή είναι η πρώτη φορά, που σε περίπτωση αστυνομικών στόχων, οι τρομοκράτες επιλέγουν αυτή την ώρα για να δράσουν και όχι πολύ νωρίς το πρωί, όταν οι αστυνομικοί αλλάζουν βάρδια είτε κατά την αλλαγή της βραδινής βάρδιάς τους.

Έμπειροι αξιωματικοί σημείωναν, επίσης, ότι είναι η πρώτη φορά που βλέπουν στην Αντιτρομοκρατική να χρησιμοποιούνται δύο διαφορετικές ύλες, συνδυαστικά, σε έναν εκρηκτικό μηχανισμό (δηλαδή, η ζελατοδυναμίτιδα και το πλαστικό C4). Και αυτό προκαλεί το ερώτημα, εάν πρόκειται για άτομα που έχουν γνώσεις στην κατασκευή βομβών ή για ανθρώπους που πειραματίζονται και χρησιμοποίησαν αυτές τις δύο εκρηκτικές ύλες μαζί.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος μέσα σε τάπερ, εντός μίας σακούλας σκουπιδιών. Εξουδετερώθηκε από τους πυροτεχνουργούς, που έσπευσαν στο σημείο ύστερα από το προειδοποιητικό τηλεφώνημα, και τα υπολείμματα έχουν σταλεί για αναλύσεις στα ειδικά εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.

https://www.enikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom