Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

Ο κώδικας της μαφίας


«Αν δεν μπορείς να νικήσεις πολεμώντας τίμια, πολέμα άτιμα. Ή βάλε κάποιον τρίτο να πολεμήσει για εσένα». Ο V. είναι ένας capo, αρχηγός δηλαδή μιας συμμορίας της φημισμένης φαμίλιας Μακιαβέλι.

Τη δεκαετία του ’90 έγραψε το «Mafia Manager», μοιράζοντας την εμπειρία του από τη διαχείριση του «Συνδικάτου», της Κόζα Νόστρα. Το βιβλίο, που μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, έγινε Βίβλος για τους γιάπηδες που έβλεπαν από μέσα πώς δουλεύει αυτό το τεράστιο σε όγκο και κέρδη καρτέλ που κινείται στην παραμεθόριο της Ιστορίας, αλλά συν-γράφει την ιστορία του καπιταλισμού.

Χτες λοιπόν και οι δύο συμβουλές του V. εφαρμόστηκαν. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοίνωσε για τους πλημμυροπαθείς «παροχές που κάνουν την κρίση ευκαιρία» και είπε - ευθαρσώς κι ανερυθρίαστα: «Καλούμε όλους την Κυριακή να δώσουν τη στήριξη στον Κώστα Αγοραστό δεδομένου ότι όλη αυτή η προσπάθεια είναι μια αλυσίδα, κανένας κρίκος δεν πρέπει να διαταραχτεί».

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης ξεσπάθωνε στο Χ (πρώην twitter): «Δεν είναι δυνατόν ο Δήμος Χαλανδρίου να κυβερνάται από την Ανταρσύα διά του κ. Ρούσσου. Οχι για λόγους ιδεολογικούς μόνον αλλά καθαρά για το καλό του Δήμου. Ο Δήμος αυτός θα χάσει όλες τις ευκαιρίες του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης εάν για τα επόμενα 5 χρόνια μείνει με αυτόν τον Δήμαρχο».

Τη γραμμή την είχε δώσει ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών. Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο Στ. Πέτσας προειδοποιούσε τους δημάρχους ότι για να υλοποιηθεί το σύνθημα του συνεδρίου «Ισχυρή Αυτοδιοίκηση - Καλύτερη Ελλάδα», προϋπόθεση αποτελεί «ξανά μια αυτοδύναμη κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυρ. Μητσοτάκη».

Κάπως έτσι, όταν τον Μάη η αυθάδικη Ροδόπη έσπασε τη μονοτονία του γαλάζιου εκλογικού χάρτη με ροζ χρώμα, η αδερφή του πρωθυπουργού και βουλεύτρια Χανίων της Ν.Δ., Ντόρα Μπακογιάννη, ανέβηκε στα βόρεια για να... συνετίσει τη μειονότητα. «Ψηφίσατε τον ΣΥΡΙΖΑ. (...) Αν δεν μας στηρίξετε, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα».

Μπορεί να μην έχουν διαβάσει τον μαφιόζο της φαμίλιας Μακιαβέλι, αλλά τις συμβουλές του Νικολό Μακιαβέλι τις τηρούν κατά γράμμα στη γαλάζια παράταξη.

Γράφει στον αξεπέραστο «Ηγεμόνα» ο Ιταλός διπλωμάτης: «Εναν ηγέτη πρέπει να τον φοβούνται και να τον αγαπούν. Αν δεν γίνεται και τα δύο, τότε καλύτερα μόνο να τον φοβούνται». Capito, signor Mitsotakis!

https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom