Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

Πόλεμος στο Ισραήλ: 199 οι όμηροι της Χαμάς, πάνω από 4.000 συνολικά - Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ


Στους 199 και όχι 155 ανέρχονται οι όμηροι της Χαμάς, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε νεότερη ενημέρωσή του ο στρατός του Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός στρατός ανέφερε επίσης πως από την επίθεση της Χαμάς προς το Ισραήλ έχουν σκοτωθεί 291 στρατιώτες του, και επανέλαβε πως δεν υπάρχει καμιά συμφωνία για εκεχειρία στην νότια Λωρίδα της Γάζας.

Συνολικά οι νεκροί στο έδαφος του Ισραήλ από τις επιθέσεις της Χαμάς είναι 1.300, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Λόγω των εξελίξεων υπάρχει έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και το φόβο ευρύτερης ανάφλεξης.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Υγείας της Λωρίδας της Γάζας αναφέρει πως μέχρι στιγμής από τους Ισραηλινούς βομβαρδισμούς έχουν σκοτωθεί 2.750 άνθρωποι και 9.700 έχουν τραυματιστεί.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για το βράδυ, προκειμένου να δοθεί το τελικό ΟΚ για τη χερσαία επίθεση.

Νεκρά 6 πρωτοκλασάτα στελέχη της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίσης πως 6 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Χαμάς έχουν σκοτωθεί στις επιθέσεις του στη Λωρίδα της Γάζας.

Μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν βρίσκονται μέλη της πολιτικής, όπως και της στρατιωτικής πτέρυγας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που κυβερνά τη Γάζα, όπως διευκρίνισε εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων.

Στην ανακοίνωση κατονομάζονται δύο διοικητές της Χαμάς οι οποίοι φέρεται ότι είχαν ανάμιξη στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Επιπλέον σκοτώθηκε διοικητής που ευθύνεται για την ασφάλεια στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, προστίθεται.

Δύο από τους τρεις αυτούς αξιωματούχους του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σκοτώθηκαν στη διάρκεια του σαββατοκύριακου.

Στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού κατονομάζονται επίσης δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Χαμάς που φέρεται να σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομίας της Χαμάς Τζάουαντ Αμπού Σαμάλα και ο Ζακάρια Αμπού Μάαμαρ, ο οποίος φέρεται ότι ήταν υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις.

Το Ισραήλ κατηγορεί τον Σαμάλα ότι διαχειριζόταν τους πόρους για τους μαχητές της Χαμάς και ότι ηγείτο των επιχειρήσεων της Χαμάς κατά του Ισραήλ. Επίσης σκοτώθηκε ο επικεφαλής αεροπορικής επίβλεψης στην Πόλη της Γάζας.

Καμία συμφωνία για εκεχειρία

Νωρίτερα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διέψευσε πως συμφωνήθηκε εκεχειρία στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Εκτός από τον Νετανιάχου, την εκεχειρία στη νότια Λωρίδα της Γάζας διέψευσε και η Χαμάς.

“Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εκεχειρία και ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα με αντάλλαγμα την απομάκρυνση των αλλοδαπών”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Νωρίτερα πηγές από την Αίγυπτο ανέφεραν πως Ισραήλ, ΗΠΑ και Αίγυπτος συμφώνησαν στην επιβολή εκεχειρίας στη νότια Λωρίδα της Γάζας, η οποία θα συνέπεφτε με το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα.

Στη Ράφα, στα σύνορα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Σινά στην Αίγυπτο, βρίσκεται το μοναδικό χερσαίο πέρασμα από τον θύλακα προς μια περιοχή που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.

https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom