Η εξωχώρια εταιρία που ήταν στο όνομα της συζύγου του (έως το 2016) δεν δηλώθηκε ποτέ στο «πόθεν έσχες» του υπουργού Δικαιοσύνης.
Εξωχώρια εταιρία με έδρα το Λονδίνο «ξέχασε» να συμπεριλάβει στο «πόθεν έσχες» του, και συγκεκριμένα στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης της συζύγου του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.
- Από την Εμμανουέλα Τσουδερού
Η σύζυγος του κ. Τσιάρα, Αγγελική Στεργιούλη, ήταν ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια της εταιρίας STERALEX Ltd, με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία, από την ίδρυσή της, τον Οκτώβριο του 2014, μέχρι και τον Αύγουστο του 2016, δηλαδή έναν χρόνο πριν από τη διάλυση της εταιρίας, τον Δεκέμβριο του 2017. H κυρία Στεργιούλη φαίνεται πως μεταβίβασε την εταιρία λίγο αφότου η προηγούμενη κυβέρνηση και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος πέρασαν τροπολογία με βάση την οποία τα πολιτικά πρόσωπα και οι σύζυγοί τους απαγορευόταν να διατηρούν εταιρία με έδρα στην αλλοδαπή.
Μάλιστα, με την τροπολογία αυτή είχε δοθεί προθεσμία 60 ημερών προκειμένου να μεταβιβαστούν τέτοια περιουσιακά στοιχεία, την οποία η σύζυγος του κ. Τσιάρα φαίνεται πως τήρησε. Ωστόσο η εξωχώρια εταιρία δεν είχε δηλωθεί ποτέ στη Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης του υπουργού, ο οποίος υποχρεούται να αναφέρει όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα εισοδήματα, τόσο τα δικά του όσο και της συζύγου του. Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως τον Οκτώβριο του 2022 η «δημοκρατία» είχε αποκαλύψει πως η σύζυγος του κ. Τσιάρα ήταν συνεταίρος με τον πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Ανδρέα Πάτση, γεγονός που επίσης είχε αποκρύψει ο υπουργός στο «πόθεν έσχες» του για τις χρήσεις 2016, 2017 και 2018.
Η STERALEX Ltd, λοιπόν, δεν αναγράφεται πουθενά στις δηλώσεις του υπουργού σε κανένα έτος. Η μόνη εταιρία που αναγράφεται είναι η STERALEX MIKE, η οποία εδρεύει στην Ελλάδα και έχει το ίδιο όνομα.
Σύμφωνα με τα έγγραφα του βρετανικού εμπορικού μητρώου (Companies House), η κυρία Στεργιούλη κατείχε το 100% της εν λόγω εταιρίας από το 2014 έως και τις 9 Αυγούστου του 2016, που μεταβίβασε το σύνολο των μετοχών σε συγγενικό της πρόσωπο, το οποίο και διαχειρίστηκε την εταιρία μέχρι το κλείσιμό της, τον Δεκέμβριο του 2017. Το πλέον περίεργο, όμως, είναι ότι το κεφάλαιο της εταιρίας κατά την ίδρυσή της, αλλά και για το 2015 ήταν 100 στερλίνες, αλλά έκτοτε δεν δημοσιεύτηκε άλλος ισολογισμός. Γιατί, λοιπόν, η κυρία Στεργιούλη ίδρυσε εξωχώρια εταιρία με κεφάλαιο 100 στερλίνες και γιατί δεν τη δήλωσε στο «πόθεν έσχες» του συζύγου της, όπως έκανε με άλλες εταιρίες στις οποίες συμμετέχει;
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Τσιάρας άλλαξε, τον περασμένο Φεβρουάριο, το νομοθετικό πλαίσιο για την υποβολή των «πόθεν έσχες». Μάλιστα είχε ξεσπάσει σάλος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τίτλο «Υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (“πόθεν έσχες”) και οικονομικών συμφερόντων – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας», όταν έγινε αντιληπτό ότι στην αρχική διατύπωση διάταξης του νομοσχεδίου οι σύζυγοι των πολιτικών δεν θα υποχρεούνταν να συνδημοσιεύουν τα εισοδήματά τους. Ο υπουργός έκανε νομοτεχνική διόρθωση στη συνέχεια, με βάση την οποία και οι δηλώσεις των συζύγων θα υπόκεινται σε δημοσιοποίηση, αλλά χωριστά, γεγονός που φυσικά θα δυσχεράνει τους σχετικούς ελέγχους.
Συγκεκριμένα, ο ν. 5026/2023 προβλέπει τελικά πως τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων και «των εν διαστάσει συζύγων ή των προσώπων με τα οποία οι ανωτέρω υπόχρεοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης δημοσιοποιούνται στον διαδικτυακό τόπο της Βουλής με ανάρτηση χωριστών καταλόγων αρχικών και ετήσιων ΔΠΚ». Αναρωτιόμαστε γιατί…
δημοκρατία 18/4/23
Update: Η εταιρία της συζύγου Τσιάρα δηλώθηκε στο «πόθεν έσχες» του 2014
Η offshore πάντως δεν δηλώθηκε τα επόμενα δύο χρόνια, όπως ορθώς αποκάλυψε η δημοκρατία
Επειτα από το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «δημοκρατίας» για την εταιρία με έδρα στο εξωτερικό που ανήκε στη σύζυγο του υπουργού Δικαιοσύνης, προέκυψαν νεότερα στοιχεία. Από το γραφείο του κ. Τσιάρα διαβιβάστηκαν έγγραφα προς την εφημερίδα μας από τα οποία προκύπτουν ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης στο «πόθεν έσχες» που κατέθεσε για το έτος χρήσης 2014 είχε δηλώσει κανονικά την εταιρία στη Βρετανία. Ως προς τούτο, λοιπόν, ο κ. Τσιάρας δικαίως διαμαρτυρήθηκε και έπειτα από την προσκόμιση των στοιχείων ανασκευάζουμε το χθεσινό μας δημοσίευμα.
Ωστόσο η συγκεκριμένη εταιρία δεν δηλώθηκε τα επόμενα έτη (2015-2016), όπως ορθώς ανέφερε το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η παράλειψη συνιστά σοβαρό γεγονός και αποδεικνύει ότι ο έλεγχος των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων είναι ελλιπής και προβληματικός. Δεν γίνεται εταιρίες ξαφνικά να εμφανίζονται, στη συνέχεια να εξαφανίζονται και ουδείς να ερωτά ή να ασχολείται!
Υπενθυμίζουμε ότι στο αρχικό ρεπορτάζ που δημοσιεύσαμε αναφερόταν πως ο υπουργός δεν είχε δηλώσει την εταιρία με τον τίτλο STERALEX Ltd, η οποία ιδρύθηκε το 2014 και μεταβιβάστηκε το 2016, σύμφωνα τουλάχιστον με το Companies House, δηλαδή το εμπορικό μητρώο εταιριών της Βρετανίας. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσιάρας όφειλε να δηλώσει επίσης τον τρόπο με τον οποίο η σύζυγός του σταμάτησε να εμπλέκεται με τη συγκεκριμένη εταιρία, δηλαδή εάν έπαυσε η λειτουργία της ή αν μεταβιβάστηκε και με ποιο αντίτιμο. Αγνωστος, φυσικά, παραμένει και ο λόγος δημιουργίας της εταιρίας.
Από την πλευρά του κ. Τσιάρα, πάντως, υποστηρίζεται ότι η δραστηριότητά της ήταν μηδενική, γι’ αυτό τελικά έκλεισε. Το 2016, όταν η σύζυγος του κ. Τσιάρα έπαυσε την εμπλοκή της με αυτήν την εταιρία, μόλις είχε περάσει νόμος που απαγόρευε τη συμμετοχή των πολιτικών προσώπων και των συζύγων τους σε εταιρίες της αλλοδαπής. Αξίζει να επισημάνουμε πως μόλις τον Δεκέμβριο του 2015 η Βρετανία έκανε συμφωνία με τον ΟΟΣΑ να δίνει στοιχεία για τους φορολογικούς παραδείσους, Βρετανικές Παρθένους Νήσους, Νήσος του Μαν, Νησιά Κέιμαν και Τζέρσεϊ.
δημοκρατία 19/4/23
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου