Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Ολίγον ανοιχτές οι εκκλησίες την Μεγάλη Εβδομάδα - Πώς θα απαντήσει η κυβέρνηση; - Κάθετα αρνητικοί οι επιστήμονες (βίντεο)

Τι είπε ο Πέτσας για τη λειτουργία των εκκλησιών

Μεγάλη εβδομάδα 2020 Ελλάδα: Παράθυρο για ανοιχτές εκκλησίες(!) τουλάχιστον για κάποιες ώρες την Μεγάλη Εβδομάδα άφησε η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου προς όλες τις Μητροπόλεις.

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος αναφέρει ότι οι εκκλησίες δεν θα είναι απόλυτα κλειστές,αλλά θα παραμένουν ανοιχτές για κάποιες ώρες. Υπενθυμίζεται, πως ήδη η κυβέρνηση έβαλε φρένο στα σχέδια κάποιων δήμων να κάνουν …delivery το Άγιος Φως, ενώ ακόμα δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση για τη νέα απόφαση της Ιεράς Συνόδου (δείτε στο τέλος τι είπε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος).

Αξίζει να σημειωθεί πως με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας, για την αποτροπή μετάδοσης του κορονοϊού, έχουν απαγορευθεί οι λειτουργίες στις εκκλησίες από την Κυριακή 12 Απριλίου 2020 (Κυριακή των Βαΐων για τους Ορθόδοξους) έως και τη Δευτέρα 20 Απριλίου 2020 (Δευτέρα του Πάσχα).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι ιερές λειτουργίες θα τελούνται κεκλεισμένων των θυρών, ενώ η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει εντός των ναών. Ωστόσο, οι πόρτες των ιερών ναών θα ανοίγουν τουλάχιστον δύο ώρες μετά το πέρας των πρωινών ακολουθιών, από τις 11 έως τη 1 το μεσημέρι.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, οι εκκλησίες θα παραμείνουν ανοιχτές για 4 ώρες, από τη 1 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα, επειδή όπως αναφέρει η εγκύκλιος, οι ιερές ακολουθίες θα τελειώσουν αργότερα.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται πως η τέλεση των Ιερών Ακολουθιών πρέπει να είναι «λιτή και σεμνοπρεπής» και όπως ακριβώς αναφέρεται: «Ιδίως οι μεταδιδόμενες από την τηλεόραση ή το διαδίκτυο ιερές ακολουθίες επιβάλλεται να πληρούν τα προβλεπόμενα από την Κ.Υ.Α., για να μην δώσουμε οποιαδήποτε αφορμή για κακεντρεχή σχόλια και ψόγους». Υπενθυμίζεται η απαγόρευση της χρήσης μεγαφώνων για την μετάδοση της λειτουργίας.

Επίσης:

1.η περιφορά του Επιταφίου κατά την Μεγάλη Παρασκευή θα περιορισθεί αποκλειστικά μέσα στο ναό
2.η τελετή της Ανάστασης θα γίνει κανονικά τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου.

Οι καμπάνες δεν χρειάζεται να χτυπούν στην έναρξη των λειτουργιών την Μεγάλη Εβδομάδα αλλά μπορούν να χτυπούν πένθιμα την Μεγάλη Παρασκευή, αλλά και την ώρα της Ανάστασης όταν θα ψάλλεται το Χριστός Ανέστη.

«Συνταγή για διασπορά του κορονοϊού» οι ανοιχτές εκκλησίες


«Αν πάνε χιλιάδες άνθρωποι να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο, θα είναι συνταγή για τη διασπορά του κορονοϊού. Δεν σας κρύβω πως εγώ τρέμω το Πάσχα. Τρέμω μήπως γίνουν τέτοια πράγματα που ακυρώσουν όλες μας τις προσπάθειες», λέει ο καθηγητής Νίκος Σύψας για τις ανοιχτές εκκλησίες το Πάσχα.

«Από επιδημιολογικής άποψης, αυτό είναι λάθος. Εάν συγκεντρωθούν άνθρωποι και φιλούν τον ίδιο Επιτάφιο, στην ίδια εκκλησία και μάλιστα ηλικιωμένοι και ευπαθείς, τότε θα έχουμε πρόβλημα. Νομίζω ότι η Εκκλησία θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ σοβαρά. Η Εκκλησία έχει κάνει το καθήκον της, αλλά πρέπει να συνεχίσει να το κάνει» συνέχισε.

Το ωράριο των εκκλησιών
Όσον αφορά στο ωράριο όλων των ιερών Ακολουθιών και των Θείων λειτουργιών της Μεγάλης Εβδομάδας θα είναι το συνηθισμένο με την σημείωση ότι το ιερό Ευχέλαιο καλύτερα είναι να τελεστεί το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, αντί της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας, και όχι το απόγευμα.

Καμία ευθύνη για το συνωστισμό λέει ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου


Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Ναυπάκτου, Ιερόθεος, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Mag», ανέφερε: «Δεν θα υπάρξει συνωστισμός έξω από τις εκκλησίες. Αλλά και αν γίνει, δεν θα είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτόν» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως «εάν φανεί ότι δημιουργείται πρόβλημα, εδώ είμαστε να πάρουμε τις ανάλογες αποφάσεις εκ νέου».

Επέμεινε ότι δεν θα γίνει συνωστισμός έξω από τις εκκλησίες λόγω των περιοριστικών μέτρων του κορονοϊού κι έτσι «πηγαίνοντας στο φαρμακείο, ο κόσμος θα περνάει να ανάβει και ένα κεράκι από την εκκλησία».

Την ίδια ώρα, σημείωσε ότι η εγκύκλιος δεν αποτελεί «παρότρυνση στο λαό να έρθει στις εκκλησίες», λέγοντας πως «εμάς ενδιαφέρει πάρα πολύ η δημόσια υγεία».

Τέλος, άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης: «Κοινοποιήσαμε την εγκύκλιο από την Δευτέρα στην υπουργό Παιδείας, στον υπουργό Υγείας και στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας. Θα μπορούσαν εσωτερικά να επικοινωνήσουν με την Ιερά Σύνοδο και να εκφράσουν τις όποιες απόψεις τους για το θέμα».

https://www.flash.gr/

Τι είπε ο Πέτσας για τη λειτουργία των εκκλησιών τη Μεγάλη Εβδομάδα



Για τη λειτουργία των εκκλησιών κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. 

"Η Εκκλησία έχει δείξει μια πολύ υπεύθυνη στάση όλο αυτό το διάστημα. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έχει λάβει δύσκολες και σκληρές αποφάσεις και η συνεργασία με την Πολιτεία είναι συνεχής και σε πολύ καλό επίπεδο. Και για το Πάσχα είμαστε σε επικοινωνία για να υπάρξει η καλύτερη δυνατή διευθέτηση, ιδίως τις ημέρες κορύφωσης" ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

"Όσον αφορά στο ωράριο, εξετάζουμε διάφορα θέματα προκειμένου να μην υπάρξει κανένας συνωστισμός , υπενθυμίζοντας βέβαια πάντα ότι δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη για μετακίνηση στις εκκλησίες" τόνισε ο κ. Πέτσας, σημειώνοντας ότι "μπορεί κάποιος που είναι σε κίνηση για άλλο λόγο να εφαρμόσει αυτό που λέμε ατομική λατρεία".

"Αυτό που θα φροντίσουμε είναι σε συνεργασία με την Εκκλησία να μην υπάρξει συνωστισμός, πάντα λέγοντας ότι αυτό το διάστημα μένουμε στο σπίτι, δεν πηγαίνουμε στις εκκλησίες, και φροντίζουμε να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών", κατέληξε ο κ. Πέτσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom