Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

«Πόλεμος» για τα ενοίκια στο Golden Hall: Απαλλαγή ζητούν οι επιχειρήσεις - Η περίπτωση των H&M και Zara


του Γιώργου Μανέττα
Σε φλέγον ζήτημα για τον εμπορικό κόσμο και ειδικά για όσες επιχειρήσεις διατηρούν αλυσίδες καταστημάτων εξελίσσεται η καταβολή των ενοικίων.

Η σταδιακή επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων από τις αρχές Μαΐου αλλά και οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων πως η μείωση του 40% που αποφασίσθηκε για τον Απρίλιο φθάνει στο τέλος της φέρνει στο προσκήνιο το θέμα των μισθωμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και λίγο διάστημα μεγάλες επιχειρήσεις εγχώριες και ξένες που διατηρούν ευρύ δίκτυο καταστημάτων έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες προκειμένου τη μείωση των μισθωμάτων που καταβάλλουν και την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσά τους είναι οι πολυεθνικές αλυσίδες μόδας Zara και H&M, οι οποίες έχουν θέσει «βέτο» στην Lamda Development και διεκδικούν να μην πληρώσουν ενοίκιο για τους μήνες που είναι κλειστά τα καταστήματά τους ενώ ζητούν και επανεξέταση των ενοικίων για τους υπόλοιπους μήνες του τρέχοντος έτους. Τις διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών παρακολουθούν με ενδιαφέρον και άλλοι παίκτες, προκειμένου ανάλογα με την έκβαση να καθορίσουν τη στάση τους.

Η διοίκηση της Lamda Development που διαχειρίζεται το The Mall Athens στο Μαρούσι, το Golden Hall επί της Κηφισίας και το Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη σε μια κίνηση καλής θέλησης έστειλε ήδη επιστολή, ενημερώνοντας τους εκμισθωτές της ότι θα προχωρήσει σε μείωση 70% στα ενοίκια του Απριλίου, ενώ κάτι ανάλογο φέρεται να σχεδιάζει για τον Μάιο. Να σημειωθεί ότι τα ενοίκια στα εμπορικά κέντρα υπολογίζονται με βάση τις πωλήσεις ενώ υπάρχει και ένα ελάχιστο εγγυημένο ποσό σε περίπτωση που οι πωλήσεις δεν είναι αρκετές.

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν επιτακτική την ανάγκη να υπάρξει κεντρική ρύθμιση για το ζήτημα των ενοικίων, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα για τις επιχειρήσεις αλλά και να αποτραπεί η δημιουργία ενός θηριώδους όγκου δικαστικών υποθέσεων, που δύσκολα θα μπορέσει να διαχειριστεί το ήδη επιβαρυμένο δικαστικό σύστημα.
«Εάν δεν ρυθμισθεί κεντρικά το θέμα των ενοικίων κινδυνεύει να δημιουργηθεί ένας χείμαρρος από εκκρεμοδικίες. Θα χρειαστούν στρατιές δικηγόρων και δικαστών για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της «Γρηγόρης» και αντιπρόεδρος της ΕΠΟΕΣ (Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης), Βλάσσης Γεωργάτος και προειδοποιεί πως υπάρχει ο κίνδυνος να γεμίσει ξανά η αγορά άδεια καταστήματα και ενοικιαστήρια, όπως είχε συμβεί το 2012. Την παρέμβαση της Πολιτείας αναμένει και ο γνωστός επιχειρηματίας Σάμι Φάις, ο οποίος διατηρεί ευρύ δίκτυο καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης (Καλογήρου, Haralas, Under Armour, Salvatore Ferragamo, Geox, Adidas, Puma, Mango).
Όπως λένε, η πλειονότητα των επιχειρήσεων αδυνατεί να καταβάλλει τα ενοίκια στο 100% καθώς η αγορά θα χρειαστεί κάποιο μεταβατικό διάστημα για να «συνέλθει» από τις επιπτώσεις της πανδημίας και να προσαρμοσθεί στο νέο περιβάλλον της μειωμένης ζήτησης. «Ζούμε πρωτοφανείς καταστάσεις. Το πλήγμα από την υγειονομική κρίση είναι τεράστιο και οι απώλειες στους τζίρους μεγάλες. Για αυτό και υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορείς να ζητάς την πλήρη καταβολή του ενοικίου», επισημαίνει ο κ. Γεωργάτος, τονίζοντας πως αυτή τη στιγμή όλοι οι έμποροι αναζητούν τρόπους να περιορίσουν τα έξοδα λειτουργίας και να εξοικονομήσουν πόρους ενόψει της δύσκολης συνέχειας.
«Τα δύσκολα είναι μπροστά», λέει για να συμπληρώσει πως στο διάστημα του «lockdown» συσσωρεύθηκαν αρκετές υποχρεώσεις που μοιραία θα πρέπει να καλυφθούν στη συνέχεια. Η μείωση των ενοικίων κατά περίπου 50% για τους υπόλοιπους μήνες του έτους εκτιμάται πως θα αποτελούσε μια ικανοποιητική εξέλιξη, ενώ μια άλλη εναλλακτική -περισσότερο δίκαιη- θα ήταν να συνδεθεί το ενοίκιο με τον τζίρο που πραγματοποιεί μια επιχείρηση. Ανάλογα δηλαδή με το ποσοστό της κάμψης που θα εμφανίζει μια επιχείρηση, θα μειώνεται αντίστοιχα και το ενοίκιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προς αυτή την κατεύθυνση φέρεται να προσανατολίζονται οι διοικήσεις των αεροδρομίων αλλά και πολλών εμπορικών κέντρων για τους επιχειρηματίες που διατηρούν καταστήματα στους χώρους τους, με στόχο την ανακούφιση των εκμισθωτών τους. Να σημειωθεί πως με βάση το κυβερνητική σχέδιο για την σταδιακή άρση του «lockdown η επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων προγραμματίζεται για την 1η Ιουνίου.
H Γερμανία 
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle στις αρχές Απριλίου, οργισμένες αντιδράσεις στη γερμανική κοινή γνώμη και επικρίσεις υπουργών είχαν προκαλέσει τα σχέδια των πολυεθνικών Adidas, H&M και Deichmann να σταματήσουν την καταβολή ενοικίων για υποκαταστήματα που έκλεισαν λόγω κορωνοϊού.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι τα περισσότερα υποκαταστήματα της Adidas ανήκουν σε εταιρίες διαχείρισης ακινήτων και αμοιβαία κεφάλαια, που, όπως ισχυρίζεται ο κ Ρόρστεντ, δείχνουν κατανόηση για το αίτημα της διάσημης εταιρίας αθλητικών ειδικών. «Το ενοίκιο των τεσσάρων καταστημάτων μας που ανήκουν σε ιδιώτες θα καταβληθεί κανονικά» υποσχέθηκε ο επικεφαλής της Adidas.
Από την πλευρά της η αλυσίδα ένδυσης H&M διαβεβαίωσε ότι η μόνη πρόθεση της εταιρίας ήταν να μην καταβάλλει το ενοίκιο του Απριλίου και όχι να παγώσει επ΄ αόριστον την πληρωμή των ενοικίων. «Πρωταρχικός μας στόχος είναι να αναζητήσουμε από κοινού με ιδιώτες, αλλά και θεσμικούς ιδιοκτήτες των ακινήτων μια λύση για την καταβολή ενοικίου», υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της H&M Γερμανίας Τόρστεν Μίντερμαν.
Επικαλούνται προστασία εργαζομένων και θέσεων εργασίας
Ο ιδιοκτήτης της Deichmann, της μεγαλύτερης γερμανικής αλυσίδας υποδημάτων, Χάινριχ Ντάιχμαν δήλωσε ότι «σε περίπτωση που κάποιος εκμισθωτής αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες τότε θα καταβάλουμε κανονικά το ενοίκιο».
Ο επικεφαλής της Deichmann πρόσθεσε ωστόσο: «Δραστηριοποιούμαστε σε 30 χώρες. Στις 28 τα καταστήματά μας έκλεισαν και δεν ξέρουμε πότε και υπό ποιες συνθήκες θα ξανανοίξουν. Για το λόγο αυτό προσπαθούμε να προστατέψουμε τους συνεργάτες μας και τις θέσεις εργασίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom