Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Ουρές στην πρεμιέρα επαναλειτουργίας του Υποθηκοφυλακείου Αθηνών - Θερμομέτρηση στο Ειρηνοδικείο (φωτο & βίντεο)


Στην οδό Αριστοτέλους χρειάστηκε η παρέμβαση αστυνομικών για να θυμίζουν στους πολίτες τις αποστάσεις ασφαλείας - Κλιμάκια του Ερυθρού Σταυρού θερμομετρούν όσους μπαίνουν στο Ειρηνοδικείο

Ουρές σχηματίστηκαν από νωρίς το πρωί έξω από το έμμισθο υποθηκοφυλακείο Αθηνών στην οδό Αριστοτέλους στην «πρεμιέρα» της επαναλειτουργίας των συγκεκριμένων υπηρεσιών. Την ίδια ώρα με θερμομέτρηση γίνεται η είσοδος δικηγόρων, πολιτών και δικαστικών υπαλλήλων στο Ειρηνοδικείο.

Δείτε βίντεο με τις ουρές έξω από το υποθηκοφυλακείο




Οι πολίτες και οι δικηγόροι που συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο, μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις δεν τηρούσαν τις αποστάσεις ασφαλείας.

Για τον λόγο αυτό στην περιοχή έσπευσαν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ αλλά και της δημοτικής αστυνομίας, οι οποίοι αρκούνται σε συστάσεις και υπενθυμίσεις για την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας.

IMG_5457-_1_
IMG_5458-_1_
IMG_5459-_1_
Θερμομέτρηση στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας



Με θερμομέτρηση από ομάδες του Ερυθρού Σταυρού γίνεται από σήμερα η είσοδος σε υπηρεσίες του Πρωτοδικείου της Αθήνας, ενώ περιορισμένος και ο αριθμός των προσώπων που εισέρχονται στις δικαστικές αίθουσες. Σήμερα, πρώτη ημέρα επανέναρξης της λειτουργίας των συγκεκριμένων υπηρεσιών, η προσέλευση του κόσμου στις υπηρεσίες αυτές, ενώ αποχή από την άσκηση των καθηκόντων τους πραγματοποιούν οι δικηγόροι της Αθήνας καθώς και οι δικαστικοί υπάλληλοι στα Ειρηνοδικεία Αμαρουσίου, Αχαρνών, Ελευσίνας, Καλλιθέας, Κρωπίας, Ιλίου, Λαυρίου, Ν. Ιωνίας, Μαραθώνος, Μεγάρων, Περιστερίου και Χαλανδρίου. Δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι εκφράζουν δυσπιστία για τα μέτρα προστασίας που έχουν εξαγγελθεί στους χώρους των δικαστηρίων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

thermometrhsh-_maketa
DSC_0417-01
DSC_0402-01
DSC_0343-01
Μάλιστα, σε συνάντηση που είχαν στο Πρωτοδικείο της Αθήνας ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Δημήτρης Βερβεσός, ο πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος Γεώργιος Διαμάντης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αθηνών Σωτήρης Τριπολιτσιώτης, αποφασίστηκε κλιμάκια δικηγόρων και δικαστικών υπαλλήλων να περιοδεύσουν σήμερα στους χώρους των Ειρηνοδικείων και Υποθηκοφυλακείων για να ελέγξουν την κατάσταση που επικρατεί ως προς την τήρηση των προβλεπόμενων από το νόμο μέτρων προστασίας.

Τόσο οι δικηγόροι όσο και οι δικαστικοί υπάλληλοι διαπιστώνουν «κενά» στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την σταδιακή επιστροφή στη δικαστηριακή καθημερινότητα. Τα προβλήματα εντοπίζονται, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, κυρίως σε υποθηκοφυλακεία και περιφερειακά Ειρηνοδικεία και σχετίζονται με «παντελή έλλειψη φύλαξης από δημόσια (αστυνομική) δύναμη» στις εισόδους των δικαστηρίων. Μάλιστα μέχρι αργά χθες το απόγευμα, δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι ανέφεραν ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση αναφορικά με την ύπαρξη αστυνομικών η ανδρών security στα δικαστήρια ώστε να τηρηθεί η οδηγία του ΕΟΔΥ για παρουσία εντός των χώρων ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. και της τήρησης απόστασης 1,5 μέτρου.

Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας σε συνέντευξή του, χθες, στην ΕΡΤ τόνισε ότι για την επαναλειτουργία των δικαστηρίων έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα που έχει συστήσει η αρμόδια εθνική επιτροπή. «Εφοδιάζουμε με υγειονομικό υλικό, τόσο τα υποθηκοφυλακεία, όσο και τα Πρωτοδικεία, όσο και τα Ειρηνοδικεία» είπε ο κ. Τσιάρας και προσέθεσε: «Φροντίζουμε να υπάρχει σεκιούριτι για να υπάρχει τάξη στα μεγάλα υποθηκοφυλακεία της χώρας και σε όσα άλλα μας ζητηθεί. Αλλά βεβαίως και στα Ειρηνοδικεία που και εκεί ξέρουμε πως υπάρχει συνωστισμός». Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν παρέλειψε να τονίσει την ατομική ευθύνη του καθενός για την τήρηση των μέτρων.

Το καθεστώς της σημερινής επαναλειτουργίας του Ειρηνοδικείου της Αθήνας ως προς την τήρηση των μέτρων προστασίας, περιγράφεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η πρόεδρος του Συμβουλίου Διεύθυνσής του Ελένη Ζαχαριάδου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η είσοδος στο κτήριο γίνεται κατόπιν θερμομέτρησης, όπως άλλωστε αποτυπώνεται και στις φωτογραφίες του protothema.gr ενώ υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας για όλους (δικαστές, δικαστικούς υπαλλήλους, δικηγόρους και πολίτες) η χρήση μάσκας και αντισηπτικού.

Ακόμη, υποχρεωτική είναι η απολύμανση των χεριών με απολυμαντικά που θα υπάρχουν διαθέσιμα στην είσοδο αλλά και σε άλλους χώρους του Ειρηνοδικείου, πριν από την είσοδο σε γραφεία ή δικαστικές αίθουσες. Ακόμη, όλοι θα πρέπει να τηρούν υποχρεωτική απόστασης τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ τους, ενώ σε γραφεία ή δικαστικές αίθουσες θα εισέρχεται ένα άτομο ανά 10 τ.μ. Την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας και γενικότερα την κίνηση στο δικαστήριο θα επιβλέπουν πέντε άνδρες ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης.

Τι ζητούν οι εισαγγελείς από τον Τσιάρα

Η επαναλειτουργία του συνόλου των δικαστηρίων με συνθήκες ασφαλείας, απασχολεί έντονα και την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, η οποία ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης τη λήψη των εξής μέτρων:

«α) την τοποθέτηση διάφανων διαχωριστικών στις δικαστικές αίθουσες (τόσο στις έδρες όσο και στα έδρανα των συνηγόρων) και στις υπηρεσίες γραμματειακής υποστήριξης (που έρχονται σε επαφή με κοινό) όλων των δικαστηρίων και εισαγγελιών της χώρας,

β) την εξασφάλιση επαρκών προμηθειών αντισηπτικών υγρών και μασκών προς διανομή στο απασχολούμενο στις δικαστικές υπηρεσίες προσωπικό, στους εισερχόμενους πολίτες, αλλά και την τακτική απολύμανση όλων των χώρων,

γ) τη λήψη άμεσης νομοθετικής πρωτοβουλίας, η οποία να τείνει στην αποσυμφόρηση των πινακίων των ποινικών δικαστηρίων από ήσσονος απαξίας υποθέσεις αλλά και στην επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας».

https://www.protothema.gr//

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom