Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Τα μεγάλα “αγκάθια” του σχεδίου “βγαίνουμε από το σπίτι” - Το χρονοδιάγραμμα


Με το… κλειδί στην πόρτα, όλοι περιμένουμε πότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει το σχέδιο «βγαίνουμε από το σπίτι». Μόνο που μέχρι να γίνει αυτό, υπάρχουν κάποια εμπόδια. Δευτέρα ή Τρίτη (το πιθανότερο) οι ανακοινώσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στα χέρια του τόσο τις προτάσεις του Σωτήρη Τσιόδρα και της αρμόδιας Επιτροπής όσο κι εκείνες των υπουργών. Οι διαβουλεύσεις στο Μαξίμου είναι πυρετώδεις και θα συνεχίσουν να είναι έως ότου ο πρωθυπουργός κάνει τις ανακοινώσεις.

Τη Δευτέρα ή την Τρίτη (που είναι και το πιο πιθανό) αναμένεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να απευθυνθεί στους πολίτες και να περιγράψει το σχέδιο για την έξοδο από την καραντίνα. Αλλά δεν θα το κάνει λεπτομερώς.

Ο πρωθυπουργός θα εξειδικεύσει, μεν, τα μέτρα που αίρονται από τις 4 Μαΐου, αλλά δεν πρόκειται να μπει σε λεπτομέρειες, όπως μετέδωσε το ΣΚΑΙ στο κεντρικό του δελτίο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές κι από εκεί και πέρα θα αναλάβουν οι υπουργοί να… μπουν στο ψαχνό.
Τα υπουργεία θα εξειδικεύσουν περαιτέρω τα μέτρα σε τρεις βασικούς πυλώνες: στο εμπόριο και τις μεταφορές, στα σχολεία και στα θέματα άθλησης και ατομικής προπόνησης, για τα οποία πάντως από τις 4 Μαΐου αίρονται οι περιορισμοί.
Το γενικό πλαίσιο προβλέπει την άρση των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας και το άνοιγμα των μικρών εμπορικών καταστημάτων στις 4 Μαΐου, ημερομηνία η οποία θεωρείται ουσιαστικά το πρώτο ορόσημο του πλάνου, το οποίο θα ξεδιπλώνεται σταδιακά ανά εβδομάδα και εκτείνεται έως τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου. Το πλάνο αυτό, θα αξιολογείται διαρκώς και θα γίνονται προσαρμογές, όπου και όταν κριθεί αυτό απαραίτητο.

Οι περιορισμοί στην κυκλοφορία και τα SMS στο 13033, αλλά και οι βεβαιώσεις μετακίνησης θα αποτελέσουν παρελθόν από τις 4 Μαΐου, ενώ το σχέδιο τονίζεται πως θα είναι δυναμικό, θα επαναξιολογείται διαρκώς και είναι πολύ πιθανό κάποια περιοριστικά μέτρα να επανέλθουν ακόμη και σε τοπικό επίπεδο εάν διαπιστωθεί υποτροπή της πανδημίας του κορονοϊού.

Τα μεγάλα αγκάθια

Τα δυο μεγάλα αγκάθια είναι το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και το τι θα γίνει με την εστίαση, ενόψει και της «κουτσουρεμένης» τουριστικής περιόδου.
Σε ό,τι αφορά στα σχολεία, η απόφαση να καθίσουν (με αποστάσεις) ξανά στα θρανία οι μαθητές της Γ’ Λυκείου είναι ειλημμένη. Όπως και το ότι οι πανελλήνιες θα γίνουν μέσα στον Ιούνιο.
Από εκεί και πέρα, η μεγάλη συζήτηση που γίνεται είναι το αν πρέπει και πότε να ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια (οι μαθητές της α’ και της β’ τάξης) και αν θα ανοίξουν καν τα δημοτικά.
Αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο “αγκάθι” ως προς τις τελικές αποφάσεις εξακολουθούν να είναι τα σχολεία και η επαναλειτουργία τους, με τα δύο γνωστά σενάρια να παραμένουν στο τραπέζι: είτε τη σταδιακή επαναλειτουργία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων (Γ’ Λυκείου στις 11 Μαΐου και οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου, του Γυμνασίου και των Δημοτικών σχολείων στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου), είτε τη λειτουργία μόνον των Λυκείων και των Γυμνασίων.
Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να εφαρμοστεί το πρώτο σενάριο, το οποίο θα συνοδεύεται από παράταση του σχολικού έτους για τα Δημοτικά για περίπου τρεις εβδομάδες, έως τα τέλη Ιουνίου, ενώ η διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων έχει κλειδώσει σε κάθε περίπτωση για το τελευταίο 10μερο του Ιουνίου. Όλα, όμως, εξαρτώνται από τις εισηγήσεις των ειδικών επί της υγείας.

Τα καταστήματα εστίασης

Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα εστίασης, η επαναλειτουργία τους αφορά μόνο τα… τραπεζάκια έξω. Δηλαδή, να μην υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα σε κλειστούς χώρους, αλλά μόνο σε ανοιχτούς και πάλι με αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ τους. 
Επίσης, αναμένεται να υπάρξουν συγκεκριμένοι κανόνες σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας, ενώ στις 4 Μαΐου, μαζί με την άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία, θα επαναλειτουργήσουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια και κουρεία και τα κέντρα αισθητικής.
Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, θα ισχύουν κανόνες υγιεινής και πρόληψης αντίστοιχοι με αυτούς που ισχύουν σήμερα στα σούπερ μάρκετ (ανώτατος αριθμός πελατών ανά τ.μ.), ενώ ειδικά για τα κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής η προσέλευση των πελατών θα γίνεται με ραντεβού εκ των προτέρων για την αποφυγή συγχρωτισμού.
Από τις 4 Μαΐου, εξάλλου, όπως έγινε γνωστό μετά από τηλεδιάσκεψη χθες του πρωθυπουργού με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αθλητισμού, θα επιτρέπεται η ατομική άθληση και προπόνηση σε εξωτερικούς χώρους.

Το χρονοδιάγραμμα

Με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το χρονοδιάγραμμα για να… βγούμε από το σπίτι είναι:

4 Μαΐου

Άνοιγμα επιχειρήσεων, εκτός πολυκαταστημάτων, κάτω από αυστηρούς κανόνες. Αναμένεται να προσδιοριστεί το μέγεθος με βάση τα τετραγωνικά μέτρα. Ακόμη ανοίγουν υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και κομμωτήρια και η εξυπηρέτηση θα γίνεται μόνο με ραντεβού.

11 Μαΐου

Ανοίγουν τα σχολεία για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου

1η Ιουνίου

Επαναλειτουργούν Εφετείο και Αρείου Πάγου. Τότε έχει προταθεί να ανοίξουν τα μεγάλα πολυκαταστήματα, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι.

15 Ιουνίου

Προτείνεται άνοιγμα δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και παιδότοπων, πάρκων αναψυχής, θεματικών πάρκων. Επίσης αναμένεται τότε να ανοίξουν και οι υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι εκδηλώσεων και χώροι φεστιβάλ. Υπάρχει επίσης εισήγηση να ανοίξουν καταλύματα διακοπών μικρού μεγέθους, ενοικιαζόμενα δωμάτια και χώροι κατασκήνωσης, εστιατόρια με κανόνες φυσικά και τα τραπέζια σε απόσταση 1,5 μέτρου. Για τις 15 Ιουνίου έχει προταθεί η επιστροφή στα σχολεία των μαθητών του δημοτικού με επέκταση της σχολικής χρονιάς κατά τρεις εβδομάδες. Τότε αναμένεται και η επιστροφή των φοιτητών στα πανεπιστήμια.

29 Ιουνίου

Αναμένεται να ανοίξουν μπαρ, κινηματογράφοι, νυχτερινά κέντρα με ειδικούς κανόνες και μέγιστο αριθμό επισκεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο και ξενοδοχεία με όριο πληρότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom