Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

«Όχι» από την ανάλγητη Ευρώπη σε παράταση προστασίας της Α΄ κατοικίας - Η θέση της Κυβέρνησης (βίντεο)


Οι θεσμοί απέρριψαν το ελληνικό αίτημα για παράταση της προστασίας της α΄ κατοικίας μέχρι τον Αύγουστο. Αποφασισμένη να νομοθετήσει σχετικά η κυβέρνηση δηλώνει ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Σε άρνηση προσέκρουσε το αίτημα που έθεσε χθες η Ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς για παράταση του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας και μετά τις 30 Απριλίου.

Στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης η κυβέρνηση ζήτησε από τους θεσμούς την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, δεδομένου ότι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν να εφαρμοστεί ομαλά το διάδοχο πλαίσιο.

Η κυβερνητική πλευρά επιχειρηματολόγησε στη βάση πως η άρση της προστασίας πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας αποτελούσε ένα βήμα προς την οικονομική κανονικότητα, αλλά η οικονομία μας δεν έχει τίποτε κανονικό αυτή τη στιγμή.

Όχι, λόγω «αδύναμης κουλτούρας πληρωμών»

Κατά πληροφορίες ζητήθηκε από τους θεσμούς μια παράταση του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας έως τον Αύγουστο με τους ευρωπαίους αξιωματούχους να απαντούν αρνητικά και να επιμένουν στο αρχικό χρονοδιάγραμμα, επικαλούμενοι την αδύναμη κουλτούρα πληρωμών που διέπει τους Έλληνες δανειολήπτες.

Ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης επιβεβαίωσε στο Σκάι πως μετά από 4,5 ώρες τηλεδιάσκεψης δεν υπήρξε συμφωνία.

Αυτό που μέλλει να καταδειχθεί για τους πλειστηριασμούς είναι το εάν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα θέσει το ζήτημα στους ομολόγους του, δεδομένου ότι άρση του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας σε μια περίοδο που τα δικαστήρια υπολειτουργούν και η εξυπηρέτηση δανείων είναι εξαιρετικά δύσκολη, θα είχε επίπονα κοινωνικά αποτελέσματα.

Σκυλακάκης: Δεν θα γίνουν πλειστηριασμοί την περίοδο του κορωνοϊού


Τη θέση της κυβέρνησης να μην πραγματοποιηθούν πλειστηριασμοί α' κατοικίας την περίοδο της κρίσης του κορωνοϊού επανέλαβε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Όπως τόνισε ο κ. Σκυλακάκης μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Mag» η θέση της κυβέρνησης πάνω στο θέμα είναι ξεκάθαρη και ότι θα προχωρήσει άμεσα στην απαραίτητη νομοθετική πρωτοβουλία.

«Δεν είναι δυνατόν την περίοδο της κρίσης του κορωνοϊού να επιτρέπονται πλειστηριασμοί α' κατοικίας» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό το χρονικό πλαίσιο αναστολής των πλειστηριασμών.

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ και τα αιτήματα των ιδιοκτητών ακινήτων για μείωση του ποσού που θα κληθούν να καταβάλουν, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει προβλέψει για το θέμα, ωστόσο είναι ακόμα νωρίς για τη λήψη αποφάσεων. «Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ ξεκινά τον Σεπτέμβριο. Όταν θα είναι έτοιμη η νομοθετική ρύθμιση η κυβέρνηση θα την ανακοινώσει» πρόσθεσε.

Για την δημοσιονομική πορεία της χώρας ο κ. Σκυλακάκης υποστήριξε ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να πορευθεί για αρκετούς μήνες ακόμα με τα δικά της δημοσιονομικά αποθέματα. «Αν έχουμε επιδείνωση του κορωνοϊού ή επανεμφάνιση του φαινομένου τον επόμενο χειμώνα, τότε ίσως χρειαστούμε άλλες δυνάμεις» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην απόφαση για το ευρωομόλογο που διχάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Δεν έχουμε ακόμα απαντήσεις για το θέμα από το Eurogroup» τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, προσθέτοντας ότι από αυτές τις αποφάσεις θα εξαρτηθούν και οι παρεμβάσεις που θα μπορέσει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom