Τετάρτη, 29 Απριλίου 2020

Ερώτηση στη Βουλή για το πείραμα «Mykonos Cοvid-19 Experiment»! - Τ' είν' τούτο;


Με το όνομα «Mykonos Cοvid-19 Experiment» θα διεξαχθεί ένα πείραμα για την αξιολόγηση της μετάδοσης του κορωνοϊού, το οποίο ετοιμάζουν σπουδαίοι ερευνητές και λοιμωξιολόγοι της Ελλάδας, με σκοπό να
μετατρέψουν την Μύκονο σε έναν «καθαρό» από κορωνοϊό προορισμό, που θα δέχεται τουρίστες και επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Πώς θα γίνει το πείραμα:

Στόχος του συγκεκριμένου πειράματος είναι οι δειγματοληψίες 3.000 κατοίκων της Μυκόνου και η μελέτη τους για έξι μήνες. Οι κάτοικοι θα επιλεχθούν τυχαία και θα ελέγχονται για κορωνοϊό τακτικά, ενώ παράλληλα θα εκπαιδεύονται για το πώς μπορούν να προφυλαχθούν.

Με τον τρόπο αυτό οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα σπάσουν την αλυσίδα της διάδοσης και οι επιστήμονες θα βγάλουν πολύτιμα συμπεράσματα.

Το κόστος του προγράμματος αναμένεται να είναι 480.000 ευρώ και πρόκειται να συμμετέχουν σε αυτό τέσσερις καθηγητές από το Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Ο καθηγητής κύριος Άγγελος Χατζάκης, επικεφαλής της συγκεκριμένης μελέτης, η οποία είναι μια επιδημιολογική επιτήρηση έχει τεράστια εμπειρία σε αυτόν τον τομέα. Έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια για τον έλεγχο του AIDS στους ναρκομανείς την εποχή της κρίσης και ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική», τόνισε πριν λίγες μέρες ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, ένας από τους επιστήμονες της ομάδας.

«Η πρόταση είναι για μια αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση στην κοινότητα των κατοίκων της Μυκόνου, το οποίο σαν σκοπό έχει την πρόληψη και τον περιορισμό της επιδημίας, εάν και εφόσον αυτή ερχόταν στο νησί. Η επιλογή του νησιού έχει σχέση με την αυξημένη τουριστική κίνηση που έχει. Η επιτήρηση γίνεται για να προλάβουμε την μετάδοση στην κοινότητα, θα κρατήσει έξι μήνες και θα συμμετέχουν 3 χιλιάδες άνθρωποι», είπε.

Ερώτηση προς τους υπουργούς Υγείας και Προστασίας του Πολίτη κατέθεσαν 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Mykonos Cοvid-19 Experiment»:

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Συρμαλένιος Ν., Ξανθός Α. και Ραγκούσης Γ. πληροφορίες από τα ΜΜΕ κάνουν λόγο για την άμεση υλοποίηση ενός ιατρικού και κοινωνικού πειράματος με την κωδική ονομασία «Mykonos Cοvid-19 Experiment», που «θα μετατρέψει το νησί της Μυκόνου σε μοντέλο αξιολόγησης της μετάδοσης του κορωνοϊού».

Το φιλόδοξο αυτό πείραμα περιλαμβάνει δειγματοληψίες και έλεγχο PCR πόρτα-πόρτα σε 3.000 κατοίκους με βάση αλγόριθμο τυχαιοποίησης και προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί κατά προτεραιότητα σε δύο μήνες, ενώ η συνολική διάρκεια του προγράμματος θα είναι έξι μήνες.

Το κόστος του προγράμματος, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ανέρχεται σε 480.000 ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από ιδιώτες της Μυκόνου. Το πρόγραμμα συντονίζεται από τέσσερις καθηγητές από το Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τελικός στόχος είναι να μετατραπεί το νησί σε έναν «καθαρό από τον κορωνοϊό προορισμό, που θα δέχεται τουρίστες και επισκέπτες από όλο τον κόσμο», όπως διαφημίζουν οι εμπνευστές του.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν:

-Είναι σε γνώση του υπουργείου Υγείας ένα τέτοιο «πείραμα»; Έχει λάβει την έγκριση του υπουργείου, αλλά και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων; Είναι σε γνώση της Πολιτικής Προστασίας ένας τέτοιος σχεδιασμός που διεξάγεται σε ένα νησί, που κατά κανόνα αποτελεί περιοχή που απαιτεί αυξημένη προσοχή, όσον αφορά πιθανότητα μετάδοσης του ιού;

-Δεδομένου ότι οι δειγματοληψίες σε ευρύ δείγμα πληθυσμού μέχρι σήμερα αποφασίζονται και συντονίζονται από δημόσιους φορείς, ώστε να τηρούνται οι κανόνες ασφάλειας και προστασίας της δημόσιας υγείας και να εξασφαλίζεται η ακρίβεια των ελέγχων που διενεργούνται, υπό ποιες συνθήκες θα διενεργηθούν οι έλεγχοι αυτοί από ιδιώτες; Πώς θα υπάρχει εγγύηση για την ασφάλεια των τεστ, αλλά και της δημόσιας υγείας;

-Mε ποιους όρους και υπό ποιες προϋποθέσεις έχει συμφωνηθεί η συμμετοχή καθηγητών του ΕΚΠΑ στην εκπόνηση και υλοποίηση αυτού του «πειράματος»;

-Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα δεν έχει δημιουργηθεί συλλογική ανοσία στον πληθυσμό και ο ελληνικός πληθυσμός είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε αναζωπύρωση της επιδημίας, πώς θα εξασφαλιστεί ότι οι τουριστικές ροές προς το νησί της Μυκόνου, που θα διαφημίζεται ως «καθαρό από κορωνοϊό νησί», δεν θα οδηγήσουν σε αναζωπύρωση της επιδημίας, λόγω του μεγάλου αριθμού τουριστών που δέχεται το νησί από όλο τον κόσμο;

https://www.skai.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: