Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Ιερά Σύνοδος: «Αποδεχόμαστε την πρόταση της Πολιτείας - Αδιαπραγμάτευτη η Θεία Κοινωνία»


Με αυστηρά μέτρα υγιεινής και τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας συνεδρίασε σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να αποφανθεί επί των εξελίξεων αναφορικά με την σταδιακή επιστροφή στη «νέα κανονικότητα».

Η ΔΙΣ ο­μο­φώ­νως α­πε­φά­σισε την μη σύγ­κληση της Ι­ε­ράς Συ­νό­δου της Ι­ε­ραρ­χίας της Εκ­κλη­σίας της Ελ­λά­δος, δι­ότι: ήδη η Πο­λι­τεία διά του κυ­ρίου Πρω­θυ­πουρ­γού και των αρ­μό­διων υ­πουρ­γών και ι­α­τρών απεδέχθη την πα­ρέμ­βαση του Μα­κα­ρι­ω­τά­του Αρ­χι­ε­πι­σκό­που κ. Ι­ε­ρω­νύ­μου και της ΔΙΣ διά της από 22.4.2020 ε­πι­στο­λής προς τον κ. Πρω­θυ­πουργό περί της συμ­με­το­χής των πι­στών στη λει­τουρ­γική ζωή της Εκ­κλη­σίας βά­σει των α­πα­ραί­τη­των μέ­τρων υ­γι­ει­νής. Για τον σκοπό αυ­τόν η ΔΙΣ α­πε­φά­σισε να συγ­κλη­θεί την Τρίτη 12η Μα­ΐου 2020 προ­κει­μέ­νου να δι­ευ­κρι­νή­σει τους τρό­πους της ε­πα­να­φο­ράς στην κα­νο­νική λει­τουρ­γική ζωή μας σύμ­φωνα με την σχε­τική α­να­φορά του κ. Πρω­θυ­πουρ­γού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΥ

ΧΡΙ­ΣΤΟΣ Α­ΝΕ­ΣΤΗ!

Συ­νήλθε σή­μερα Πέμ­πτη 30ή Α­πρι­λίου 2020 η Δι­αρ­κής Ιερά Σύ­νο­δος (Δ.Ι.Σ.) της Εκ­κλη­σίας της Ελ­λά­δος της 163ης Συ­νο­δι­κής Πε­ρι­ό­δου, υπό την προ­ε­δρία του Μα­κα­ρι­ω­τά­του Αρ­χι­ε­πι­σκό­που Α­θη­νών και πά­σης Ελ­λά­δος κ. Ι­ε­ρω­νύ­μου, κατά την δεύ­τερη συ­νε­δρί­ασή Αυ­τής για τον μήνα Α­πρί­λιο και α­σχο­λή­θηκε με τα θέ­ματα της η­με­ρη­σίας δι­α­τά­ξεως.

Κατά την συ­νε­δρί­αση Αυ­τής η Δι­αρ­κής Ι­ερά Σύ­νο­δος ε­νέ­κρινε:

– Τις κατά το με­σο­λα­βή­σαν από την προ­η­γού­μενη Συ­νε­δρί­αση Αυ­τής (1.4.2020) γε­νό­με­νες «Συ­νο­δική Εν­τολή και Ε­ξου­σι­ο­δο­τή­σει» ε­νέρ­γειες του Μα­κα­ρι­ω­τά­του Προ­έ­δρου, σύμ­φωνα με τον σχε­τικό Κα­νο­νι­σμό περί των ερ­γα­σιών Αυ­τής.

Η Δι­αρ­κής Ι­ερά Σύ­νο­δος συ­ζή­τησε ε­κτε­νέ­στατα και ε­πα­νε­κτί­μησε τις τε­λευ­ταίες ε­ξε­λί­ξεις σχε­τικά με την παν­δη­μία του κο­ρω­νο­ϊού και των εξ αυ­τής συ­νε­πειών ως προς την τέ­λεση της Θείας Λα­τρείας στους Ι­ε­ρούς Να­ούς και τις Ι­ε­ρές Μο­νές της Εκ­κλη­σίας της Ελ­λά­δος και α­πε­φά­σισε τα ε­ξής:

– Δο­ξά­ζει το Ό­νομα του Α­να­στάν­τος Κυ­ρίου μας Ι­η­σού Χρι­στού, δι­ότι Χά­ριτι και Φι­λαν­θρω­πία Αυ­τού και προ­στα­σί­αις των Α­γίων Του, α­πο­σο­βή­θηκε στην Πα­τρίδα μας η πε­ραι­τέρω ε­ξά­πλωση της νό­σου.

– Εκ­φρά­ζει δη­μο­σίως τις θερ­μές πα­τρι­κές συγ­χα­ρη­τή­ριες ευ­χές Της προς ό­λους τους Ι­α­τρούς και νο­ση­λευ­τές, τους ε­πι­στή­μο­νες Υ­γείας, τους αρ­μο­δί­ους Κρα­τι­κούς Λει­τουρ­γούς και όλους ό­σοι α­γω­νί­ζον­ται με σθέ­νος, δύ­ναμη και ελ­πίδα για την φρον­τίδα των α­σθε­νών και των οι­κο­γε­νειών τους.

– Δέ­ε­ται δι­αρ­κώς προς τον Κύ­ριο για την α­νά­παυση ό­λων των εκ της νό­σου κοι­μη­θέν­των α­δελ­φών μας και συλ­λυ­πεί­ται θερμά τους οι­κεί­ους τους.

– Συγ­χαί­ρει δη­μο­σίως ο­λό­κληρο τον Ελ­λη­νικό Λαό, ο οποίος τή­ρησε εξ αρ­χής τα υ­πο­δει­χθέντα από τους ει­δι­κούς μέ­τρα, με πνεύμα αλ­λη­λεγ­γύης, υ­πα­κοής, αυ­το­θυ­σίας και α­λη­θι­νής α­γά­πης, πα­ρα­μέ­νον­τας κατ’ οί­κον υπομένοντας την εξ αυ­τού του εγ­κλει­σμού δυ­σκο­λία και α­νάγκη.

– Α­πευ­θύ­νε­ται ι­δι­αι­τέ­ρως προς τον Ορ­θό­δοξο Ι­ερό Κλήρο και τον ευ­σεβή και φι­λό­χρι­στο Ελ­λη­νικό Λαό, αλλά και ό­λους τους α­φα­νείς ε­θε­λον­τές ορ­θο­δό­ξους Χρι­στι­α­νούς συ­νερ­γά­τες, τους ο­ποί­ους ευ­χα­ρι­στεί και πα­τρι­κώς ευ­λο­γεί δι­ότι, αν και πολ­λές φο­ρές ε­ξέ­φρα­σαν την δυ­σα­ρέ­σκειά τους για την έλ­λειψη δυ­να­τό­τη­τος συμ­με­το­χής τους στις Ι­ε­ρές Α­κο­λου­θίες, ιδίως της Με­γά­λης Ε­βδο­μά­δος, ση­κώ­νον­τας έτσι «σταυρό» δυ­σβά­στα­κτο, πα­ρέ­μει­ναν συντεταγμένοι με τις αποφάσεις της Πο­λι­τείας και προς τις με πα­τρική ευ­θύνη δο­θεί­σες ο­δη­γίες της Ι­ε­ράς Συ­νό­δου, η Ο­ποία από την αρχή της υ­γει­ο­νο­μι­κής κρί­σεως (28.2.2020) τή­ρησε υπεύ­θυνη θέση, προ­τρέ­πον­τάς τους μέσω α­να­κοι­νώ­σεων και Εγ­κυ­κλίων Της να τη­ρή­σουν τους κα­νό­νες υ­γι­ει­νής και να πα­ρα­μεί­νουν κατ’ οί­κον, ώ­στε να μη θέ­σουν τον ε­αυτό τους, αλλά και τους συ­ναν­θρώ­πους τους σε ο­ποι­ον­δή­ποτε κίν­δυνο.

Αυ­τός ο ι­ε­ρός κλή­ρος και ο πι­στός λαός δι­καίως πα­ρα­πο­νούν­ται και η Ι­ερά Σύ­νο­δος εκ­φρά­ζει και δη­μο­σίως την πι­κρία της και το προ­βλη­μα­τι­σμό της για τον τρόπο με τον ο­ποίο αν­τι­με­τω­πί­σθη­καν πολ­λοί Χρι­στι­α­νοί μας στην τόσο ση­μαν­τική και ευ­αί­σθητη για τους πι­στούς πε­ρί­οδο της Με­γά­λης Ε­βδο­μά­δας.

– Οι α­πο­φά­σεις αυ­τές της Ι­ε­ράς Συ­νό­δου δέ­χθη­καν με­γάλη πο­λε­μική τόσο από ο­ρι­σμέ­νους α­δελ­φούς χρι­στι­α­νούς, Κλη­ρι­κούς και λα­ϊ­κούς, όσο και από εκ­προ­σώ­πους Μέ­σων Ε­νη­με­ρώ­σεως, α­κόμη και Κοι­νο­βου­λευ­τι­κών Κομ­μά­των, οι ο­ποίοι, είτε από ά­γνοια, είτε από κακή πλη­ρο­φό­ρηση ή πα­ρε­ξή­γηση, χρη­σι­μο­ποί­η­σαν τον προ­σφιλή και εύ­κολο τρόπο της συ­κο­φαν­τίας, της μυ­θο­πλα­σίας και των ύ­βρεων. Ό­λους αυ­τούς η Ι­ερά Σύ­νο­δος τους συγ­χω­ρεί, τους ευ­λο­γεί πα­τρικά, αλλά ταυ­τό­χρονα δη­λώ­νει ότι ο­φεί­λουν να α­πο­κα­τα­στή­σουν τις συ­κο­φαν­τίες για να μην πα­ρα­μέ­νουν ε­κτε­θει­μέ­νοι έ­ναντι του Θεού και της α­λη­θείας.

– Υ­πο­δέ­χε­ται με ελ­πίδα το από 28.4.2020 δι­άγ­γελμα του Πρω­θυ­πουρ­γού κ. Κυ­ρι­ά­κου Μητ­σο­τάκη, τον ο­ποίον συγ­χαί­ρει για τις ευ­χα­ρι­στίες τις ο­ποίες ε­ξέ­φρασε δη­μο­σίως προς την Εκ­κλη­σία της Ελ­λά­δος και σύμ­παντα τον Ι­ερό Κλήρο και τον ευ­σεβή Λαό Αυ­τής, α­να­γνω­ρί­ζον­τας έτσι την συμ­βολή του στην αν­τι­με­τώ­πιση της παν­δη­μίας. Ση­μαν­τικό ρόλο σ’ αυ­τήν την δη­μό­σια α­να­γνώ­ριση είχε και η Υ­πουρ­γός Παι­δείας και Θρη­σκευ­μά­των κ. Νίκη Κε­ρα­μέως, της ο­ποίας η συμ­βολή ι­δι­αι­τέ­ρως ε­πι­ση­μαί­νε­ται.

– Εκ­φρά­ζει την χαρά Της δι­ότι ο κύ­ριος Πρω­θυ­πουρ­γός έτεινε «ευ­ή­κοον ους» στην από 22 Α­πρι­λίου 2020 ε­πι­στολή του Μα­κα­ρι­ω­τά­του Αρ­χι­ε­πι­σκό­που Α­θη­νών και πά­σης Ελ­λά­δος κ. Ι­ε­ρω­νύ­μου, ο ο­ποίος με έ­ναγχο α­γω­νία τού με­τέ­φερε την κοινή πε­ποί­θηση του Σώ­μα­τος της Ι­ε­ραρ­χίας, του Ι­ε­ρού Κλή­ρου και του ευ­σε­βούς Λαού, ότι έ­φθασε και­ρός για την «υπό ό­ρους» προ­σέ­λευση πι­στών στους Ι­ε­ρούς Να­ούς και τις Ι­ε­ρές Μο­νές της Εκ­κλη­σίας της Ελ­λά­δος τόσο για προ­σκύ­νημα, όσο και για συμ­με­τοχή στις Ι­ε­ρές Α­κο­λου­θίες, το ιερώτατο Μυστήριο της Θείας Λειτουργίας και τα λοιπά Ι­ερά Μυ­στή­ρια και γι’ αυτό ο κ. Πρωθυπουργός α­πε­φά­σισε την στα­δι­ακή ε­πι­στροφή των πι­στών στους Ι­ε­ρούς Να­ούς και στην Λα­τρεία της Εκ­κλη­σίας.

– Α­σφα­λώς, η Ι­ερά Σύ­νο­δος ε­πι­θυ­μούσε και α­νέ­μενε την ε­πι­στροφή των πι­στών στην Θεία Λα­τρεία από την πρώτη η­μέρα της «στα­δι­α­κής ε­πι­στρο­φής στην κα­νο­νι­κό­τητα» (4.5.2020), ό­πως είχε η Ί­δια ζη­τή­σει. Κα­τό­πιν πολ­λής συ­ζη­τή­σεως, ό­μως, α­πε­φά­σισε να α­πο­δε­χθεί την α­πό­φαση των ορ­γά­νων της Πο­λι­τείας για πλήρη ε­πι­στροφή υπό ό­ρους των πι­στών στους Ι­ε­ρούς Να­ούς από την Κυ­ρι­ακή 17 Μα­ΐου 2020, εκλαμβάνοντας και χρησιμοποιώντας το διάστημα αυτό ως δυνατότητα καλύτερης προετοιμασίας, υπό τις πα­ρού­σες υγειονομικές συν­θή­κες και προϋποθέσεις, για τον προγραμματισμό τελέσεως των ιερών Ακολουθιών με την συμμετοχή των πιστών.

– Ε­πα­να­βε­βαι­ώ­νει την πα­γία θέση Της, ότι η Εκ­κλη­σία της Ελ­λά­δος στέ­κε­ται πάν­τοτε η­θι­κώς και υ­λι­κώς στο πλευρό της Ελ­λη­νι­κής Πο­λι­τείας και θα συ­νε­χί­σει να Την συν­δρά­μει με όλες Της τις δυ­νά­μεις και τα μέσα σε κάθε ζή­τημα που α­φορά στον Ελ­λη­νικό Λαό. Προς τούτο, σύμ­φωνα με το δι­άγ­γελμα του κυ­ρίου Πρω­θυ­πουρ­γού, περί συμ­με­το­χής των πι­στών στην Θεία Λα­τρεία «με αυ­στη­ρούς κα­νό­νες που θα συμ­φω­νη­θούν με την Ι­ερά Σύ­νοδο και την ε­πι­στη­μο­νική κοι­νό­τητα», ε­πε­ξερ­γά­ζε­ται ήδη προ­τά­σεις, οι ο­ποίες προ­έρ­χον­ται από τα συμ­πε­ρά­σματα της Ε­πι­στη­μο­νι­κής Εποτροπής, τις ο­ποίες α­φού συ­νέλ­θει και πάλι κατά τον μήνα Μάιο, θα κα­τα­θέ­σει προς την Πο­λι­τεία, προ­κει­μέ­νου να ι­σχύ­σουν από την Κυ­ρι­ακή 17η Μα­ΐου 2020, ο­πότε και οι πι­στοί θα ε­πα­νέλ­θουν υπό ό­ρους στην κοινή Λα­τρεία εν­τός των Ι­ε­ρών Ναών.

– Από την Δευ­τέρα 11 Μα­ΐου 2020, οι Υ­πη­ρε­σίες της Ι­ε­ράς Συ­νό­δου, της Ι­ε­ράς Αρ­χι­ε­πι­σκο­πής Α­θη­νών και των Ι­ε­ρών Μη­τρο­πό­λεων θα ε­πα­νέλ­θουν στην κα­νο­νική η­με­ρή­σια λει­τουρ­γία τους, σύμ­φωνα με τους ό­ρους και τους κα­νό­νες υ­γι­ει­νής που έ­χει θε­σπί­σει η Πο­λι­τεία, ως προς την α­σφαλή και εν υ­γεία λει­τουρ­γία των δη­μο­σίων υ­πη­ρε­σιών.

– Αί­ρε­ται η προ­γε­νέ­στερη Α­πό­φαση της Ι­ε­ράς Συ­νό­δου περί α­πο­χής Αρ­χι­ε­ρέων, Ι­ε­ρέων, Δι­α­κό­νων και Μο­να­χών από εμ­φα­νί­σεις και δη­μό­σιες δη­λώ­σεις στα Μέσα Γε­νι­κής Ε­νη­με­ρώ­σεως και το Δι­α­δί­κτυο, η ο­ποία είχε ως μο­να­δικό στόχο, ό­πως εξ αρ­χής το­νί­σθηκε, την ύ­παρξη «ε­νι­αίας φω­νής» της ποι­μαί­νου­σας Εκ­κλη­σίας προς την κοι­νω­νία. Πα­ρα­κα­λούν­ται, ό­μως, και πάλι ό­λοι οι Αρ­χι­ε­ρείς της Εκ­κλη­σίας της Ελ­λά­δος, οι ο­ποίοι επι­θυ­μούν να ε­πι­κοι­νω­νή­σουν με τις Δη­μό­σιες Αρ­χές για εκ­κλη­σι­α­στικά ζη­τή­ματα ευ­ρυ­τέ­ρου εν­δι­α­φέ­ρον­τος, να το πράτ­τουν, κατά την εκ­κλη­σι­α­στική τάξη και δε­ον­το­λο­γία, μέσω της Ι­ε­ράς Συ­νό­δου, ενώ ό­σοι Ι­ε­ρείς, Μο­να­χοί και Μο­να­χές, ε­πι­θυ­μούν να πρά­ξουν το ί­διο, τούτο να γί­νεται μόνο μέσω των οι­κείων αυ­τών Σε­βα­σμι­ω­τά­των Μη­τρο­πο­λι­τών.

Η ΔΙΣ εύ­χε­ται και προ­τρέ­πει τους Σε­βα­σμι­ω­τά­τους Αρ­χι­ε­ρείς, μέσα στο πλαί­σιο των ποι­μαν­το­ρι­κών τους ευ­θυ­νών, να ανα­λά­βουν έ­κα­στος εξ αυ­τών, ό­πως και ο κάθε Κλη­ρι­κός και Μο­να­χός, ως και έ­κα­στος ορ­θό­δο­ξος πι­στός, την προ­σω­πική του ευ­θύνη για την δι­α­χεί­ριση του α­να­κύ­ψαν­τος ζη­τή­μα­τος.

Η ΔΙΣ ο­μο­φώ­νως α­πε­φά­σισε την μη σύγ­κληση της Ι­ε­ράς Συ­νό­δου της Ι­ε­ραρ­χίας της Εκ­κλη­σίας της Ελ­λά­δος, δι­ότι: ήδη η Πο­λι­τεία διά του κυ­ρίου Πρω­θυ­πουρ­γού και των αρ­μό­διων υ­πουρ­γών και ι­α­τρών απεδέχθη την πα­ρέμ­βαση του Μα­κα­ρι­ω­τά­του Αρ­χι­ε­πι­σκό­που κ. Ι­ε­ρω­νύ­μου και της ΔΙΣ διά της από 22.4.2020 ε­πι­στο­λής προς τον κ. Πρω­θυ­πουργό περί της συμ­με­το­χής των πι­στών στη λει­τουρ­γική ζωή της Εκ­κλη­σίας βά­σει των α­πα­ραί­τη­των μέ­τρων υ­γι­ει­νής. Για τον σκοπό αυ­τόν η ΔΙΣ α­πε­φά­σισε να συγ­κλη­θεί την Τρίτη 12η Μα­ΐου 2020 προ­κει­μέ­νου να δι­ευ­κρι­νή­σει τους τρό­πους της ε­πα­να­φο­ράς στην κα­νο­νική λει­τουρ­γική ζωή μας σύμ­φωνα με την σχε­τική α­να­φορά του κ. Πρω­θυ­πουρ­γού ότι: «από την 4η Μα­ΐου οι εκ­κλη­σίες θα εί­ναι α­νοιχ­τές για α­το­μική λα­τρεία και από την Κυ­ρι­ακή 17 Μα­ΐου οι πι­στοί θα μπο­ρούν να συμ­με­τέ­χουν και στην Θεία Λει­τουρ­γία και στις υ­πό­λοι­πες Α­κο­λου­θίες, πάντα ό­μως με αυ­στη­ρούς κα­νό­νες που θα συμ­φω­νη­θούν με την Ι­ερά Σύ­νοδο και την ε­πι­στη­μο­νική κοι­νό­τητα». Για την περίοδο 4 -16 Μαΐου 2020, η ΔΙΣ θα αποστείλει σχετική Εγκύκλιο προς τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, με όλες τις σχετικές οδηγίες για την προσέλευση των πιστών στους Ιερούς Ναούς για την κατ’ ιδίαν προσευχή τους.

Η ΔΙΣ ε­πα­να­λαμ­βά­νει και πάλι ο­μο­φώ­νως ότι το ζή­τημα περί του Ι­ε­ρού Μυ­στη­ρίου της Θείας Ευ­χα­ρι­στίας και της Θείας Κοι­νω­νίας τυγ­χά­νει α­δι­α­πρα­γμά­τευτο, ό­πως α­κρι­βώς ο­ρί­ζε­ται από τους Θεί­ους και Ι­ε­ρούς Κα­νό­νες της Α­γίας μας Εκ­κλη­σίας.

Ι­δι­αί­τε­ρες εί­ναι οι ευ­χα­ρι­στίες της Δι­αρ­κούς Ι­ε­ράς Συ­νό­δου προς τον Σε­βα­σμι­ώ­τατο Μη­τρο­πο­λίτη Ναυ­πά­κτου και Αγίου Βλα­σίου κ. Ι­ε­ρό­θεο, ο ο­ποίος σε κρί­σιμη ε­ποχή α­νέ­λαβε το υ­ψηλό δι­α­κό­νημα του εκ­προ­σώ­που Αυ­τής προς τα Μέσα Γε­νι­κής Ε­νη­με­ρώ­σεως και με α­πό­λυτο σε­βα­σμό προς το συ­νο­δικό πο­λί­τευμα της Εκ­κλη­σίας, σο­βα­ρό­τητα, υ­πευ­θυ­νό­τητα, ευγένεια, νηφαλιότητα, θε­ο­λο­γική γνώση και με την εν γέ­νει μόρ­φωση και παι­δεία που δι­α­θέ­τει, έ­φερε ε­πι­τυ­χώς εις πέ­ρας.

Η Ι­ερά Σύ­νο­δος κα­λεί ό­λους τους ευ­σε­βείς χρι­στι­α­νούς να «μεί­νουμε α­σφα­λείς» στην νο­ητή Κι­βωτό της Ορ­θο­δό­ξου Εκ­κλη­σίας και να ε­πα­νέλ­θουμε στην λο­γική Λα­τρεία του ζών­τος Θεού με ό­λες τις α­πα­ραί­τη­τες προ­ϋ­πο­θέ­σεις ευ­χα­ρι­στών­τας τον Α­να­στάντα Κύ­ριο για όσα η α­γάπη Του ερ­γά­σθηκε για την σω­τη­ρία μας.

Τέλος η ΔΙΣ ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών και ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων και τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ της Ι­ε­ράς Συ­νό­δου της Εκ­κλη­σίας της Ελ­λά­δος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom