Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Δήμοι -εφταήμερη εργασία: Ξεκίνησαν οι αντιδράσεις - Να πάρει θέση η ΠΟΕ-ΟΤΑ


Από το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ ήρθε η πρώτη αντίδραση για την εφταήμερη εργασία στους δήμους, που αποκάλυψε η aftodioikisi.gr. 

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική παράταξη της ΛΑΕ αναρωτιέται γιατί, καθώς «το ισχύον θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει, κρίσιμες υπηρεσίες των ΟΤΑ, να λειτουργούν καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο και όλες τις ημέρες του χρόνου» (σ.σ. καθαριότητα) η κυβέρνηση επεκτείνει «και μάλιστα με απόφαση μονοπρόσωπου οργάνου, του Δημάρχου δηλ., την 7ήμερη λειτουργία όσων υπηρεσιών και υπαλλήλων θέλει ο κάθε αιρετός, πέρα από την ισοπέδωση της εργασιακής και οικογενειακής ζωής των εργαζομένων, αλλά και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ είναι κάθετα αντίθετο στην επέκταση της επταήμερης λειτουργίας των υπηρεσιών και στην κατάργηση του πενθημέρου από Δευτέρα έως Παρασκευή. Αυτό που επιβάλλεται σήμερα είναι η τήρηση όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, η λειτουργία των υπηρεσιών με το ελάχιστο δυνατόν προσωπικό, η απαγόρευση της μετακίνησης των απορριμματοφόρων, με τρία άτομα στην καμπίνα, και η λήψη μέτρων για την μεταφορά των εργαζομένων αυτών με άλλα οχήματα, γιατί η ζωή είναι μία και δεν μπορεί να παίζει κανείς μ’ αυτήν.

Επιβάλλεται επίσης η γενική μείωση των ωραρίων εργασίας και η στελέχωση των υπηρεσιών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να μειωθεί η ανεργία και να βελτιωθεί η ποιότητα και η ποσότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Καλούμε τέλος την ΠΟΕ-ΟΤΑ να μην αποδεχτεί καμιά επέκταση της 7ήμερης λειτουργίας των υπηρεσιών των ΟΤΑ, να καλέσει τους εργαζόμενους να αρνούνται την παροχή εργασίας χωρίς την τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας και να απαιτήσει τη συμμετοχή των σωματείων στο σχεδιασμό της λειτουργίας των υπηρεσιών κατά την περίοδο του κοροναϊού, για να μην γίνονται διακρίσεις και εκδικιτικές συμπεριφορές, αυθαιρεσίες και βλαπτικές μεταβολές, καθώς και ανάθεση αλλότριων καθηκόντων στους εργαζόμενους», καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε αποκαλύψει η aftodioikisi.gr, η κυλιόμενη εργασία και τα σαββατοκύριακα στους δήμους θεσπίστηκε λόγω κορωνοϊού, με την νέα ΠΝΠ που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, την περασμένη Τρίτη 31/3/.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται στο τεσσαρακοστό τρίτο άρθρο: «Καθιερώνονται εξαιρέσεις από την εφαρμογή πενθήμερης εργασίας κατά υπηρεσία, κλάδο και αριθμό υπαλλήλων, χρόνο ή περιοχή, εφόσον επιβάλλονται λόγω της ανάγκης αδιάλειπτης λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

Επιπλέον, καθορίζεται η πενθήμερη εβδομάδα εργασίας για ορισμένες υπηρεσίες, κλάδους ή ορισμένο αριθμό υπαλλήλων από την Τρίτη μέχρι και το Σάββατο ή από την Τετάρτη έως και την Κυριακή, εφόσον τούτο επιβάλλεται για τον ίδιο ως άνω λόγο, καθιερουμένων ως μη εργάσιμων ημερών της Δευτέρας ή της Τρίτης, αντίστοιχα».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

ΜΕΤΑ-ΟΤΑ: Όχι στην επέκταση της 7ήμερης λειτουργίας των υπηρεσιών των ΟΤΑ

Δημοσιεύτηκε, στις 30 Μάρτη 2020, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με θέμα τα «Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» (ΦΕΚ 78Α/2020), με την οποία εισάγονται και νέα αντεργατικά μέτρα σχετικά με το πενθήμερο λειτουργίας των υπηρεσιών των ΟΤΑ.

Πιο συγκεκριμένα στο Άρθρο 43, με τίτλο «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για τη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης» καθιερώνονται:

1.«…Εξαιρέσεις από την εφαρμογή πενθήμερης εργασίας κατά υπηρεσία, κλάδο και αριθμό υπαλλήλων, χρόνο ή περιοχή, εφόσον επιβάλλονται λόγω της ανάγκης αδιάλειπτης λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών…».

2.«…Καθορίζεται η πενθήμερη εβδομάδα εργασίας για ορισμένες υπηρεσίες, κλάδους ή ορισμένο αριθμό υπαλλήλων από την Τρίτη μέχρι και το Σάββατο ή από την Τετάρτη έως και την Κυριακή..».

3.Επιπλέον, όπως αναφέρεται, όλα αυτά μπορεί να γίνονται «…Κατά παρέκκλιση της παρ. 3 του άρθρου 36 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ν. 3584/2007, Α΄ 143), με απόφαση του οικείου δημάρχου..»!

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε φόρα και δεν θέλει να αφήσει τίποτα όρθιο. Ήδη από πέρσι το καλοκαίρι θεσμοθέτησε μέτρα σε βάρος των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που είχαν σχέση με τις ΣΣΕ και τις απολύσεις και στη συνέχεια δρομολόγησε διαδικασίες για την επέκταση και διευκόλυνση των ιδιωτικοποιήσεων, και ιδιαίτερα στους ΟΤΑ, με το άρθρο 178 του Ν.4635/2019 και με την πρόσφατη διάταξη που η εκχώρηση της καθαριότητας και άλλων υπηρεσιών, μπορεί να γίνεται με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής!

Γνωρίζουμε, επίσης, όλοι ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει, κρίσιμες υπηρεσίες των ΟΤΑ, να λειτουργούν καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο και όλες τις ημέρες του χρόνου. Άρα σε τι αποσκοπεί η επέκταση, και μάλιστα με απόφαση μονοπρόσωπου οργάνου, του Δημάρχου δηλ., της 7ήμερης λειτουργίας όσων υπηρεσιών και υπαλλήλων θέλει ο κάθε αιρετός, πέρα από την ισοπέδωση της εργασιακής και οικογενειακής ζωής των εργαζομένων, αλλά και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας;

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ είναι κάθετα αντίθετο στην επέκταση της επταήμερης λειτουργίας των υπηρεσιών και στην κατάργηση του πενθημέρου από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Αυτό που επιβάλλεται σήμερα είναι η τήρηση όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, η λειτουργία των υπηρεσιών με το ελάχιστο δυνατόν προσωπικό, η απαγόρευση της μετακίνησης των απορριμματοφόρων, με τρία άτομα στην καμπίνα, και η λήψη μέτρων για την μεταφορά των εργαζομένων αυτών με άλλα οχήματα, γιατί η ζωή είναι μία και δεν μπορεί να παίζει κανείς μ’ αυτήν. Επιβάλλεται επίσης η γενική μείωση των ωραρίων εργασίας και η στελέχωση των υπηρεσιών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να μειωθεί η ανεργία και να βελτιωθεί η ποιότητα και η ποσότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Καλούμε τέλος την ΠΟΕ-ΟΤΑ να μην αποδεχτεί καμιά επέκταση της 7ήμερης λειτουργίας των υπηρεσιών των ΟΤΑ, να καλέσει τους εργαζόμενους να αρνούνται την παροχή εργασίας χωρίς την τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας και να απαιτήσει τη συμμετοχή των σωματείων στο σχεδιασμό της λειτουργίας των υπηρεσιών κατά την περίοδο του κοροναϊού, για να μην γίνονται διακρίσεις και εκδικιτικές συμπεριφορές, αυθαιρεσίες και βλαπτικές μεταβολές, καθώς και ανάθεση αλλότριων καθηκόντων στους εργαζόμενους.
https://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom