Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Η μαύρη βίβλος της εργοδοσίας στην πανδημία (τόμος Α)


«Με αφορμή την πανδημία η κυβέρνηση και τα επιχειρηματικά συμφέροντα επιδιώκουν να πετύχουν όσα δεν κατάφεραν με το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης τα προηγούμενα χρόνια. Με κλειστές τις
περισσότερες επιχειρήσεις η κυβέρνηση νομοθετεί με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου τη μια μετά την άλλη διάταξη που καταργεί εργασιακά δικαιώματα, μειώνει στο μισό τους ήδη άθλιους μισθούς, λύνει τα χέρια των εργοδοτών για να μας πληρώνουν όποτε θέλουν, να μας απασχολούν όσο, όπου και όπως θέλουν. 

Αξιοποιούν το φόβο του ιού με τον οποίο έρχεται αντιμέτωπος ο κάθε εργαζόμενος στους χώρους δουλειάς για να εντείνουν την πίεση και την τρομοκρατία, απειλώντας με απολύσεις όποιον διεκδικεί μέτρα προστασίας», σημειώνει το ΠΑΜΕ και παρουσιάζει «τις αθλιότητες της μεγαλοεργοδοσίας στη ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟ στην εποχή της πανδημίας».

«Το δικό μας καθήκον είναι να μην υποταχθούμε. Να δείξουμε ανυπακοή. Να γίνουμε μια γροθιά, για να υπερασπίσουμε αποτελεσματικά τη ζωή μας, τα δικαιώματά μας. Να πάρουμε όλα τα μέτρα συλλογικής αντιμετώπισης της επίθεσης στους χώρους δουλειάς, με όλους τους τρόπους. 
Μέχρι σήμερα εκατοντάδες σωματεία σε όλη τη χώρα έχουν εδώ και ένα μήνα συγκεντρώσει καταγγελίες από εργαζόμενους, τις οποίες σήμερα δημοσιεύουμε σαν ένα πρώτο δείγμα της επίθεσης που προηγήθηκε, αλλά και ακολούθησε τα μέτρα της κυβέρνησης με αφορμή την πανδημία.  
Θα συνεχίσουμε να δημοσιεύουμε τις αθλιότητες της μεγαλοεργοδοσίας στη ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟ στην εποχή της πανδημίαςΘα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που δεν υπολογίζει την ανθρώπινη ζωή, που βλέπει τα πάντα με κριτήριο το κέρδος και που βρήκε την ευκαιρία να ισοπεδώσει ό,τι εργατικό δικαίωμα απέμεινε», συμπληρώνει.
Αεροδρόμια
  • Η εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης «Swissport» στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προχώρησε στην απόλυση εκατοντάδων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, που εργάζονται με μηνιαίες συμβάσεις που ανανεώνονται ακόμα και για 10 χρόνια, με αποστολή τηλεφωνικού μηνύματος, φορτώνοντάς τους τη ζημιά από τη μείωση της επιβατικής κίνησης. Την ίδια στιγμή ενημέρωνε τους εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου ότι θα επιβάλλει εκ περιτροπής εργασία.
  • Η εταιρία Sky στο αεροδρόμιο της Χίου απέλυσε 2 εργαζόμενους.
  • Στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου οι εργαζόμενοι είναι χωρίς υλικά προστασίας, όπως αντισηπτικά και γάντια. Η Swissport – Skyserv δίνει υποχρεωτικές άδειες εναλλάξ κάθε βδομάδα. Η Goldair δεν ανανεώνει συμβάσεις – περιμένει να λήξουν, ενώ δίνει κι αυτή υποχρεωτικές άδειες.
  • Στη Ρόδο η “Swissport – Skyserv” προχώρησε  στην απόλυση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων που είχαν  προσληφθεί τον τελευταίο καιρό, οι οποίοι συνήθως δούλευαν από τις αρχές του χρόνου και για όλη τη σεζόν.Προχώρησε σε εκ περιτροπής εργασία στους εργαζόμενους αορίστου χρόνου κάνοντας την εργασία τους από 8ωρη που ήταν, σε 4ωρη.
Εμπόριο
  • Η εταιρεία PRAKTIKERμε έγγραφο του Διευθυντή Εργατικού Δυναμικού, ενημερώνει πως «έχουν ανασταλεί οι συνδικαλιστικές λειτουργίες», ερμηνεύοντας την πράξη νομοθετικού περιεχομένου ως λουκέτο και κλείσιμο των σωματείων, δηλαδή γύψο στη συνδικαλιστική δράση, σε διεκδικήσεις και αιτήματα. Αυτό έγινε μετά το αίτημα της επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας του σωματείου για συνάντηση στα πλαίσια της 3μηνης τακτικής επαφής με την εργοδοσία με θέμα τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων μπροστά στην πανδημία, καθώς η επιχείρηση παραμένει ανοιχτή με προσωπικό ασφαλείας σε πολλά καταστήματα λόγω του e-shop. Η απάντηση της εργοδοσίας στο παραπάνω αίτημα είναι προκλητική! Την ώρα που το e-shop όπως και άλλες υπηρεσίες της επιχείρησης λειτουργούν χωρίς ανάσα, η επιχείρηση ενημερώνει και παράλληλα ομολογεί πως σε συνθήκες πανδημίας έχει ανασταλεί η λειτουργία των επιτροπών υγείας(!!!) και ασφάλειας της εργασίας(!!!).
  • Τα super market Σκλαβενίτης και Lidl δεν χορηγούν ούτε τα βασικά μέτρα προστασίας στους εργαζόμενους. Μάλιστα μέχρι πρότινος απαγόρευαν στους εργαζόμενους να φορούν μάσκα που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι προμηθεύονταν. Ακόμα και τώρα που με βάση την οδηγία του ΕΟΔΥ υποχρεούται η εργοδοσία να χορηγεί στους εργαζόμενους μάσκες, αυτές δεν παρέχονται.Και οι δύο εταιρείες δεν έχουν ακόμη τοποθετήσειτζάμια προστασίας στα ταμεία. Έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο η εντατικοποίηση της δουλειάς. Με ίδιους και λιγότερους εργαζόμενους αυξάνουν τους τζίρους.
  • Σε όλα τα super market δε γίνεται καθαριότητα στα καταστήματα όσο είναι ανοικτά. Στον Σκλαβενίτη δεν έχουν γίνει απολυμάνσεις στα καταστήματα, ενώ εργαζόμενοι που έχουν ύποπτα συμπτώματα έρχονται σε επαφή με εκατοντάδες πελάτες και εργαζόμενους. 
  • Στον Σκλαβενίτη,στο My Market καιαλλού δεχορηγείται πάντα στους εργαζόμενους το ρεπό που δικαιούνται.
  • Στο πολυκατάστημα Hondos της Θεσσαλονίκης η διεύθυνση καταστημάτων καλλυντικών,αμέσως μετά την αναστολή λειτουργείας που επιβλήθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, προσπάθησε να τα κρατήσει ανοιχτά με τη δικαιολογία ότι είναι …περίπτερα!
  • Στα super market Παπαγεωργίου δεν επιτρέπουν να φορούν μάσκα οι εργαζόμενοι για να μη χαλάσει η εικόνα του μαγαζιού, ενώ στο MarketIn αντί να διανέμουν μέσα ατομικής προστασίας,η εργοδοσία έκανε … ευχέλαιο.
  • Η εργοδοσία των καταστημάτων Κωσταρέλος (κοσμήματα – αρώματα) στην Αργολίδα, επέβαλε κανονική άδεια σε όλους τους εργαζόμενους.
  • Η διεύθυνση των Lidl στη Θεσσαλονίκη αρνήθηκε να απολυμάνει την αποθήκη.
  • Τα μέτρα υγιεινής είναι ελλιπή σε όλα τα Σούπερ Μάρκετ του Νομού Χανίων. Στα καταστήματα του ΣΥΝΚΑ οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς μάσκες και σε αυτά του Σκλαβενίτη και των LIDL δεν έχουν τοποθετηθεί προστατευτικά τζάμια στα ταμεία.
Επισιτισμός-Τουρισμός
  • Η αλυσίδα εστιατορίων «Λαός και Καλαμάκι» σε Αθήνα και Χαλκίδα καλεί τους εργαζόμενους να αποφασίσουν ποιος θα δουλέψει και σε ποιον θα ανασταλεί η σύμβαση, απειλώντας με απόλυση όποιους δεν συμμορφώνονται με τα νέα δεδομένα.
  • Τα Catering Newrest, Geysinous στην Αττική έχουν ήδη επιβάλλει άδειες άνευ αποδοχών.
  • Η αλυσίδα ΓΡΗΓΟΡΗΣ στο Ηράκλειο δίνει υποχρεωτικά κανονική άδεια και ρεπό στους εργαζόμενους.
  • Η επιχείρηση ΣΑΒΟΙΔΑΚΗΣ στην Κρήτη έχει επιβάλλει 3 μέρες εργασία την εβδομάδα και σπαστό ωράριο σε όλους τους εργαζόμενους.
  • Η εταιρεία ΣΟΛΜΑΡΤΟΥΡΣ έχει προχωρήσει σε απολύσεις οδηγών τουριστικών λεωφορείων.
  • Το εργοδοτικό Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου υπέγραψε Τοπική κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που προβλέπει για την Δ κατηγορία των ξενοδοχοϋπαλλήλων κάτω των 25 ετών, ή με λιγότερο από 15 μήνες προϋπηρεσία, μισθό 100 ευρώ κάτω από την κλαδική.
  • Τα ξενοδοχεία Excelsior, City, Grand στη Θεσσαλονίκη έχουν προχωρήσει σε απολύσεις πριν ακόμη αναγγελθούν τα μέτρα.
  • Τα ξενοδοχεία Royal Olympic και Airotel στην Αττική έχουν απλήρωτους τους εργαζόμενους από το Φλεβάρη.
  • Τα ξενοδοχεία Fenix, London, Parthenon, καθώς και άλλα στα νότια προάστια της Αθήνας εφάρμοσαν, πολύ πριν κλείσουν με κυβερνητική απόφαση, εκ περιτροπής εργασία.
  • Στο ξενοδοχείο ΚΑΨΗΣ στο Ηράκλειο έπειτα από την αποτυχημένη προσπάθεια να αποσπάσει τη συγκατάθεση των εργαζομένων με διαβούλευση για εκ περιτροπής εργασία (πριν τις ΠΝΠ), τώρα η εργοδοσία εφαρμόζει μονομερώς το άρθρο 9 της ΠΝΠ 20/3/20 για το «προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας», που οδηγεί σε μείωση κατά 50% των ωρών εργασίας και των μισθών.
  • Το ξενοδοχείο Stanley λειτουργεί κατ’ εξαίρεση με διαμένοντες επαναπατρισμένους από Ισπανία, δίχως να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας.
  • Μετά το Stanley και το ξενοδοχείο Acropol έρχεται να στεγάσει πιθανούς φορείς του ιού, με την εργοδοσία και την κυβέρνηση να αναγκάζουν τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου να δουλεύουν σε μια υγειονομική βόμβα, θέτοντας τους εαυτούς τους και τις οικογένειες τους σε άμεσο κίνδυνο!
  • Tο ξενοδοχείο PREVEZA BASE απέλυσε 2 εργαζόμενους πριν κλείσει, όπως και το ξενοδοχείο BRASCOS στο Ρέθυμνο απέλυσε 5 εργαζόμενους.
  • Το ξενοδοχείο ΛΑΜΕΡ στα Χανιά ειδοποίησε τους εργαζόμενους ότι δε θα τους επαναπροσλάβει. Επίσης τα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου CretanPanorama, Europa Panormo, Happimag διαρρέουν ότι δεν θα ανοίξουν καθόλου.
  • Το ξενοδοχείο CretanDreamενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι δεν θα τους χορηγήσει επιδόματα και δώρα.
  • Στην PizzaFun στα Χανιά οι διανομείς ζητούν να σταματήσουν τη δουλειά και να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ, γιατί οι συνθήκες εργασίας είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τους ίδιους και τους πελάτες.
  • Το Ξενοδοχείο Belvedere στο Ηράκλειο έκανε υποχρεωτική “λήξη σύμβασης” στις 16/3 σε όσους είχε προσλάβει, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην μπορούν να πάρουν την αποζημίωση των 800 ευρώ.
  • Στο ξενοδοχείο Atlantis στο Ηράκλειο δεν έχουν πληρωθεί οι εργαζόμενοι το μισό μισθό του Φλεβάρη, ούτε το ποσό που αντιστοιχεί στο Μάρτη.
  • Στο ξενοδοχείο CostaNavarino στην Πύλο η εργοδοσία μειώνει το μισθό σε όσους συνεχίζουν να δουλεύουν από 5% – 20% και δίνει υποχρεωτικά κανονική άδεια 15 ημερών.
  • Στον επισιτισμό στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν απολύσεις σε εστιατόρια, φαστφουντ, σε αλυσίδες καφέ, και σε  μπαρ όπως στα CoffeeIsland, στο Noon, στο Gosper, στo 22 (σουβλάκια), στα Toodaylicious. Στα Macdonalds έκαναν τροποποιήσεις συμβάσεων. Στο Plaisir οδήγησαν τον κόσμο σε αναστολή ενώ είναι απλήρωτοι για περίπου 2 μήνες. Στον Τερκενλή ορισμένους εργαζόμενους τους πέρασαν σε αναστολή και άλλους τους απασχολούν εκ περιτροπής. Το ίδιο συμβαίνει στα FarinaCasa.
Τρόφιμα – Ποτά
  • Στην εταιρεία ΠΙΝΔΟΣ εργαζόμενος που παρουσίασε συμπτώματα παραπέμφθηκε από την επιχείρηση σε συνεργαζόμενηιδιώτη ιατρό, με χρέωση επίσκεψης 20 ευρώ που πλήρωσε ο ίδιος. Επίσης, απομακρύνθηκαν τέσσερις εργαζόμενοι με πυρετό,χωρίς να  παρθούν μέτρα για την υπόλοιπη βάρδια ή για όσους ήταν στο λεωφορείο μαζί τους, και χωρίς επίσης να ενημερώσουν τους εργαζόμενους ως όφειλαν. Η εργοδοσία δίνει στους εργαζόμενους δύο μάσκες που πρέπει να πλένουν για να τις επαναχρησιμοποιήσουν.
  • Η εργοδοσία στις Iχθυοκαλλιέργειες SELONDA έκανε15απολύσεις στη Θεσπρωτία και επέβαλε 12ωρα στην Αργολίδα λόγω έλλειψης προσωπικού από απολύσεις που έγιναν προηγούμενα.
  • Η εταιρεία Περνιεντάκης στην Κρήτη έχει επιβάλλει κανονική άδεια σε όλους τους εργαζόμενους.
  • Η επιχείρηση ΣΑΒΟΙΔΑΚΗΣ στην Κρήτη έχει επιβάλλει εκ περιτροπής εργασία.
  • Η επιχείρηση Candeli επέβαλε αναγκαστική άδεια στους εργαζόμενους από 23.03 και από τις 30/3 προχώρησε σε αναστολή συμβάσεων σε 10 εργαζόμενους.
  • Η εταιρεία Οινούντας ΑΕ Τυποποίηση ελιάς Καλαμών έχει εφαρμόσει εκ περιτροπής εργασία 15 ημέρες το μήνα σε όλους τους εργαζόμενους.
  • Στα Εργοστάσια Παπαδημητρίου &Γυφτέα στη Μεσσηνία η εργοδοσία επέβαλε δουλειά την Κυριακή.
  • Στην Οικονομάκος λουκάνικα η εργοδοσία δεν δίνει άδεια ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους που την δικαιούνται.
  • Το εργοστάσιο ζύμης Τσαμπάσης έκλεισε αφήνοντας όλους τους εργαζόμενους στο δρόμο.
  • Στα εργοστάσια ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΥΜΗ – ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ και PELOPACστη Θεσσαλονίκη εφαρμόζονται ελλιπή ατομικά μέτρα προστασίας, δε χορηγούν στους εργαζόμενους γάντια, μάσκες και απολυμαντικά, ενώ υπάρχει συνωστισμός στις βάρδιες και εντατικοποίηση της δουλειάς.
  • Το εργοστάσιο FreshSnacks στο Ηράκλειο επέβαλε υποχρεωτικές άδειες σε συνδυασμό με αναστολή συμβάσεων.
  • Η κάβα Σιγανός στο Ηράκλειο δίνει στους εργαζόμενους υποχρεωτικά κανονικές άδειες.
  • H Αλκή ΑΕ σοκολατοποιίαδίνει υποχρεωτικές κανονικές άδειες, ενώ έχει προχωρήσει και σε αναστολή συμβάσεων μέρους του προσωπικού.
  • Η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης (ΕΖΑ)ανέστειλε σταδιακά τις συμβάσειςτων εργαζομένων, ενώ ανάγκασε τους πωλητές σε χρήση κανονικής και άδειας άνευ αποδοχών. Απολύθηκαν όλοι οι συμβασιούχοι.
  • Η εταιρεία ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΚΟΝΤΟΧΡΗΣΤΟΣ ανακοίνωσε την καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων του μήνα Φλεβάρη.
  • ΗBAKE HELLAS, εταιρεία τροφίμωνστο Σχηματάρι Βοιωτίας εξαναγκάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν εκ περιτροπής 3 μέρες τη βδομάδα χρησιμοποιώντας γι’ αυτό το σκοπό την κανονική τους άδεια. Πριν λίγες ημέρες είχε προβεί και σε απόλυση εργαζόμενου που ανήκει στο κλαδικό σωματείο της περιοχής και είχε απεργήσει.
  • Στην Αλλατίνη, στο Παλίρροια, στα πτηνοσφαγείο, του ΜΙΜΙΚΟΥ (όμιλος Φιλίππου), της ΠΙΝΔΟΥ και του ΝΙΤΣΙΑΚΟΥ παντού η εντατικοποίηση έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και οι εργαζόμενοι δουλεύουν σαν τις σαρδέλες.
  • Στο Νιτσιάκο λιποθύμησε εργαζόμενος εν ώρα εργασίας και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, χωρίς να γίνει ενημέρωση για την υγεία του.
Υγεία
  • Στο διαγνωστικό κέντρο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΙΣ η εργοδοσία ανέστειλε τις συμβάσεις του προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στο μαγνητικό και τον αξονικό τομογράφο.
  • Η Βιοκλινική σταμάτησε τη συνεργασία με εταιρεία καθαρισμού με αποτέλεσμα οι καθαρίστριες που εργάζονταν για 10 χρόνια εκεί, να μείνουν στο δρόμο.
Εκπαίδευση
  • Σε πολλά Κέντρα Μελέτης και φροντιστήρια ζητάνε από εργαζόμενους να κάνουν διαδικτυακά μαθήματα και να πληρωθούν μόνο την αποζημίωση των 800 ευρώ.
Ενέργεια
  • Η ΔΕΗ σταμάτησε τον εργολάβο Δάγλας στη Μεγαλόποληκαι οι εργαζόμενοι είναι στον αέρα.
  • Στα ΕΛΠΕσυπογράφτηκε από την πλειοψηφία του σωματείου η πρόταση της εταιρίας που προβλέπει μέχρι 30/4 12ωρη απασχόληση.
Μέταλλο
  • Ο Όμιλος Στασινοπούλου βάζει λουκέτο σε μία σειρά εργοστάσιά του, βγάζοντας σε διαθεσιμότητα εκατοντάδες εργαζόμενους.
  • Η ΕΚΜΕ Α.Ε. στη Θεσσαλονίκη απέλυσε 10 εργολαβικούς εργαζόμενους.
  • Η εταιρεία ΕΓΝΑΤΙΑ ΧΥΤΗΡΙΟυποχρέωσε στις 20/3 τους μισούς εργαζόμενους να υπογράψουν 2 εβδομάδες κανονική άδεια.
  • Η εταιρεία CERAMETAL στο Κορωπί απέλυσε 6 εργαζόμενους.
  • Η εταιρεία PassionFashion με πρόσχημα τη μείωση της οικονομικής της δραστηριότητας, αναστέλλει τη  λειτουργία της  χωρίς να υπάρχει κρατική  εντολή ή κάποιο κρούσμα  και ουσιαστικά εξαναγκάζει  τους εργαζόμενους  να ξοδέψουν  τις ημέρες κανονικής αδείας, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να  ακολουθήσουν άδειες άνευ αποδοχών.
Χημική βιομηχανία
  • Στο εργοστάσιο “Πλαστικά Καράτζης” στο Ηράκλειο δεν τηρείται κανένα μέτρο προστασίας, ούτε στο εργοστάσιο, ούτε στα κεντρικά γραφεία του.Ελάχισταείναι τα αντισηπτικά, μεγάλη συγκέντρωση εργαζομένων σε μικρούς χώρους καιδεν χορηγούνται καθόλου άδειες ειδικού σκοπού.
Μέσα Μαζική Ενημέρωσης
  • Οι ραδιοσταθμοί SPORT 24 &LEGENT ανέστειλαν τη λειτουργία τους, στέλνοντας στην ανεργία, χωρίς μέτρα στήριξης, όλους τους εργαζόμενους.
Μεταφορές
  • Στο Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» που βρίσκεται στο αγκυροβόλιο του Πειραιά έχουν διαπιστωθεί 21 κρούσματα, ενώ η κυβέρνηση αρνείται την πρόταση των σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΟΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ το καράβι να προσδέσει άμεσα στο χώρο της κρουαζιέρας, να διασφαλιστούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας με βάση τα μέτρα του ΕΟΔΥ, να εγκατασταθεί ιατρική μονάδα για την ασφαλή διαμονή και την ασφαλή διακομιδή ασθενών σε νοσοκομείο.Το καράβι πρέπει να εξοπλιστεί άμεσα με όλα τα απαραίτητα υλικά για τον καθαρισμό και την απολύμανση όλων των χώρων του, υλικά για την ατομική προστασία των ναυτεργατών και των επιβαινόντων, όπως κατάλληλα καθαριστικά, μάσκες, αντισηπτικά κ.α.
  • Στα ΚΤΕΛ Χανίων και Ρεθύμνου έγιναν πάνω από 250 απολύσεις.
  • Στον ΟΑΣΘ και στον ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ελλιπής απολύμανση των χώρων δουλειάς και χορηγούνταιελάχιστα μέσα προστασίας.
  • Στις ναυτιλιακές εταιρείες MINOAN LINES, ATTICA, SEAJET, ΑΝΕΚ έχουν γίνει απολύσεις ναυτεργατών και συνεργείων επισκευής.
Τηλεπικοινωνίες
  • Η Forthnet ήταν η εταιρεία στην οποία, από τις πρώτες κιόλας μέρες που ξεκίνησε η πανδημία και πριν πάρει διαστάσεις, εντοπίστηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο κτήριο της επιχείρησης στην Καλλιθέα. Η εργοδοσία αντί να δώσει άδειες κτλ, μετέφερε εργαζόμενους σε άλλα κτήρια, ενώ τις προηγούμενες μέρες πολλοί συνάδελφοι από άλλα κτήρια βρέθηκαν στο κτήριο στην Καλλιθέα. Οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να πάνε για δουλειά.
  • Στον ΟΤΕ Ρεθύμνου οι εργαζόμενοι συνωστίζονται σε μια κλειστή αίθουσα στον ημιώροφο του κτηρίου, χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης.
  • Στην Teleperformance οι εργαζόμενοι που δουλεύουν από το σπίτι παρακολουθούνται από κάμερα.
  • Στην TTEC (τηλεφωνικό κέντρο) έγιναν 27 απολύσεις με πρόσχημα ότι έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα ο τουρισμός και ότι δεν υπάρχει δουλειά. Οι απολύσεις έγιναν στο τμήμα του booking (κλείσιμο εισιτηρίων, ξενοδοχείων κτλ).
  • Εξωτερικοί πωλητές (doortodoor) του ΟΤΕ, ενοικιαζόμενοι από την εταιρία West υποχρεώνονται να πάρουν κανονικές άδειες. Το ίδιο και στην εταιρείαπληροφορικής Megasoft.
  • Στην εταιρία πληροφορικής Openbet έγιναν 2 απολύσεις.
Τύπος – Χαρτί
  • Στη ΒΙΟΧΑΡΤΕΛ(χαρτοποιία στο Κορωπί) απολύθηκε Ινδός εργαζόμενος, που εργαζόνταν εκεί 2 χρόνια. Από καταγγελίες εργαζόμενων μεταναστών έγινε γνωστό ότι η εργοδοσία εκμεταλλευόμενη ότι δεν γνωρίζουν ελληνικά, τους βάζει να υπογράψουν οικειοθελείς αποχωρήσεις για να μην πληρώσει την αποζημίωση απόλυσης.
Καθαρισμός
  • Στην ISS η εργοδοσία έχει επιβάλλει άδειες άνευ αποδοχών, εξαναγκασμούς σε παραίτηση και εφαρμόζει ελλιπή μέτρα προστασίας.
  • H εταιρεία καθαρισμού SARPA.E (εξωτερικός συνεργάτης του ΙΚΕΑ) υποχρέωσε τους υπαλλήλους της να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωσηότι λαμβάνουν άδεια άνευ αποδοχών χωρίς καμιά άλλη απαίτηση από την εταιρεία.
Κλωστοϋφαντουργία
  • Στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΗΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ ΑΕ οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι 3 μήνες.
Κατασκευές
  • Σε εργοτάξιο στο ξενοδοχείου Τρούλη στο Πάνορμο Κρήτης 50 οικοδόμοι στοιβάζονται σε διπλανό ξενοδοχείο για να συνεχιστούν οι εργασίες.
  • Σε εργοτάξια στο Ηράκλειο στα ξενοδοχεία Λητώς και Stella δεν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής.
Δημόσιο
  • Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκηςοι υπηρεσίες λειτουργούν σε πλήρη σύνθεση, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία 1.800 εργαζομένων. Επίσης στις υπηρεσίες της ίδιας αποκεντρωμένης, δεν έχουν χορηγηθεί μέσα ατομικής προστασίας, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά και δεν έχουν γίνει απολυμάνσεις κτιρίων και αυτοκινήτων.
  • Οι εργαζόμενοι – ωφελούμενοι των κοινωφελών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού σύμφωνα με επίσημη απάντηση του ΟΑΕΔ και εξαιρούνται από την εκ περιτροπής – εξ αποστάσεως εργασία.
Καταγγελίες για τη λειτουργία των Δήμων και ΟΤΑ
  • Στη Νίσυροδεν έχει παρθεί κανένα μέτρο προστασίας, δεν έχουν δοθεί ούτε γάντια, ούτε μάσκες, ούτε αντισηπτικά. Απολυμάνσεις δεν έχουν γίνει πουθενά.
  • Στα Χανιά τα γάντια και οι μάσκες δίνονται με το σταγονόμετρο και τα αντισηπτικά εξακολουθούν να είναι σε έλλειψη. Απολυμάνσεις δεν έχουν γίνει σε όλους τους χώρους αλλά και στα οχήματα του δήμου.
  • Στο Ρέθυμνο η καθαριότητα στο δημαρχείο δε γίνεται σωστά λόγο έλλειψης προσωπικού. Η υπηρεσία του Βοήθεια στο Σπίτι είναι και αυτή λιγοστή σε σχέση με τις ανάγκες και οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από το Δεκέμβριο.
  • Στο Ηράκλειο δεν υπάρχουν αντισηπτικά στις υπηρεσίες με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να τα αγοράζουν με δικά τους χρήματα. Και σε αυτό το δήμο δεν έχει γίνει καμιά απολύμανση στο δημαρχείο.
  • Στη Σάμο δεν υπάρχουν γάντια, μάσκες και αντισηπτικά. Δεν υπάρχει ούτε Ιατρός Εργασίας.
  • Στην Ικαρία υπάρχουν ελλείψεις σε αρκετές δημοτικές ενότητες σε γάντια και μάσκες.
  • Στη Νέα Σμύρνη στην Κοινωνική Υπηρεσία και συγκεκριμένα στις συναδέλφους που μοιράζουν το συσσίτιο και έρχονται σε επαφή με χρήστες ναρκωτικών και άρρωστους δεν δίνουν μάσκες, τους δηλώνουν να κρατούν μία μάσκα για μια εβδομάδα.
  • Στο Περιστέρι εξακολουθούν να στοιβάζουν τους εργαζόμενους σε επιβατηγά αυτοκίνητα πέντε – πέντε προκειμένου να μεταφερθούν στα πόστα τους.
  • Στους Αγίους Αναργύρους δεν έχει γίνει στα οχήματα καμιά απολύμανσημέχρι και σήμερα.
  • Στην Πεντέλη η διοίκηση του δήμου προχώρησε σε ιδιωτικοποίηση κομματιού της καθαριότητας. Τα γάντια δίνονται με το σταγονόμετρο ενώ εξακολουθούν διάφορες υπηρεσίες που υποδέχονται κοινό να μην έχουν προστατευτικό γκισέ.
  • Στο Χαλάνδρι ο δήμος προχώρησε στην ιδιωτικοποίηση κομματιού της καθαριότητας και συγκεκριμένα των ογκωδών.
  • Στον Ασπρόπυργο ο Γενικός Γραμματέας του δήμου δήλωσε στους εργαζόμενους ότι έχουμε στρατιωτικό νόμο και ότι θα εκτελούν εντολές μόνο δικές του και του δημάρχου.
  • Στον Πειραιά η κατάσταση στο χώρο του αμαξοστασίου είναι απαράδεκτη. Ο χώρος έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. Τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (μάσκες, γάντια και αντισηπτικά) δεν δίνονται με επάρκεια και τα ελάχιστα που χορηγούνται τους λένε ότι θα τα κρατήσουν για ένα μήνα. Σε συναδέλφους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες τους βάζουν να κάνουν αίτηση για ειδική άδεια και για να αποδείξουν την πάθηση τους, τους υποχρεώνουν να καταθέτουν στο γραφείο προσωπικού συνταγές, αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων, ακόμα και φωτογραφίες από φάρμακα που λαμβάνουν.
  • Στην Αθήναπαραμένουν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι 23 εργαζόμενοι για τρεις μήνες. Πρόκειται για ιατρικό και παρα-ιατρικό προσωπικό με συμβάσεις στο 6ο δημοτικό Ιατρείο στο δήμο της Αθήνας. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και ότι δεν δίνονται σε εργαζόμενες μητέρες ειδικές άδειες με την αιτιολογία ότι είναι στη πρώτη γραμμή.
  • Στο Πέραμα στο κτίριο του δήμου και στην κοινωνική υπηρεσία δεν δίνονται γάντια, μάσκες και αντισηπτικά με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο.
  • Η ΦΟΔΣΑ Α.Ε. του δήμου Χερσονήσου υποχρέωσε καρκινοπαθή να πάρει ημέρες από την κανονική της άδεια και απαίτησε από εργαζόμενο που είχε έρθει σε επαφή με κρούσμα και βρισκόταν σε καραντίνα 14 ημερών από τον ΕΟΔΥ, να επιστρέψει στη δουλειά του.
  • Τα ΚΔΑΥ Τρίπολης & Άστρουςλειτουργούν χωρίς Γιατρό Εργασίας και Τεχνικό Ασφάλειας, ενώ οι μάσκες δίνονται με το σταγονόμετρο.
Τώρα μέτρα προστασίας της ζωής μας και των εργατικών δικαιωμάτων»

https://www.imerodromos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom