Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Μόνο την ημερομηνία των εκλογών δεν αποκάλυψε ο Τσίπρας - Εταξε 1,4 δισ. ευρώ στη μισή Ελλάδα και ξέχασε να πει πόσα θα μας αρπάξει (βίντεο)


1,4 δισεκατομμύρια ευρώ θα διανεμηθούν φέτος ως κοινωνικό μέρισμα, όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε διάγγελμά του απόψε λίγο πριν τις21:00. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το ποσό
είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με πέρυσι, συμπληρώνοντας πως αυτό το γεγονός αποτελεί το πιο ηχηρό μήνυμα πως «η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, παρά τα σενάρια καταστροφολογίας».


«Η ελληνική οικονομία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά έχει σημειώσει εξαιρετικές επιδόσεις. Η ανεργία αποκλιμακώνεται, έχοντας σημειώσει συνολικά πτώση 7 μονάδων κατά τα έτη της διακυβέρνησής μας.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, ορισμένες κοινωνικές ομάδες σήκωσαν δυσανάλογα τα βάρη». είπε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Και συνέχισε: «Διαπραγματευτήκαμε σκληρά ώστε το πρόγραμμα προσαρμογής να αποσυμπιέσει τα χαμηλά στρώματα, να δώσει ανάσα. Κι αυτό που καταφέραμε δεν είναι μόνο τα υψηλά πλεονάσματα, είναι τα κλειδιά που ξεκλειδώνουν τις πόρτες για να βγει η χώρα από τα μνημόνια.

Προστατεύσαμε τη λαϊκή κατοικία, θεσπίσαμε το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, το γεύμα στα σχολεία. Μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές…».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στη συνέχεια πως «φέτος είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά διαθέτουμε το κοινωνικό μέρισμα. Φέτος είναι ακόμα μεγαλύτερο το ποσό. Παρά την καταστροφολογία, η ελληνική οικονομία ανακάμπτει.

Φέτος ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία. Το μέρισμα θα είναι 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, υπερδιπλάσιο σε σχέση με περύσι. Αυτό είναι το δείγμα γραφής που δίνουμε στον ελληνικό λαό.

Από τα 1,4 δισ. τα 720 εκατ. θα δοθούν με μορφή έκτακτης ενίσχυσης σε 3,4 εκατ. συμπολίτες μας μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

315 εκατομμύρια θα δοθούν για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης των εισφορών υγείας των συνταξιούχων.

Από το συνολικό ποσό των 1,4 δισ. θα δοθούν 360 εκατομμύρια στη ΔΕΗ, ώστε να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας, που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Με αυτόν το τρόπο διασφαλίζουμε ότι δε θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους καταναλωτές, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω σημαντικές μειώσεις στο ρεύμα για τους πάνω από 300.000 δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ.

Τα κριτήρια θα είναι εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακής κατάστασης.

Τα εισοδηματικά κριτήρια αφορούν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ύψος εισοδήματος μέχρι 9.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο όριο τα 18.000 ευρώ.

Τα εισοδηματικά όρια προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 25% για κάθε παιδί.

Ενώ παράλληλα, δικαιούχοι θα είναι και όσων τα νοικοκυριά διαθέτουν ακίνητη περιουσία με ανώτατο όριο σε κάθε περίπτωση τα 180.000 ευρώ.

Για οικογένειες με δύο παιδιά, για εισόδημα 6000 ετησίως θα δοθεί ενίσχυση 900 ευρώ, για εισόδημα 12.000, ενίσχυση 700 ευρώ και για εισόδημα 18.000 ενίσχυση ύψους 500 ευρώ.

Για ένα νοικοκυριό που αποτελείται από ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά, για εισόδημα 4500 ευρώ θα δοθεί ενίσχυση 675 ευρώ,για εισόδημα 9000 ευρώ, ενίσχυση 525 ευρώ και για εισόδημα 13.500, ενίσχυση 375 ευρώ.

Ενώ και για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά, για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 3000 ευρώ, δίδεται ενίσχυση 450 ευρώ για εισόδημα 6000 ευρώ, ενίσχυση 350 ευρώ και για εισόδημα 9000, ενίσχυση 250 ευρώ.

Ολόκληρο το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα
Αφού δήλωσε ότι είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει σήμερα κάποια σημαντικά, θετικά νέα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι "η ελληνική οικονομία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά έχει σημειώσει εξαιρετικά θετικές επιδόσεις".
"Εξαιρετικά θετικές επιδόσεις στην οικονομία"
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το σύνολο των δεικτών βρίσκονται σε ανάκαμψη και αναμένεται να σημειώσουμε για πρώτη χρονιά μετά από μια δεκαετία, ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2%. Η ανεργία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αποκλιμακώνεται, έχοντας σημειώσει συνολικά πτώση 7 ποσοστιαίων μονάδων, κατά τα έτη της διακυβέρνησης μας. 300.000 περισσότερες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί. 300.000 άνθρωποι βγήκαν από το περιθώριο της ανεργίας και πέρασαν στην κανονικότητα της εργασίας.
Επιπλέον, επισήμανε, ότι "και στο δημοσιονομικό σκέλος η απόδοση της οικονομίας έχει ξεπεράσει και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις" και πως "ο προϋπολογισμός θα σημειώσει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα που θα ξεπερνά κατά πολύ το στόχο του 1,75%". Τόνισε ότι "αυτό δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο, αλλά αποτέλεσμα σκληρής και εντατικής προσπάθειας, εξορθολογισμού των δαπανών χωρίς περικοπές στους μισθούς και το κοινωνικό κράτος, αλλά και αποτέλεσμα του αποφασιστικού περιορισμού της διαφθοράς, της διασπάθισης δημόσιου χρήματος αλλά και της φοροδιαφυγής".
"Η ελίτ φόρτωσε ξεδιάντροπα τα βάρη στους πολλούς φοροδιαφεύγοντας"
"Δεν υπάρχει αμφιβολία", είπε ο πρωθυπουργός, "ότι όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης που μέρα με τη μέρα αφήνουμε πίσω μας, ορισμένες κοινωνικές ομάδες σήκωσαν δυσανάλογα τα βάρη".
"Τόσο τα χαμηλά εισοδήματα, όσο όμως και η μεσαία τάξη, τα τελευταία επτά χρόνια έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική πίεση", τόνισε, εξηγώντας ότι η πίεση ήταν μεγάλη, "όχι μόνο εξαιτίας της χρεοκοπίας της χώρας που μας ανάγκασε σε μια δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι η ελιτ του τόπου φόρτωσε ξεδιάντροπα τα βάρη στους πολλούς, φοροδιαφεύγοντας και βγάζοντας το πλούτο της σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού".
Βάλλοντας εμμέσως πλην σαφώς κατά της ΝΔ, σημείωσε ότι "σήμερα ορισμένοι από αυτούς που εξέθρεψαν, ανέχτηκαν ή και συμμετείχαν σε αυτό το έγκλημα εις βάρος της μεσαίας τάξης και των φτωχών στρωμάτων στο τόπο μας, έχουν και το θράσος να μας κατηγορούν για την υψηλή φορολογία" "Γιατί", τόνισε, "κάθε ευρώ από τα βάρη που συσσωρεύτηκαν στη μεσαία τάξη και στους αδύναμους, ισοδυναμεί με το κρυμμένο και αφορολόγητο πλούτο  που γέμιζε τους τραπεζικούς λογαριασμούς από τα μαύρα ταμεία της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς".
"Γιατί", υπογράμμισε, "οφσορ δεν έφτιαχναν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι. Οφσόρ δεν έφτιαχνε η μεσαία τάξη και οι αυτοαπασχολούμενοι. Οφσορ και μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό έκανε η καλομαθημένη πολιτική και επιχειρηματική ελίτ, που διαπλέκοταν για να εξασφαλίσει τη χλιδή της".
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι από την πρώτη στιγμή που έλαβε την λαϊκή εντολή η κυβέρνηση είχε συνείδηση αυτής της αδικίας. Για να υπογραμμίσει: "Ο κύριος, ο πρωταρχικός μας στόχος ήταν να βγάλουμε τη χώρα από τη κρίση, να σταματήσουμε τη καταστροφική πορεία των δημόσιων οικονομικών, προστατεύοντας ταυτόχρονα, πρωτίστως αυτές τις κοινωνικές δυνάμεις. Τους αποκλεισμένους, τους άνεργους, τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, τους νέους επιστήμονες και επαγγελματίες".
"Τα κλειδιά που ξεκλειδώνουν τις καγκελόπορτες των μνημονίων"
Είπε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σκληρά "ώστε το πρόγραμμα προσαρμογής να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αποσυμπιέσει τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, να δώσει ανάσα σε όσους υπέστησαν τα βαρύτερα πλήγματα κατά την διάρκεια της πρώτης πενταετίας των μνημονίων". "Και αυτό που καταφέραμε δεν είναι μόνο τα υψηλά πλεονάσματα και η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτά είναι τα κλειδιά που ξεκλειδώνουν τις καγκελόπορτες των μνημονίων, για να βγει η χώρα, τον ερχόμενο Αύγουστο, έξω,  μετά από 8 ολόκληρα χρόνια", σημείωσε.
"Σημαντικές νίκες προς όφελος των πολλών"
Πρόσθεσε ότι όμως "είναι και σημαντικές νίκες, προς όφελος των πολλών, και κατά τη διάρκεια της παραμονής μας εντός:
-Προστατεύσαμε την λαϊκή κατοικία
-Θεσπίσαμε το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης προστατεύοντας ταυτόχρονα τα υπόλοιπα κοινωνικά επιδόματα
-Δημιουργήσαμε το θεσμό των σχολικών γευμάτων
-Εντάξαμε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους δωρεάν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας
-Δρομολογήσαμε την επαναφορά τη εργασιακής κανονικότητας, ενισχύοντας τη διαπραγματευτική δύναμη
 των εργαζομένων και  καταπολεμώντας για πρώτη φορά με σοβαρές ποινές για τους παραβάτες, την αδήλωτη εργασία.
-Μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές για τη πλειοψηφία των εργαζομένων και ειδικότερα για τα  χαμηλότερα εισοδήματα.
"Ακόμα μεγαλύτερο μέρισμα, παρά την καταστροφολογία και τις ψευδείς ειδήσεις"
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι "πέρσι περίπου τέτοια εποχή ανακοινώσαμε την απόδοση κοινωνικού μερίσματος ύψους 617 εκατομμυρίων ευρώ υπό την μορφή εφάπαξ δέκατης τρίτης σύνταξης σε 1,5 εκατ. Συνταξιούχους" και πως φέτος είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει "ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, έχουμε την δυνατότητα να διανείμουμε κοινωνικό μέρισμα στους πολίτες που το έχουν περισσότερο ανάγκη".
Προανήγγειλε ότι "φέτος, καλύτερα προετοιμασμένοι και πιο αποτελεσματικοί, θα μπορέσουμε να διανείμουμε ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσό, διότι η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας είναι τέτοια που εξέπληξε ακόμη και τους πιο αισιόδοξους". Αυτό, όπως σημείωσε, "παρά την καταστροφολογία. Παρά τον ορυμαγδό των ψευδών ειδήσεων. Παρά τον πόλεμο υπονόμευσης από πολιτικά και οικονομικά κέντρα εξουσίας".
"Η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται και ανακάμπτει", υπογράμμισε.
Παρατήρησε ότι "τα προηγούμενα χρόνια, αυτή την περίοδο, λίγο πριν τη ψήφιση του προϋπολογισμού,  στην ατζέντα της επικαιρότητας υπήρχε μόνο η συζήτηση για νέα μέτρα. Για  αισιόδοξες προβλέψεις που διαψεύδονταν στη πράξη. Για την ανάγκη να ενταθεί η λιτότητα. Για νέες απαιτήσεις των δανειστών".

"Σήμερα", τόνισε, "όχι μόνο δεν υπάρχουν νέα μέτρα, αλλά συζητάμε για την έξοδο από την κρίση, για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους, για την επιστροφή των επενδύσεων, για την σταδιακή ανάκτηση της πρόσβασης στις διεθνείς αγορές και για το ύψος του κοινωνικού μερίσματος".
"Το μέρισμα φέτος θα είναι 1,4 δισ ευρώ, υπερδιπλάσιο από πέρυσι"
Ο Αλέξης Τσίπρας ότι "ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία" και ανακοίνωσε ότι "το μέρισμα από την δημοσιονομική υπεραπόδοση θα είναι για φέτος ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Υπερδιπλάσιο δηλαδή, σε σχέση με πέρυσι".
"Αυτό είναι λοιπόν το στίγμα της δικής μας κυβέρνησης. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά της. Αυτό είναι το δείγμα γραφής που δίνουμε στον ελληνικό λαό για τις προθέσεις, την βούληση και τη στρατηγική μας", τόνισε. Για να προσθέσει πως "όταν οι υπόλοιποι καταστροφολογούν και υπονομεύουν, η δική μας σκέψη είναι στον λαϊκό κόσμο".
"Με αυτό το γνώμονα στο μυαλό μας, τη στήριξη του λαϊκού κόσμου, του κόσμου που αγωνίζεται για αξιοπρέπεια και προκοπή θα διανεμηθεί φέτος το κοινωνικό μέρισμα. Με προτεραιότητα στους άνεργους, τους νέους, τους χαμηλοσυνταξιούχους", υπογράμμισε.
Πώς διανέμονται τα 1,4 δισ./ Ποιοι είναι οι δικαιούχοι:
720 εκατ. με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης προς 3,4 συμπολίτες μας
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ειδικότερα ότι "από τα 1,4 δισεκατομμύρια, λοιπόν:
-720 εκατομμύρια θα διανεμηθούν με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης, η οποία θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη προς 3,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Προανήγγειλε ότι μέσα στη βδομάδα κατατίθεται ο σχετικός νόμος στη Βουλή και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει πραγματοποιηθεί η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους.
Τόνισε ότι "τα κριτήρια που θα τεθούν είναι εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακής κατάστασης. Έτσι ώστε να γίνει στοχευμένα και να ωφεληθούν σημαντικά όσοι και όσες το έχουν πραγματικά ανάγκη".
Όπως είπε: "τα εισοδηματικά κριτήρια αφορούν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ύψος εισοδήματος μέχρι 9.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο όριο τα 18.000 ευρώ.
Τα εισοδηματικά όρια προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 25% για κάθε παιδί".
Παράλληλα, είπε "δικαιούχοι θα είναι και όσων τα νοικοκυριά διαθέτουν ακίνητη περιουσία με ανώτατο όριο σε κάθε περίπτωση τα 180.000 ευρώ".
Τα παραπάνω πρακτικά σημαίνουν, εξήγησε ο πρωθυπουργός ότι:
"Για οικογένειες με δύο παιδιά,
για εισόδημα 6000 ετησίως θα δοθεί ενίσχυση 900 ευρώ,
για εισόδημα 12.000,  ενίσχυση 700 ευρώ και
για εισόδημα 18.000 ενίσχυση ύψους 500 ευρώ.
Για ένα νοικοκυριό που αποτελείται από ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά,
για εισόδημα 4500 ευρώ θα δοθεί ενίσχυση 675 ευρώ,
για εισόδημα 9000 ευρώ, ενίσχυση 525 ευρώ
και για εισόδημα 13.500, ενίσχυση 375 ευρώ.
Ενώ και για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά,
για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 3000 ευρώ, δίδεται ενίσχυση 450 ευρώ
για εισόδημα 6000 ευρώ, ενίσχυση 350 ευρώ
και για εισόδημα 9000, ενίσχυση 250 ευρώ".
315 εκατ. για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης των εισφορών υγείας των συνταξιούχων
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι "πέραν όμως αυτής της ενίσχυσης,  μέρος του συνολικού ποσού θα διατεθεί και για δύο ακόμα πολύ σημαντικές δράσεις".
Συγκεκριμένα, "315 εκατομμύρια θα δοθούν για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης των εισφορών υγείας των συνταξιούχων".
Τόνισε ότι "η παρακράτηση εισφορών υγείας επί πλασματικών και όχι επί των πράγματι καταβαλλόμενων συντάξεων είναι ένα πρόβλημα που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις". "Εμείς", σημείωσε, "αποκαθιστούμε σήμερα αυτή την αδικία και επιστρέφουμε άμεσα τα ποσά που αναλογούν στους συνταξιούχους, για το διάστημα από 1 Ιουνίου 2012 έως και 30 Ιουνίου του 2016". "Και το άμεσα, δεν είναι σχήμα λόγου", σχολίασε, ανακοινώνοντας ότι "η επιστροφή θα υλοποιηθεί τη μέρα που θα καταβληθούν οι συντάξεις του Δεκεμβρίου".
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ενδεικτικά ποιοι θα ωφεληθούν από την αποκατάσταση αυτής της αδικίας:
-Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη περί τα 1.100 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 240 ευρώ.
-Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη ύψους περί τα 1.200 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 370 ευρώ.
-Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη ύψους περί τα 1.300 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 450 ευρώ.
360 εκατ. στη ΔΕΗ για κάλυψη του κόστους Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας
Τέλος, ανακοίνωσε ότι "από το συνολικό ποσό των 1,4 δις θα δοθούν 360 εκατομμύρια στη ΔΕΗ, ώστε να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας, που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ".
Επισήμανε ότι "με αυτόν το τρόπο διασφαλίζουμε ότι δε θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους καταναλωτές, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει ο δρόμος για περεταίρω σημαντικές μειώσεις στο ρεύμα για τους πάνω από 300.000 δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ".
"Υλοποιούμε το σχέδιο μας, σε πείσμα όσων χρεοκόπησαν τη χώρα"
Ολοκληρώνοντας την τηλεοπτική δήλωσή του, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι "η διανομή του κοινωνικού μερίσματος με δικαιοσύνη αποτυπώνει ανάγλυφα τις δικές μας κοινωνικές και πολιτικές προτεραιότητες". "Είναι δίκαιο και γίνεται πράξη!", υπογράμμισε.
"Ξέρουμε ότι έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε. Ξέρουμε ότι πρέπει να αγωνιστούμε ακόμη πιο σκληρά με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα απέναντι σε πρακτικές και αντιλήψεις που ακόμη δεν έχουν νικηθεί ολοκληρωτικά", πρόσθεσε. "Για να προστατεύσουμε περισσότερο τους μικρούς και τους μεσαίους. Για να χτυπήσουμε πιο αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή.Για να είμαστε σε θέση να βγούμε οριστικά από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Και να ανακτήσουμε τη κυριαρχία μας", είπε ο πρωθυπουργός.
Τόνισε ότι "αυτό είναι το σχέδιο μας και αυτό θα υλοποιήσουμε. Σε πείσμα όσων χρεοκόπησαν και λεηλάτησαν τη χώρα αλλά και στηριζόμενοι στο πείσμα και την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom