Γράφει ο Πέτρος Κουσουλός
«Χρυσά» ευρήματα -τα οποία όμως κινδυνεύουν να «θαφτούν» εξαιτίας νομοθετικών διατάξεων που προωθούνται- προκύπτουν από το «σαφάρι» των ελεγκτικών μηχανισμών στον ομιχλώδη χάρτη των υπεράκτιων εταιριών που «ξεφύτρωσαν» -κυρίως τα τελευταία χρόνια- στη χώρα μας. Από τον φορολογικό έλεγχο ο οποίος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη έχουν καταλογισθεί τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ σε offshore εταιρίες οι οποίες δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Μια περίεργη διάταξη όμως στο άρθρο 33 του Νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων προωθεί την επαναφορά της φορολογικής ασυλίας για τις offshore εταιρίες προβλέποντας μάλιστα την αναδρομική ισχύ της από το 2010! Εάν συμβεί κάτι τέτοιο -πιθανότατα- το ελληνικό Δημόσιο θα αναγκασθεί να διαγράψει τα πρόστιμα αλλά και να επιστρέψει τα χρήματα του έχει εισπράξει!
Τα στοιχεία τα οποία αποκαλύπτει σήμερα το e-reportaz.gr καταγράφει με σαφήνεια τον χάρτη των εξωχώριων εταιριών μέσω των οποίων κινούνται και αποκρύβονται ιλιγγιώδη ποσά. Εκτός από τον φορολογικό παράδεισο του Κρανιδίου με τις 187 υπεράκτιες εταιρίες, ιδιαίτερη… κινητικότητα παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας στη Λαμία αλλά και στην Αττική. Για την ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου προέκυψε πάντως ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των υπεράκτιων εταιριών ανήκει σε ναυτιλιακές εταιρίες «με αποτέλεσμα να μην τίθεται θέμα».
Ωστόσο η κατάσταση είναι αντιστρόφως ανάλογη στις υπόλοιπες περιοχές της επικράτειας όπου η μέθοδος των offshore χρησιμοποιείται κατά κόρον για την απόκρυψη της φορολογητέας ύλης αλλά και τη διακίνηση μαύρου χρήματος.
Οι 105 offshore της Θεσσαλονίκης
Από τον έλεγχο έχουν καταγραφεί 88 υπεράκτιες εταιρίες στην Θεσσαλονίκη. Η έρευνα του ΣΔΟΕ ξεκίνησε από την συμπρωτεύουσα, εξαπλώθηκε όμως πολύ γρήγορα στην ευρύτερη περιοχή, καταγράφοντας ιδιαίτερα σημαντική πρόοδο. Από τα στοιχεία των Αρχών προκύπτει ότι ο έλεγχος έχει περαιωθεί στο 50% των περιπτώσεων, καθώς από τις 88 υπεράκτιες εταιρίες οι «Ράμπο» του ΣΔΟΕ ολοκλήρωσαν την έρευνά τους σε 44 από αυτές καταλογίζοντας πρόστιμα ύψους 32.460.039 ευρώ. «Ο έλεγχος για τις υπόλοιπες 44 βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένουμε τα αποτελέσματα τα οποία θα προκύψουν από το άνοιγμα των λογαριασμών», αναφέρουν «πηγές» της φορολογική διοίκησης.
Ωστόσο στα «δίχτυα» του ΣΔΟΕ και των κατά τόπων διευθύνσεων έπεσαν 17 ακόμη υπεράκτιες εταιρίες. Ο έλεγχος ολοκληρώθηκε σε 14 από αυτές και τα πρόστιμα που καταλογίσθηκαν φθάνουν τα 38.8 εκατομμύρια ευρώ.
Οι 27 offshore της Λαμίας και οι…ναυτιλιακές της Αθήνας
Εκτεταμένοι έλεγχοι πραγματοποιούνται στην Λαμία και σε αρκετές ακόμη πόλης της Στερεάς Ελλάδας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Στην πόλη της Λαμίας έχει καταγραφεί η ύπαρξη 27 υπεράκτιων εταιριών οι οποίοι ελέγχονται από τη ΔΟΥ Μεγάλου Πλούτου. Από την φορολογική διοίκηση γίνεται λόγος για διαδικασία η οποία βρίσκεται στο στάδιο του ανοίγματος λογαριασμών, χωρίς να μπορεί να υπολογισθεί το ακριβές ύψος των καταλογισμών.
Περίπου παρόμοια είναι και η κατάσταση σχετικά με τις έρευνες που λαμβάνουν χώρα στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ και της εισαγγελικής Αρχής έχουν μπει 87 εταιρίες, ωστόσο ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί μόνο σε τρεις από αυτές. Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις εκκρεμούν τα αποτελέσματα από το άνοιγμα των λογαριασμών. “Πηγές” από το ΣΔΟΕ κρατούν χαμηλούς τόνους για τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων ελέγχων: “Στην Αττική έχει παρατηρηθεί ότι πολλές offshore εταιρίες ανήκουν σε ναυτιλιακά και εφοπλιστικά γραφεία. Η συγκεκριμένη πρακτική δεν είναι ασυνήθιστη καθώς εμπίπτει στη ναυτιλιακή πρακτική που ακολουθείται», εξηγεί υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΔΟΕ.
Το Κρανίδι
Δεν συμβαίνει το ίδιο στο Κρανίδι, τα νησιά Κάιμαν της Ελλάδας όπως αποκαλείται χαρακτηριστικά. Από το 2011 όταν γνωστοποιήθηκε η ύπαρξη 187(!) offshore εταιριών μέχρι και σήμερα, τρία χρόνια μετά, οι 84 προχώρησαν στη διακοπή των εργασιών τους υπό το…φόβο του φορολογικού ελέγχου, ενώ 11 εταιρίες ελέγχονται από το ΣΔΟΕ Πελοποννήσου. Οι υπόλοιπες offshore βρίσκονται στο στάδιο του ανοίγματος των λογαριασμών, ενώ ιδιαίτερα υψηλά ποσά καταλογίσθηκαν σε τρεις υπεράκτιες εταιρίες για τις οποίες ολοκληρώθηκε ο έλεγχος. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι:
Σε μια εταιρία καταλογίσθηκε πρόστιμο 9.905.010 ευρώ,
Σε άλλη εταιρία πρόστιμο 1.317.000 ευρώ,
Σε μια άλλη επιβλήθηκε πρόστιμο 500.000 ευρώ το οποίο μειώθηκε στα 437.000 ευρώ, ενώ σε μια ακόμη εταιρία επιβλήθηκε πρόστιμο 90.000 ευρώ.
Τα χαμένα δις
Μέχρι σήμερα τα δισεκατομμύρια ευρώ που «διαφεύγουν» από τα δημόσια ταμεία έχουν αποτελέσει –πολλάκις- αντικείμενο πολιτικής σύγκρουσης και προστριβής μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Από μέρους της αντιπολίτευσης κατηγορείται το Οικονομικό επιτελείο αλλά και οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί για αδράνεια αλλά και «κάλυψη» η οποία παρέχεται στα φυσικά πρόσωπα που κρύβονται πίσω από τις offshore. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ένας εργάτης από το Φάληρο εμφανίζεται με 14 εξωχώριες εταιρίες στο Κρανίδι καθώς και ότι τρεις offshore στον Πολύγυρο εμφανίζονται να οφείλουν περί τα 23 εκατομμύρια ευρώ.
Από τα στοιχεία που προσκόμισε –το περασμένο καλοκαίρι- στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Μαυραγάνης προέκυψε ότι οι offshore εταιρίες με ακίνητα στην Ελλάδα ανέρχονται σε 6.575. Αναφερόμενος στις υπεράκτιες εταιρίες του εξωτερικού επεσήμανε ότι ο αριθμός τους ανέρχεται σε 102, εκ των οποίων οι 88 ελέγχονται από το ΣΔΟΕ Αττικής και 14 το ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας.
Πάντως η “μαύρη αλήθεια” για τα υπέρογκα ποσά τα οποία δεν καταλήγουν στα κρατικά ταμεία εξαιτίας του colpo grosso των offshore καταγράφονται και στην ετήσια έκθεση πεπραγμένων που δημοσίευσε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Γιώργος Σούρλας. Σε αυτή αναφέρεται ότι με το άνοιγμα δέκα φακέλων, όπως των offshore, των πλαστών και εικονικών τιμολογίων, του λαθρεμπορίου καυσίμων, “αποδείχθηκε ότι οι απώλειες για την εθνική οικονομία ξεπερνούσαν τα 12 δισ. ευρώ το χρόνο” καθώς και ότι “εάν είχαν παταχθεί εγκαίρως αυτά τα κυκλώματα, ούτε η χώρα μας θα είχε αυτό το χρέος, ούτε θα χρειάζονταν περικοπές μισθών και συντάξεων”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου