Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2013

Σκάνδαλο με δωρεά οργάνων στην Γερμανία!Αναδημοσίευση από την "Deutsche Welle".

Η Γερμανία συγκλονίζεται από το πρώτο σκάνδαλο της χρονιάς σε ένα τομέα ιδιαίτερα ευαίσθητο: αυτόν της δωρεάς οργάνων. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Ήδη από πέρυσι σε τρεις πανεπιστημιακές κλινικές στο Γκέτινγκεν, στο Μόναχο και στο Ρέγκενσμπουργκ έγινε αλλοίωση στοιχείων σε λίστες αναμονής ασθενών που περίμεναν για μεταμόσχευση.
Αυτή τη φορά πρόκειται για την Πανεπιστημιακή Κλινική της Λειψίας. Σε εσωτερικό έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι οι γιατροί που ήταν επιφορτισμένοι με τον κατάλογο των ασθενών σε αναμονή γιαμεταμόσχευση ήπατος, αλλοίωσαν την κατάσταση της υγείας τους παρουσιάζοντάς τους ως ασθενείς σε αιμοκάθαρση και άρα εκτεθειμένους σε αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν. Με αυτόν τον τρόπο η περίπτωσή τους χαρακτηριζόταν επείγουσα και έτσι περνούσαν στις πρώτες θέσεις στη λίστα αναμονής για μόσχευμα. Πρόκειται συγκεκριμένα για 37 από τους 182 ασθενείς της λίστας αναμονής των ετών 2010 και 2011, που στην καρτέλα τους αναγράφηκε –ψευδώς– ότι υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση για να προτιμηθούν από άλλους που βρίσκονταν σε καλύτερη θέση στη λίστα αναμονής. Ο χρόνος αναμονής λιγόστευε κατά μία εβδομάδα και έτσι ο διακρατικός οργανισμός για μεταμοσχεύσεις Eurotransplant, με έδρα το Λέιντεν της Ολλανδίας, χαρακτήριζε την περίπτωσή τους κατεπείγουσα και προωθούσε γρηγορότερα το μόσχευμα.
Η Πανεπιστημιακή Κλινική της Λειψίας υποσχέθηκε την άμεση και σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της κλινικής καθηγητής Βόλφγκανγκ Φλάιγκ, οι τρεις υπεύθυνοι γιατροί, που τέθηκαν ήδη σε διαθεσιμότητα, είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν και διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων θα συνεχιστεί με γνώμονα την ποιότητα και την αξιοπιστία. «Δεν είμαι σε θέση να πω εάν υπήρχε πρόθεση ή χρηματισμός πίσω από την πράξη τους».Για την υπόθεση ξεκινά ανακρίσεις αυτεπάγγελτα και η εισαγγελία της Λειψίας για να διαπιστώσει εάν -λόγω της παραποίησης στοιχείων- πέθαναν ασθενείς που έχασαν τη σειρά τους στη λίστα αναμονής. 
Ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Ιατρικού Συλλόγου Frank Ulrich Montgomery υποστήριξε ότι θα πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός των κέντρων μεταμόσχευσης για να γίνει πιο αποτελεσματικός ο έλεγχός τους και να διαλυθεί η εντύπωση ότι η υπόθεση της εύρεσης μοσχεύματος συνδέεται με οικονομικά κίνητρα. Ο υπουργός Υγείας Daniel Bahr έχει δημιουργήσει μια ανεξάρτητη επιτροπή γιατρών, ειδικών επιστημόνων σε θέματα ηθικής και δικηγόρων για να εξετάσει το όλο θέμα. Πολλοί γιατροί, ωστόσο, αντιδρούν σε κάτι τέτοιο, και το βλέπουν ως μια εξωτερική παρέμβαση από μη γιατρούς και μη ειδικούς, σε κάτι που θεωρείται πρωτίστως κλινική απόφαση. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 12.000 Γερμανοί που περιμένουν μόσχευμα, εξ αυτών οι 8.000 νεφρό, τρεις φορές περισσότεροι δηλαδή από τον αριθμό των μοσχευμάτων μπορούν να βρεθούν. Για καρδιά και ήπαρ τα πράγματα είναι χειρότερα. Κάθε μέρα πεθαίνουν στη Γερμανία τρεις ασθενείς επειδή δεν καταφέρουν να βρουν μόσχευμα. Λόγω αυτών των επαναλαμβανόμενων σκανδάλων μειώνεται ο αριθμός των Γερμανών που επιθυμούν να δωρίσουν τα όργανά τους μετά θάνατον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: