Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

Παρέμβαση του υγειονομικού για ... «βιολογική» τουαλέτα σε νηπιαγωγείο του Ζωγράφου


Το κτιριακό πρόβλημα στα νηπιαγωγεία Ζωγράφου όχι μόνο δεν βελτιώνεται αλλά πλέον δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις για εκπαιδευτικούς και μαθητές...

Τελειωμό δεν έχουν τα κτιριακά προβλήματα στα σχολεία της χώρας, και εν προκειμένω στου Ζωγράφου, όπου μετά τον σοβαρό τραυματισμό αναπληρώτριας νηπιαγωγού λόγω κακοτεχνιών σε παράρτημα νηπιαγωγείου που λειτουργεί σε προκάτ μέσα σε Γυμνάσιο ( 4ο Νηπιαγωγείο Ζωγράφου) έρχεται να προστεθεί ένα ακόμη πρόβλημα, που αφορά σε "βιολογική" τουαλέτα που έχει στηθεί σε προαύλιο Δημοτικού σχολείου του Δήμου!

Οπως καταγγέλει ο Α' Σύλλογος Π.Ε Αθηνών, η τουαλέτα στήθηκε για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες μαθητών παραρτήματος νηπιαγωγείου ( 8ο, Άνω Ιλίσια) που λειτουργεί σε προκάτ στην αυλή του συγκεκριμένου σχολείου( 12ο Δημοτικό), όμως παρενέβη το υγειονομικό!

«Η άμεση παρέμβαση του υγειονομικού, το κλείσιμο της τουαλέτας και οι ενέργειες που αναμένονται, επιβεβαιώνουν με τον χειρότερο τρόπο τους ισχυρισμούς μας ότι το κτιριακό πρόβλημα στα νηπιαγωγεία Ζωγράφου όχι μόνο δεν βελτιώνεται αλλά πλέον δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις για εκπαιδευτικούς και μαθητές.», τονίζει ο Σύλλογος.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή του

Ως Α΄ Σύλλογος Αθηνών Π.Ε έχουμε διατυπώσει με κάθε δυνατό τρόπο, επί σειρά ετών την αγανάκτησή μας για την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νηπιαγωγεία στο Δήμο Ζωγράφου και την κάθετη διαφωνία μας με τις επιλογές του δήμου. Στεγάζονται σε κτίρια ή σε κατασκευές εντελώς ακατάλληλες και επικίνδυνες για την ασφάλεια παιδιών και εκπαιδευτικών. Οι καθημερινές προσπάθειες των νηπιαγωγών δεν αρκούν για να αποκαταστήσουν τα προβλήματα που οφείλονται στην πολιτική της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Δυστυχώς οι φόβοι μας επιβεβαιώνονται για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα. Μετά τον σοβαρό τραυματισμό αναπληρώτριας νηπιαγωγού λόγω κακοτεχνιών σε παράρτημα νηπιαγωγείου που λειτουργεί σε προκάτ μέσα σε Γυμνάσιο ( 4ο Νηπιαγωγείο Ζωγράφου) έρχεται να προστεθεί ένα ακόμη πρόβλημα, που αφορά σε "βιολογική" τουαλέτα που έχει στηθεί σε προαύλιο Δημοτικού σχολείου του Δήμου Ζωγράφου. 

Η τουαλέτα στήθηκε για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες μαθητών παραρτήματος νηπιαγωγείου ( 8ο, Άνω Ιλίσια) που λειτουργεί σε προκάτ στην αυλή του συγκεκριμένου σχολείου( 12ο Δημοτικό). Η άμεση παρέμβαση του υγειονομικού, το κλείσιμο της τουαλέτας και οι ενέργειες που αναμένονται, επιβεβαιώνουν με τον χειρότερο τρόπο τους ισχυρισμούς μας ότι το κτιριακό πρόβλημα στα νηπιαγωγεία Ζωγράφου όχι μόνο δεν βελτιώνεται αλλά πλέον δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Από το 2019 καταθέσαμε ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών τόσο την αντίθεση μας στην πλήρη ανυπαρξία της τότε δημοτικής αρχής, όσο και προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος. Κατά τη διάρκεια όμως της απερχόμενης δημοτικής αρχής τα πράγματα όχι μόνο δεν βελτιώθηκαν, έστω, αλλά οξύνθηκαν ακόμη περισσότερο ! 

Δεν είναι δυνατόν η απερχόμενη Δημοτική αρχή να δηλώνει δημόσια "περήφανη" για το έργο της όταν:

 στα κοντέινερ της Κοκκινοπούλου προστέθηκαν ακόμη 4 στην οδό Δημοκρατίας,

 χάρη στην παρέμβαση του υγειονομικού αναγκάζεται να φτιάξει τον προαύλιο χώρο του 4ου Νηπιαγωγείου αφήνοντας πίσω κραυγαλέες κακοτεχνίες (τα τεράστια σκαλοπάτια όπου χτύπησε η αναπληρώτρια νηπιαγωγός),

 στοιβάζει παιδιά 4-6 χρονών σε πρώην αποθήκες Δημοτικού σχολείου όπως στην περίπτωση του 8ου Νηπιαγωγείου,

 τοποθετεί στο ίδιο νηπιαγωγείο τις περίφημες ..."βιολογικές" τουαλέτες για παιδιά και εκπαιδευτικούς με αυτά τα αποτελέσματα !!!

Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές θεωρίες, την πλούσια εμπειρία από πολλές χώρες και την έρευνα, η προσχολική εκπαίδευση (Νηπιαγωγείο) αποτελεί το θεμέλιο της μελλοντικής εκπαιδευτικής πορείας των παιδιών. 

Είναι η σχολική βαθμίδα στην οποία τα νήπια έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με οργανωμένες μαθησιακές εμπειρίες που έχουν ως στόχο την ολόπλευρη γνωστική και κοινωνικο-συναισθηματική τους ανάπτυξη, καθώς και την ομαλή ένταξή τους στο πλαίσιο της τυπικής εκπαίδευσης. 

Για τους λόγους αυτούς, η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση των παιδιών 4-6 ετών είναι εξαιρετικά σημαντική για τη σχολική και συνολική αναπτυξιακή εξέλιξη τους, διαμορφώνοντας τη θετική σχέση τους με τον σχολικό θεσμό.

Δυστυχώς, οι αντιεκπαιδευτικές πολιτικές λιτότητας και περικοπών αλλά και η συνολική πολιτική υποβάθμισης του δημόσιου νηπιαγωγείου οδήγησαν στη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται εδώ και δεκαετίες η προσχολική αγωγή και εκπαίδευση στο Δήμο Ζωγράφου. 

Οι πολιτικές ευθύνες όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων αλλά και των δημοτικών αρχών της πόλης είναι μεγάλες. Αντιμετωπίζουν το νηπιαγωγείο ως το φτωχό συγγενή της εκπαίδευσης. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα όλοι μας: νηπιαγωγοί, γονείς και παιδιά. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση !

Για τους παραπάνω λόγους ο Σύλλογός μας:

• θα προβεί σε μία ακόμη παράσταση διαμαρτυρίας στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα γίνει την Πέμπτη 21Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 19.45 .

• Καλούμε σε μαζική συμμετοχή τις συναδέλφους νηπιαγωγούς αλλά και όλα τα μέλη του Συλλόγου μας ενώ παράλληλα

• καλούμε σε συστράτευση τους Συλλόγους Γονέων και την Ένωση Γονέων για τη ριζική αντιμετώπιση του κτιριακού προβλήματος των νηπιαγωγείων μας.

https://www.alfavita.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom