Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

Ερυθρά Θάλασσα: Πολλαπλές επιθέσεις εναντίον αμερικανικού αντιτορπιλικού και εμπορικών πλοίων - Τι αναφέρει το Πεντάγωνο


Ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο και πολλά εμπορικά πλοία δέχθηκαν επίθεση την Κυριακή στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, σηματοδοτώντας ενδεχομένως μια σημαντική κλιμάκωση σε μια σειρά θαλάσσιων επιθέσεων στη Μέση Ανατολή που συνδέονται με τον πόλεμο του Ισραήλ με την Χαμάς.

“Είμαστε ενήμεροι για αναφορές σχετικά με επιθέσεις εναντίον του USS Carney και εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και θα παρέχουμε πληροφορίες μόλις αυτές γίνουν διαθέσιμες”, ανέφερε το Πεντάγωνο.  Το Carney είναι ένα αντιτορπιλικό κλάσης Arleigh Burke.

Επίσης ο Οργανισμός Θαλάσσιων Εμπορικών Επιχειρήσεων της Βρετανίας (UKMTO) δήλωσε την Κυριακή ότι έλαβε αναφορές για επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο στενό του Bab al-Mandab της Ερυθράς Θάλασσας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο  Oργανισμός είχε αναφέρει νωρίτερα δραστηριότητα μη επανδρωμένου αεροσκάφους που προερχόταν από την Υεμένη, καθώς και πιθανή έκρηξη, και κάλεσε τα πλοία που βρίσκονται στην περιοχή να είναι προσεκτικά.   Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις αναφορές.

Το αναφερόμενο περιστατικό έρχεται μετά από μια σειρά επιθέσεων στα νερά της Μέσης Ανατολής,  από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου.

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ισχυρίστηκαν αργότερα ότι επιτέθηκαν εναντίον δύο πλοίων, τα οποία περιέγραψαν ως συνδεόμενα με το Ισραήλ, αλλά δεν παραδέχτηκαν ότι στοχοποίησαν  το αμερικανικό αντιτορπιλικό.  Η επίθεση σηματοδοτεί μια σημαντική κλιμάκωση σε μια σειρά θαλάσσιων επιθέσεων στη Μέση Ανατολή που συνδέονται με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι της Υεμένης έχουν εξαπολύσει σειρά επιθέσεων εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ εκτοξεύουν και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως και πυραύλους με στόχο το Ισραήλ, το οποίο σφυροκοπά την Λωρίδα της Γάζας.

Αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί για να μιλήσει αναφορικά με διαβαθμισμένα θέματα ασφαλείας, είπε  ότι η επίθεση ξεκίνησε περίπου στις 10 π.μ. στη Σανάα της Υεμένης και διαρκούσε έως και πέντε ώρες.

https://www.enikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom