Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

Ασφαλιστικές εταιρείες: Τα «ψιλά γράμματα» στις ασφάλειες αυτοκινήτων - Στα δικαστήρια πολλές υποθέσεις (βίντεο)


Ολοένα και περισσότερες υποθέσεις αποζημίωσης από ασφαλιστικές εταιρείες σε ιδιοκτήτες αυτοκινήτων φτάνουν στα δικαστήρια τα τελευταία χρόνια, καθώς φαίνεται πως εκμεταλλεύονται τα «ψιλά γράμματα», για να μην καταβάλλουν τελικά τα χρήματα στους παθόντες.

Ένας οδηγός από την Ξάνθη είναι στα δικαστήρια με την ασφαλιστική εταιρεία του, επειδή αρνείται να τον αποζημιώσει μετά την κλοπή του αυτοκινήτου του, όπως αποκάλυψε ο ίδιος στην εκπομπή LIVE NEWS με τον Νίκο Ευαγγελάτο.

«Πάρκαρα το αυτοκίνητο πολύ κοντά στο σπίτι των γονιών μου στο χωριό. Είναι πιστεύω παράλογο να μιλάμε ότι η στάθμευση αυτοκινήτου σε ένα χωριό, ήτοι μια κατοικημένη περιοχή, προκαλεί μια κλοπή αυτοκινήτου καθώς με αυτό το σκεπτικό θα φθάσουμε να πιστεύουμε ότι είναι πιο πιθανό να κλέβονται αυτοκίνητα στα χωριά από τις μεγάλες πόλεις», δηλώνει ο ίδιος.

Η δικαστική διαμάχη με την ασφαλιστική του συνεχίζεται και σε λίγες μέρες η Δικαιοσύνη θα κληθεί να αποφασίσει για την αποζημίωση ή μη του οδηγού από την Ξάνθη.

«Αναρωτιέμαι γιατί η ασφαλιστική εταιρία δέχτηκε να με ασφαλίσει χωρίς να με ενημερώσει ότι πρέπει να λάβω κάποια συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας για να μην βρεθώ στη δυσάρεστη θέση να μην αποζημιωθώ. Εγώ βλέπω πλήρη αδιαφορία από την ασφαλιστική εταιρία για την κλοπή που τελέστηκε που την αποδίδει σε δική μου αμέλεια και μάλιστα βαριά για να γλιτώσει την αποζημίωση», σημειώνει ο οδηγός στο LIVE NEWS.

Άλλες περιπτώσεις που οι ασφαλιστικές δηλώνουν ότι δεν δικαιούται αποζημίωση ο παθών είναι αν π.χ. τα παράθυρα του αυτοκινήτου έχουν μείνει ανοιχτά και τα νερά της βροχής προκαλούν καταστροφές ή αν ένα αυτοκίνητο τυλιχθεί στις φλόγες και καταστραφεί σε σημείο που δεν υπάρχουν κάμερες ή αν μετά από μια κλοπή, ο ιδιοκτήτης έχει μόνο ένα κλειδί επειδή είχε χάσει το άλλο πιο παλιά.

Σε αυτές και άλλες πολλές περιπτώσεις, ασφαλιστικές εταιρείες έχουν αρνηθεί να αποζημιώσουν και η συνέχεια δόθηκε στα δικαστήρια.

Μάλιστα, η απόφαση του Αρείου Πάγου δικαίωσε την εταιρεία μετά από κλοπή οχήματος στη Ροδόπη σε έναν δρόμο που κρίθηκε ότι εξυπηρετούσε τα σχέδια των δραστών, χωρίς περίφραξη και χωρίς κάμερες ασφαλείας, να αλλάζει και να δημιουργεί νέα δεδομένα για το μέλλον.

Τι είναι η βαριά αμέλεια και γιατί «πατούν» εκεί οι ασφαλιστικές εταιρείες

Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν καταβάλλουν αποζημίωση σε περίπτωση που διαπιστωθεί δόλος ή βαριά αμέλεια του οδηγού. Όμως, τα συγκεκριμένα όρια φαίνεται πως αλλάζουν τον τελευταίο καιρό ολοένα και περισσότερο.

«Η βαριά αμέλεια, ασφαλιστικά, σημαίνει να γνωρίζω ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μου κλέψουν το αυτοκίνητο εκεί που το παρκάρω», λέει ο ασφαλιστικός πράκτορας, Ανδρέας Καλλέργης, στην κάμερα του LIVE NEWS.

Το όλο θέμα παραμένει στο προσκήνιο, με τις καταγγελίες στο τηλεφωνικό κέντρο του LIVE NEWS να συνεχίζονται και τις αντιδράσεις το τελευταίο διάστημα να διαδέχονται η μία την άλλη.

Όπως λέει ο δικηγόρος Ανδρέας Καλλέργης στο LIVE NEWS έχει τύχει μετά από κλοπή το θύμα να έχει στα χέρια του μόνο το ένα κλειδί της εταιρείας. Το δεύτερο το είχε χάσει, αλλά η ασφαλιστική τού καταλόγισε βαριά αμέλεια που προκάλεσε την κλοπή.

«Θα πρέπει ο κάθε ασφαλισμένος να προστατεύει το περιουσιακό του στοιχείο σαν να είναι ανασφάλιστος», σημειώνει.

Όλο και περισσότεροι οδηγοί δηλώνουν πως δεν είχαν ενημερωθεί για τους όρους και δεν πρόσεξαν τα λεγόμενα «ψιλά γράμματα» του συμφωνητικού.

Περίπλοκο είναι και το ζήτημα της φωτιάς σε ένα ΙΧ, με τις ασφαλιστικές να περιμένουν καταρχήν το πόρισμα της Πυροσβεστικής και στη συνέχεια να εστιάζουν στο σημείο που το όχημα ήταν παρκαρισμένο.

Μετά από πλημμύρες, μετά από φωτιές και εμπρηστικές επιθέσεις, μετά από ζημιές αλλά και κλοπές αυτοκινήτων, το θέμα της αποζημίωσης φαίνεται πως δεν είναι όπως πολλοί το έχουν στο μυαλό τους.

https://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom