Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023

«Φωτιά» στη Μέση Ανατολή: Αιφνιδιασμός στο Ισραήλ, γενικεύεται η σύρραξη - Η 11η Σεπτεμβρίου του Ισραήλ

150 Έλληνες προσκυνητές στο Ισραήλ

Εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες • Το Ισραήλ ετοιμάζει χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, ο Νετανιάχου προειδοποιεί για μακρύ και δύσκολο πόλεμο • Συγκρούσεις και στη Δυτική Όχθη • Ένταση στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου • Διπλωματικός πυρετός και μηνύματα για «αυτοσυγκράτηση» • Συνεχής ενημέρωση.

Σε επιφυλακή βρίσκεται το υπουργείο Εξωτερικών εξαιτίας του πολέμου που έχει ξεσπάσει από το Σάββατο μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει μία ομάδα περίπου 150 Ελλήνων προσκυνητών που βρίσκεται στους Άγιους Τόπους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τραυματίες και ότι η επαφή των ελληνικών Αρχών μαζί τους είναι συνεχής.

Προετοιμασίες για τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα;

Πληθαίνουν οι πληροφορίες για επικείμενη εισβολή στη Γάζα, με αναλυτές να την θεωρούν σχεδόν επιβεβλημένη, όμως το ζήτημα με τους ομήρους περιπλέκει την κατάσταση.

Δεκάδες ισραηλινά τανκ φέρονται να κατευθύνονται προς τον παλαιστινιακό θύλακα, ενώ εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσαν ότι έχουν ξεκινήσει διαδικασίες εκκένωσης των γειτονικών περιοχών.

Από το πρωί η Γάζα δέχεται σφοδρά αεροπορικά πλήγματα με τις ισραηλινές δυνάμεις να υποστηρίζουν ότι χτύπησαν το σπίτι του επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Χαμάς.

Νωρίτερα ισραηλινά μέσα μετέδιδαν ότι έχουν κληθεί περίπου 100.000 έφεδροι προκειμένου να κατευθυνθούν στα νότια της χώρας. 


Οι σημερινές εξελίξεις με μια ματιά

⇒ Ο ισραηλινός στρατός μάχεται σε τουλάχιστον επτά περιοχές με Παλαιστίνιους μαχητές εντός ισραηλινών εδαφών.

⇒ Αεροπορικές επιδρομές κατά κατοικημένων περιοχών στη Γάζα, πληροφορίες ότι πολλά τεθωρακισμένα κατευθύνονται στα σύνορα.

⇒ Η Χεζμπολά ανέλαβε την ευθύνη για την πρωινή επίθεση σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις ραντάρ στην Σεμπά.

⇒ Περισσότεροι από 300 άνθρωποι, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά στη Γάζα, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές.

⇒ Σε κατάσταση σοκ η κοινή γνώμη στο Ισραήλ: Φωνές για παταγώδη αποτυχία Νετανιάχου

⇒ Οι ΗΠΑ δεν έχουν ενδείξεις για εμπλοκή του Ιράν στην αιφνιδιαστική επίθεση

Η 11η Σεπτεμβρίου του Ισραήλ: Αναλύσεις για το φιάσκο Νετανιάχου

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές εντός της χώρας που βάπτισαν ήδη τη χθεσινή επίθεση ως την 11η Σεπτεμβρίου του Ισραήλ, κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη στρατιωτική αποτυχία από την ίδρυση του κράτους.

Αυτό αναφέρει η Jerusalem Post, εκτιμώντας ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια στρατιωτική επιχείρηση το μέγεθος της οποίας δεν έχουν ξαναδεί οι Ισραηλινοί, την ώρα που οι εικόνες με νεκρούς στους δρόμους και ομήρους έχουν προκαλέσει σοκ στην κοινή γνώμη.

Η ισραηλινή εφημερίδα, μάλιστα, υπογραμμίζει τον κίνδυνο να εμπλακεί έντονα στον πόλεμο και η Χεζμπολά στα βόρεια του Ισραήλ, κάτι που θα σημαίνει ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με ολοκληρωτικό πόλεμο.

H Haartz σε δική της ανάλυση κάνει λόγο για επικό φιάσκο του Μπένιαμιν Νετανιάχου και των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, σημειώνοντας ότι οι Ισραηλινοί είναι αντιμέτωποι με μια κρίση ανάλογη του Γιομ Κιπούρ και μάλιστα στη συμπλήρωση 50 ετών από εκείνη την τραγωδία με χιλιάδες νεκρούς.

«Το κράτος του Ισραήλ και οι ένοπλες δυνάμεις απέτυχαν να προστατεύσουν τους Ισραηλινούς. Είναι τόσο απλό. Η ταχύτητα με την οποία έτρεξαν οι ηγέτες της χώρας να ρίξουν τις ευθύνες στις ένοπλες δυνάμεις είναι εντυπωσιακή ακόμη και για τα χαμηλά στάνταρ στην ανάληψη ευθύνης που έχει η πολιτική ηγεσία. Αυτό είναι το φιάσκο του Μπενιαμίν Νετανιάχου και πρέπει να λογοδοτήσει μόλις τελειώσει ο πόλεμος» γράφει η Haaretz.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του δημοσιογράφου της Haaretz, Γκίντεον Λεβί, ο οποίος σημειώνει στο Al Jazeera ότι οι Ισραηλινοί νιώθουν ταπεινωμένοι από την εξαιρετικά επιτυχημένη επιχείρηση της Χαμάς.

«Κατ΄αρχάς υπάρχει η παραδοσιακή πεποίθηση ότι έχουμε τον πιο δυνατό στρατό και την πιο ανεπτυγμένη τεχνολογία. Δευτερευόντως η κυβέρνηση είχε μεταφέρει πολλά στρατεύματα στη Δυτική Όχθη και εγκατέλειψε τα νότια σύνορα. Συνεπώς έχουμε να κάνουμε με έναν συνδυασμό άγνοιας και αλλαγής προτεραιοτήτων που έφεραν αυτή την πρωτοφανή κατάσταση» δηλώνει και προσθέτει «οι Ισραηλινοί θα χρειαστούν χρόνια να ξεπεράσουν το σοκ και το τραύμα, όμως αυτό θα πρέπει να φέρει και αλλαγές για τον τρόπο με τον οποίο οι Ισραηλινοί αντιμετωπίζουν τους Παλαιστίνιους στις κατειλημμένες περιοχές και την Γάζα. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι Παλαιστίνιοι είναι άνθρωποι και πως μπορούν να έχουν και στρατιωτικές δυνατότητες».

ΗΠΑ: Δεν υπάρχουν στοιχεία για εμπλοκή του Ιράν

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι δεν έχει εντοπίσει ενδείξεις για ενδεχόμενη βοήθεια από το Ιράν προς την μεγάλη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επισημαίνει ότι είναι πολύ νωρίς για να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα, όμως υπογραμμίζει την παραδοσιακή αμερικανική εκτίμηση ότι η Χαμάς δέχεται οικονομική και στρατιωτική βοήθεια από την Τχεράνη.

Το Ιράν έσπευσε ήδη από χθες να εκφράσει τη στήριξή του στην «υπερήφανη προσπάθεια» της Χαμάς.

Συνεχής ενημέρωση στην https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom