Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

Εφοπλιστές: «Χόμπι» τους οι φοροαπαλλαγές και οι επιδοτήσεις που πληρώνουμε εμείς!


Αυτά τα πατριωτάκια μας! Οι αγαπημένοι μας εφοπλιστές! Αυτά τα υποδείγματα …«υγειούς» επιχειρηματικότητας και επενδύσεων μας ενημέρωσαν – με αφορμή τις εξωφρενικές τιμές που έχουν επιβάλλει στα εισιτήρια – ό,τι κάνουν δεν το κάνουν για τα λεφτά (άλλωστε έχουν ζημιές, όπως ισχυρίζονται οι άνθρωποι!), αλλά από… “χόμπι”!

Μας λένε λοιπόν ότι μπαίνουν και μέσα που έχουν πλοία προς τα ελληνικά νησιά και άρα πρέπει να τους δώσει το κράτος (δηλαδή ο ελληνικός λαός) νέες επιδοτήσεις προκειμένου να ξεκινήσουν οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων!!!

Πάρτι επιδοτήσεων…

Ποιοι τα λένε αυτά; Οι Έλληνες πλοιοκτήτες. Αυτοί που από το 2018 μέχρι το 2022 πήραν αύξηση   κατά 40% για τις επιδοτήσεις των άγονων γραμμών για την κάλυψη νησιών των Κυκλάδων.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών, ο συνολικός προϋπολογισμός των άγονων γραμμών.

Το 2018 και 2019 ανερχόταν ανά έτος στα 90 εκατ. ευρώ

Στα 130 εκατ. ευρώ έφτασε το 2020 και

Στα 138 εκατ. ευρώ το 2021 και το 2022

Ποιοι τα λένε αυτά; Οι Έλληνες πλοιοκτήτες, ο οποίοι:

— Μόνο εντός του 2022 έλαβαν χρονιάτικη επιδότηση 138 εκατ. ευρώ.

— Πήραν άλλα 79 εκατ. ευρώ για την πανδημία.

— Για την ανανέωση του στόλου τους περιμένουν συνολικά 670 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα ΝΕΑΡΧΟΣ του υπουργείου Ναυτιλίας.

—  Εξασφάλισαν από την κυβέρνηση της ΝΔ μείωση έως και 80% σε πρόστιμα στις περιπτώσεις παραβίασης των εργασιακών ωραρίων στα πλοία τους.

Η εθελοντική φορολόγηση και η πραγματικότητα!

Τα παραπάνω όμως είναι μερικά από τα πολλά που …καρπώνονται τα πατριωτάκια μας από τις κυβερνήσεις που υπηρετούν τα συμφέροντας τους. 

Την ώρα που οι εργαζόμενοι στενάζουν εδώ και χρόνια κάτω από τις περικοπές των μνημονίων, σήμερα κάτω από τον πληθωρισμό, την ακρίβεια, τους μειωμένους μισθούς και, φυσικά, την τεράστια φορολογική αφαίμαξη, οι τρεις τελευταίες κυβερνήσεις αυτού του τόπου υπογράφουν το ένα μετα το άλλο τα Συνυποσχετικά μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ναυτιλιακής Κοινότητας, δηλαδή, των εφοπλιστών, προκειμένου οι τελευταίοι να φορολογηθούν …εθελοντικά!!! 

Ξέρετε σε αυτό τον τόπο, οι εφοπλιστές πληρώνουν φόρους μόνο όταν …γουστάρουν! Εθελοντικά λέγεται στη γλώσσα των συμφωνιών τους με τις κυβερνήσεις. 

Θαυμάστε: 

Πρώτο: Το 2013, υπογράφθηκε το πρώτο Συνυποσχετικό μεταξύ των εφοπλιστών και της Πολιτείας, που ανάμεσα στον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον τότε πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), Θεόδωρου Βενιάμη, όπου μας ενημέρωσαν ότι οι εφοπλιστές θα πληρώνουν εθελοντικά 75 εκατ. ευρώ για φόρους.

Αυτά στα χαρτιά! Ποια ήταν η πραγματικότητα; Το 2015 τα έσοδα από την φορολόγηση των Ελλήνων εφοπλιστών ήταν 31 εκατ. ευρώ και των Ελλήνων ναυτικών 55,800 εκατ. ευρώ!!!

Δεύτερο: Το 2019, η κυβέρνηση Τσίπρα λίγο πριν εγκαταλείψει την εξουσία υπέγραψε το δεύτερο Συνυποσχετικό μεταξύ του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του τότε προέδρου της ΕΕΕ Θεόδωρου Βενιάμη. Τότε μας είπαν ότι οι εφοπλιστές θα πληρώνουν ετησίως 75 εκατ. ευρώ.

Αυτό στα χαρτιά. Γιατί στην πραγματικότητα οι Ελληνες εφοπλιστές δεν πλήρωσαν ποτέ πάνω από 40 εκατ. ευρώ! Πώς προκύπτει αυτό; Το πρόδωσε η επόμενη κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη (δείτε ακριβώς παρακάτω). 

Τρίτο: Το 2022 η γενική συνέλευση της Ε.Ε.Ε αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία να εγκρίνει την υπογραφή του νέου Συνυποσχετικού με τον σημερινό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μάλιστα, μας υποσχέθηκαν ότι η ετήσια εθελοντική πάντα φορολόγηση των εφοπλιστών από τα 40 εκατ. ευρώ (τόσα έδιναν, αν έδιναν) θα διαμορφωνόταν στα 60 εκατ. ευρώ!

Σε εκείνο το τελευταίο Συνυποσχετικό, υπήρχαν όμως πρόσθετες ευνοϊκές προβλέψεις για τους εφοπλιστές. 

Συγκεκριμένα:  

– Μειώθηκε ο συντελεστής «οικειοθελούς παροχής» (σ.σ.: πρόκειται για αυτό που οι υπόλοιποι κάτοικοι της Ελλάδας ξέρουμε ως φορολογία) για τα εισοδήματα εκ μερισμάτων πλοιοκτητριών εταιρειών που εισάγονται στην Ελλάδα, από 10% σε 5%!

– Σε αυτό το ποσοστό περιλαμβάνονται και τα εισοδήματα υπεραξίας (capital gains) από την πώληση μετοχών των πλοιοκτητριών εταιρειών, (άρα περισσότερο χρήμα φορολογείται με μικρότερο ποσοστό, μην και παρεξηγηθούν τα… πατριωτάκια μας!). 

Εθελοντικοί οι φόροι …υποχρεωτικές οι φοροαπαλλαγές

Την ίδια ώρα λοιπόν που αποδεικνύεται πως κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό με την εθελοντική φορολόγηση, με πλήθος νόμων έχουν εξασφαλίσει τις πιο προκλητικές φοροαπαλλαγές που έχουν δοθεί σε κεφαλαι0κράτες σε αυτό τον τόπο!  

Είσαι λοιπόν οι εφοπλιστής έχεις υποχρεωτικά φοροαπαλλαγή. 

Δείτε και φρίξτε:

Ας θυμηθούμε μονάχα τους νόμους 2687/53 και 27/1975 που βρίσκονται σε ισχύ και στους οποίους θα διαπιστώσει ο καθένας πως σε κάθε άρθρο τους περιλαμβάνεται και από μια φοροαπαλλαγή.

Σκανδαλώδες είναι για παράδειγμα το καθεστώς φορολόγησης, κατά το οποίο οι εφοπλιστές δεν φορολογούνται με βάση του τζίρους τους ή τα κέρδη τους, αλλά με βάση την χωρητικότητα του πλοίου!.

Δηλαδή, με απλά λόγια αυτοί οι άνθρωποι, ανήκουν σε εκείνη την κατηγορία των «πατριωτών» που είτε βγάζουν 1 εκ. ευρώ είτε 10 δις ευρώ, πληρώνουν τον ίδιο φόρο!!!

Στο άρθρο (2) του νόμου 27/1975 αναφέρεται ρητώς «Ο κατά τας διατάξεις του παρόντος νόμου επιβαλλόμενος φόρος  εξαντλεί πάσαν υποχρέωσιν του πλοιοκτήτου, ως και του μετόχου ή εταίρου ημεδαπής ή αλλοδαπής εταιρείας οιουδήποτε τύπου εκ φόρου εισοδήματος, καθ’ όσον αφορά εις τα κέρδη, τα οποία προκύπτουν εκ της εκμεταλλεύσεως πλοίων».

Επίσης οι εφοπλιστές απαλλάσσονται

— Από κάθε φόρο, τέλος ή εισφορά ή κρατήσεις υπέρ του δημοσίου ή κάποιου τρίτου το εισόδημα που αποκτάται από γραφεία ή υποκαταστήματα αλλοδαπών ναυτιλιακών επιχειρήσεων που εγκαθίστανται στην Ελλάδα

— Το ίδιο ισχύει και για το εισόδημα που δημιουργείται από εκμετάλλευση πλοίων και στο εξωτερικό και μάλιστα την απαλλαγή απολαμβάνουν και όλοι οι συνέταιροι και μέτοχοι

— Από κάθε τέλος τα έγγραφα που συντάσσονται για την εφαρμογή του ισχύοντος από το 1975 νόμου

— Από κάθε φόρο ή τέλος το εισόδημα που αποκτάται από εταιρείες χαρτοφυλακίου που κατέχουν αποκλειστικά μετοχές ελληνικών πλοιοκτητριών υπό ελληνική σημαία.

— Από κάθε τέλος τα έγγραφα που συντάσσονται για τη διανομή κερδών, τα δάνεια και τις καταθέσεις

— Από όλα τα παράβολα οι εγγραφές και τα δικαιολογητικά.

— Έχουν 100% φοροαπαλλαγή επενδύσεων ναυπήγησης και επισκευής παραδοσιακών σκαφών για επενδύσεις πάνω από 150.000 ευρώ

— Φοροαπαλλαγή του εισοδήματος που αποκτάται από εταιρεία επενδύσεων στην ποντοπόρο ναυτιλία καθώς και το εισόδημα των κατόχων μερισμάτων

— Απαλλαγή και των ημεδαπών επιχειρήσεων με αντίστοιχο αντικείμενο εργασιών ή υπηρεσιών

— Απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος των κερδών από την εκμετάλλευση ιδιόκτητων πλοίων με ελληνική σημαία

— Απαλλαγή της υπεραξίας λόγω εκποίησης, αποζημίωσης ασφαλιστικής ή άλλη αιτία

— Φοροασυλία και των αλλοδαπών εταιρειών αν εγκατασταθούν ή ιδρύσουν υποκαταστήματα στην Ελλάδα

— Απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος των κερδών και των μερισμάτων που διανέμει εταιρεία που έχει υπαχθεί στο Ν.27 και διαχειρίζεται πλοία με ελληνική ή ξένη σημαία.

Για κερασάκι στην τούρτα αφήσαμε μια τελευταία φοροαπαλλαγή που απολαμβάνει το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Την ίδια που ακόμα και στα νησιά της χώρας αυξήθηκε ο ΦΠΑ. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται πεισματικά να ρίξει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα που οι τιμές έχουν πάρει την ανηφόρα οι εφοπλιστές απολαμβάνουν απαλλαγή από ΦΠΑ των αγορών προϊόντων στην Ελλάδα που προορίζονται για τις τροφοδοσίες των πλοίων τους. Εκεί η απαλλαγή του ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι βλέπετε για καλό!!!

Μάλιστα έχει υπολογιστεί ότι μόνο και μόνο αυτή η φοροαπαλλαγή αν καταργηθεί το κράτος θα είχε έσοδα πάνω από 5 δις. ευρώ! 

Ξέρετε σε πόσα Μarket Pass αντιστοιχεί το συγκεκριμένο ποσό; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom