Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

Η πύρινη «λαίλαπα» σαρώνει την Ρόδο - Σε ύφεση τα μέτωπα σε Δυτική Αττική και Λουτράκι - Σε ετοιμότητα για πιθανές αναζωπυρώσεις


Η πύρινη λαίλαπα εξακολουθεί να «καταπίνει» τα πάντα στο πέρασμά της στην Ρόδο, εκεί όπου η μάχη πυροσβεστών και κατοίκων με τις φλόγες ήταν ολονύχτιες.

Η φωτιά από χθες πήρε μεγάλες διαστάσεις. Καλύτερη είναι η εικόνα από τα μέτωπα στην Αττική, όπου η πυρκαγιά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, είναι σε ύφεση, όπως και στην Λακωνία και το Λουτράκι.

Ενεργό το μέτωπο στην Ρόδο

Στην Ρόδο η φωτιά συνεχίζει να κατακαίει τα πάντα. Καίγονται πανύψηλα δέντρα 15 μέτρων, γεγονός που δυσκολεύει περισσότερο το έργο των επίγειων δυνάμεων. Όπως υποστηρίζουν πυροσβέστες και κάτοικοι, πρόκειται για πολύ δύσκολη πυρκαγιά σε δύσβατα σημεία.

Φωτιές στην Αττική – Λέκκας: «Δεν μπορούμε να χάσουμε άλλο πράσινο»

Το μέτωπο παραμένει ενεργό και η φορά της πυρκαγιάς, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, είναι προς Απόλλωνα, χωρίς να κινδυνεύει παρόλα αυτά ο οικισμός. Χθες κάποια στιγμή δόθηκε εντολή εκκένωσης, ωστόσο τελικά ανακλήθηκε.

Με το πρώτο φως της ημέρας σήμερα σηκώθηκαν και επιχειρούν και οι εναέριες δυνάμεις με τρία ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη, συνδράμοντας το έργο της κατάσβεσης των επίγειων δυνάμεων, οι οποίες αποτελούνται από 28 οχήματα με 102 πυροσβέστες.

Πύρινος εφιάλτης σε Δυτική Αττική, Κορινθία και Λακωνία: Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική και οι κάτοικοι για αναζωπυρώσεις

Φόβος για αναζωπυρώσεις σε Αττική και Λουτράκι

Επί ποδός βρίσκονται οι πυροσβέστες και τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας για την Δυτική Αττική. Εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο ενεργό μέτωπο ενώ παραμένουν στα σημεία ισχυρές δυνάμεις για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων που είναι και η μεγάλη ανησυχία.

Οι επίγειες δυνάμεις αποτελούνται από 76 οχήματα με 230 πυροσβέστες μεταξύ των οποίων και 7 ομάδες πεζοπόρων.

Υπάρχουν επίσης φωτιές εκτός περιμέτρου οι οποίες όμως τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι διαχειρίσιμες.

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στο Λουτράκι, ωστόσο, παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις σε περίπτωση που υπάρξουν αναζωπυρώσεις. Καταμετρήθηκαν 32 σπίτια καμένα στους γύρω οικισμούς και δύο σπίτια στον Άγιο Χαράλαμπο.

Κλειστή η επαρχιακή οδός Οινόης – Μαγούλας

Κλειστή είναι η επαρχιακή οδός Οινόης – Μαγούλας το πρωί της Πέμπτης, όπως μετέδωσε το OPEN. Η φωτιά που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια έχει φτάσει μέχρι τη Μαγούλα, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μοιάζει απειλητική καθώς καίει πουρνάρια.

Καλύτερη είναι η εικόνα γενικά στο οδικό δίκτυο. Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στη νέα και την παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου. Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας – Θηβών.

Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο» σήμερα για πυρκαγιά

Πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς προβλέπεται για σήμερα Πέμπτη, σε Αττική, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο, παρά την ύφεση που παρατηρείται στην ένταση των ανέμων.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

https://www.enikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom