Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Βροχή καταγγελιών για αθλιότητες της εργοδοσίας με την ανοχή της κυβέρνησης

Μέχρι και τα 800 ευρώ του επιδόματος εκβιάζονται να παραδώσουν στα αφεντικά εργαζόμενοι στην κλωστοϋφαντουργία!

Σωρεία καταγγελιών συνεχίζουν να φτάνουν από συνδικάτα, εν μέσω πανδημίας, για την κατάσταση στους χώρους δουλειάς.

Μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ) αναφέρεται στις αθλιότητες εργοδοτών που επιχειρούν «να βάλουν κυριολεκτικά χέρι στις τσέπες των εργαζομένων, σε μέρος ή και σε ολόκληρο το ποσό των 800 ευρώ». Για να το πετύχουν αυτό προσπαθούν να «συμψηφίσουν» τα 800 ευρώ ή «με χρωστούμενα δεδουλευμένα» ή με «τζάμπα δουλειά όταν θα ανοίξουν» ή ακόμα και να πάρουν τα ίδια τα χρήματα!
Οπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, εργοδότης έφτασε στο σημείο να συγκεντρώνει «ακόμα και κάρτες ανάληψης και αριθμούς pin των εργαζομένων (…) για να τους δώσει τον κωδικό πρόσβασης, ενώ το Μεγάλο Σάββατο προϊστάμενος βγήκε παγανιά από σπίτι σε σπίτι μεταναστών εργατών για να αποσπάσει 400 ευρώ!». Η ΟΕΚΙΔΕ καλεί τους εργαζόμενους να συνεχίσουν να επικοινωνούν μαζί της και να καταγγέλλουν κάθε ζήτημα που προκύπτει (τηλέφωνο καταγγελιών: 6975.746.959).
Στο Αεροδρόμιο της Αθήνας
Στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο των αερομεταφορών αναφέρεται η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στο Αεροδρόμιο της Αθήνας, αναδεικνύοντας τις ευθύνες εργοδοτών, κυβερνήσεων και συνδικαλιστικών πλειοψηφιών, αλλά και την ανάγκη οργάνωσης των εργαζομένων του κλάδου.
«Η εικόνα και του τελευταίου διαστήματος μιλά από μόνη της: Οι επιχειρήσεις σε επισιτισμό – κέτερινγκ (“Newrest”) αλλά και οι αεροπορικές εταιρείες έχουν βγάλει χιλιάδες εργαζόμενους σε αναστολή συμβάσεων. Η “Aegean”, η οποία έχει βγάλει περίπου 3.000 εργαζόμενους σε αναστολή, αξιοποιεί και την τηλεργασία. Ενώ στη “Ryanair” εκατοντάδες συνάδελφοι δεν δικαιούνται ούτε το πενιχρό επίδομα των 800 ευρώ.
Στις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης προηγήθηκε, το Γενάρη, η μερική εκκαθάριση από εργαζόμενους που εργάζονταν για χρόνια, με σκοπό την “ανανέωση” με νεότερους, με λιγότερα δικαιώματα. Το Φλεβάρη δεν έγιναν οι συνήθεις προσλήψεις μπροστά στη νέα σεζόν, ενώ από τέλη Φλεβάρη ξεκίνησαν οι πιέσεις για να δοθούν οι κανονικές άδειες στους εργαζόμενους, άνοιξε η συζήτηση για άνευ αποδοχών άδειες.
Από τις αρχές Μάρτη επιβλήθηκε στους εργαζόμενους στην “Goldair Handling” εκ περιτροπής εργασία και έγιναν απολύσεις, με αποκορύφωμα τις πάνω από 300 απολύσεις που έγιναν σε “Swissport” και “Skyserv”. Τέλος, η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων τέθηκε σε αναστολή σύμβασης». Η Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους «να οργανωθούμε στα σωματεία μας, να φτιάξουμε σωματειακές επιτροπές εκεί που δεν υπάρχουν! (…) Η απεργία την 1η Μάη, αυτή η μέρα – σταθμός, να αξιοποιηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση».
Ολα τα παραπάνω καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής και καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, αύριο Πέμπτη, στις 12 μ., ζητώντας για μια ακόμα φορά συνάντηση με τον υπουργό.
Στην Ενέργεια
Σε αναστολή της λειτουργίας μεγάλου μέρους της παραγωγής μέχρι τα τέλη Μάη προχώρησε την περασμένη Παρασκευή η βιομηχανία «Sunlight». Θυμίζουμε ότι με ανακοίνωσή του στις 8/4 ο όμιλος πανηγύριζε για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2019.
Αφού ολοκλήρωσε επενδυτικό πρόγραμμα επέκτασης της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου της Ξάνθης κατά 25%, παρουσίασε αύξηση του κύκλου εργασιών σε 180 εκατ., έναντι 108 εκατ. το 2018, και αύξηση περίπου 2 εκατ. στα κέρδη προ φόρων, φτάνοντας στα 11,7 εκατ. Επίσης, μπήκε στην αμερικανική αγορά, με τη σύσταση της θυγατρικής «Sunlight Batteries USA Inc», και στην ανερχόμενη αγορά μπαταριών λιθίου, με μια σειρά για Ηλεκτρικά Οχήματα Βιομηχανικής Χρήσης (EIVs).
Γνωστοποιούσε, τέλος, ότι «η εταιρεία έχει διαμορφώσει εναλλακτικά σενάρια προκειμένου να εξασφαλίσει την επιχειρηματική συνέχεια και να διατηρήσει την ανταγωνιστική της θέση κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης». Το «εναλλακτικό» αυτό σενάριο βλέπουν τώρα να ξεδιπλώνεται οι εργαζόμενοι, σε μια περίοδο που οι πεσμένες πωλήσεις επιβάλλουν μείωση της παραγωγής.
Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ σημειώνει ότι η μεγαλοεργοδοσία φαίνεται να ετοιμάζεται για τον νέο γύρο αντεργατικής επίθεσης: «Δεν είναι μακριά το 2012, όταν στο όνομα τότε της κρίσης γίνανε δύο φορές μειώσεις μισθών, περίπου 15%, μειώσεις που προφανώς δεν πάρθηκαν πίσω όταν τα επόμενα χρόνια η επιχείρηση έσπαγε το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ κερδοφορίας και νέων επενδύσεων». Καλεί τους εργαζόμενους της επιχείρησης, συνολικά την εργατική τάξη του νομού, σε εγρήγορση.
Στα Μεταλλεία
Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Δράμας του ΠΑΜΕ καταγγέλλει ότι «οι επιχειρηματίες στον κλάδο του μαρμάρου κάνουν χρήση όλων των αντεργατικών διατάξεων που τους έχουν εξασφαλίσει μέχρι σήμερα όλες οι κυβερνήσεις (…) Αναγκαστικές άδειες, εκ περιτροπής εργασία, παύση εργασιών, αναστολή συμβάσεων εργασίας και για όσους εργαζόμενους δουλεύουν ακόμα, ερώτημα αποτελεί το τι μέτρα προστασίας εφαρμόζονται, αφού φρόντισε η κυβέρνηση να “παροπλίσει” τους ελεγκτικούς μηχανισμούς».
Ιδιαίτερο πλήγμα δέχτηκαν οι εκατοντάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι που έμπαιναν για δουλειά κάθε Γενάρη ή Φλεβάρη και οι οποίοι σήμερα, με επίκληση της μείωσης των παραγγελιών από την Κίνα, έχουν μείνει στην ανεργία, χωρίς κανένα εισόδημα και με κίνδυνο να μην ξαναπιάσουν δουλειά.
Το ΠΑΜΕ θυμίζει στους εργαζόμενους του κλάδου ότι τα προηγούμενα χρόνια, στο όνομα της ανάπτυξης και «για να μη χαθούν θέσεις εργασίας», είδαν να καταργούνται Συλλογικές Συμβάσεις, το 5ήμερο, να γίνονται μειώσεις μισθών, να μη λαμβάνονται μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και να μετρούν δεκάδες σακατεμένους και νεκρούς συναδέλφους. Την ίδια περίοδο, η κερδοφορία των μαρμαράδων έσπαγε όλα τα ρεκόρ. Κλείνοντας η Γραμματεία Δράμας καλεί τους εργαζόμενους να μη δεχτούν να πληρώσουν ξανά τη «νύφη».
Σε άλλους κλάδους και χώρους δουλειάς
  • Την άμεση απόσυρση του μέτρου της «αναγκαστικής» χορήγησης ημερών κανονικής άδειας στους εργαζόμενους απαιτούν από την εργοδοσία στην επιχείρηση «Φαρματέν» η Ομοσπονδία Φαρμάκου και το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής.
  • Σε αναδίπλωση υποχρέωσαν τη διοίκηση της ΟΠΑΠ ΑΕ οι αντιδράσεις εργαζομένων και η παρέμβαση της Ενωσης Λογιστών – Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής και του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, όταν επιχείρησε να υποχρεώσει εργαζόμενους να πάρουν τρεις μέρες από την κανονική τους άδεια.
  • Την αυθαίρετη ακύρωση και απαγόρευση προγραμματισμένων κανονικών αδειών των εργαζομένων, με εντολή της θυγατρικής εταιρείας DNC της Alpha Bank, καταγγέλλουν το κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού και η Σωματειακή Επιτροπή στο κτίριο της Alpha Bank στη λεωφόρο Συγγρού.
  • Στην ανακοίνωση της εργοδοσίας στην εταιρεία ICAP AE ότι σε μέρος του προσωπικού θα δώσει σε δύο δόσεις το Δώρο Πάσχα (τέλη Μάη και Ιούνη) αναφέρεται ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας. Σημειώνει ότι «η εργοδοσία επικαλέστηκε “έλλειψη ρευστότητας”» ενώ είναι η ίδια «που είχε ανακοινώσει ιστορικό ρεκόρ εσόδων για το 2018. Προφανώς το ίδιο δεν μπορούν να ισχυριστούν οι συνάδελφοι που δεν πήραν το Δώρο, αφού ούτε κολυμπάνε στο ρευστό ούτε ιστορικό ρεκόρ μισθών έχουν να επιδείξουν!».
  • Την προκήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας αποφάσισε το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου για αύριο, Πέμπτη 23 Απρίλη, με συμμετοχή όλων των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου πανελλαδικά, απαιτώντας από την κυβέρνηση και το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να ανανεώσουν την παράταση όλων ανεξαιρέτως των συμβάσεων εργασίας της ΣΟΧ1/2017.
https://www.rizospastis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom