Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Κρίσιμες ώρες στην εντατική για τον Μπόρις Τζόνσον - Το «παζλ» της επόμενης ημέρας


Ιδιαίτερα κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για την κατάσταση της υγείας του βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος εισήχθη το βράδυ της Δευτέρας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Παρά τα μηνύματα αισιοδοξίας που εξέπεμπαν τις τελευταίες ώρες κυβερνητικά στελέχη και τις διαβεβαιώσεις της Ντάουνινγκ Στριτ, υπήρχε έντονη φημολογία ότι η κατάσταση της υγείας του Μπόρις Τζόνσον -ο οποίος προσεβλήθη από τον κοροναϊό- δεν είναι καλή και οι πληροφορίες από το νοσοκομείο St. Thomas έβγαιναν με το σταγονόμετρο. Κάτι που δυστυχώς επιβεβαιώθηκε.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του, «κατά τη διάρκεια του απογεύματος, η κατάσταση του πρωθυπουργού επιδεινώθηκε και, με τη συμβουλή της ιατρικής του ομάδας, μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο».

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μέχρι στιγμής τη σαφέστερη ένδειξη για το πόσο άρρωστος είναι ο πρωθυπουργός, καθώς τα βρετανικά ΜΜΕ δεν γνωρίζουν πολλές λεπτομέρειες για την κατάστασή του παρά μόνο ότι έλαβε οξυγόνο προτού να μπει στην εντατική.

Μια πηγή, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, αναφέρει ότι ο βρετανός πρωθυπουργός έχει τις αισθήσεις του, ενώ δύο δημοσιογραφικές πηγές του τηλεοπτικού σταθμού ITV και της εφημερίδας «The Times» σημειώνουν ότι το απόγευμα ο Τζόνσον είχε δυσκολία στην αναπνοή και του χορηγήθηκε οξυγόνο.

Σημειώνεται πως ο Μπόρις Τζόνσον, 55 ετών, εισήχθη στο νοσοκομείο St. Thomas του Λονδίνο με «επίμονα συμπτώματα» την Κυριακή, καθώς τα συμπτώματά του -περιελάμβαναν πυρετό και βήχα- επέμεναν.

Αναλαμβάνει ο Ράαμπ καθήκοντα πρωθυπουργού
Ο Τζόνσον ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών, Ντομινίκ Ράαμπ, να τον αντικαταστήσει «όπου είναι απαραίτητο».

Παρότι το άγραφο Σύνταγμα της Βρετανίας δεν δίνει σαφή απάντηση τι γίνεται εάν ο πρωθυπουργός και η ομάδα του δεν έχουν την δυνατότητα να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, η Ντάουνινγκ Στριτ είχε ήδη διαμηνύσει το προηγούμενο διάστημα ότι ο υπουργός Εξωτερικών θα μπορούσε να αναπληρώσει τον Μπόρις Τζόνσον αν χρειαστεί.

Στην πρώτη του δήλωση ο εκτελών -όπου χρειάζεται- χρέη πρωθυπουργού τόνισε ότι θα αναπληρώσει τον Μπόρις Τζόνσον «όπου αυτό είναι απαραίτητο για την προώθηση των σχεδίων της κυβέρνησης προκειμένου να νικήσουμε τον κοροναϊό».

Σύμφωνα με τον Ντομικίν Ράαμπ, ο Μπόρις Τζόνσον έχει λάβει «εξαιρετική φροντίδα» στο νοσοκομείο του St Thomas στο Λονδίνο. Μάλιστα, εκ μέρους της κυβέρνησης ευχαρίστησε όλο το προσωπικό του NHS στη χώρα για το έργο που επιτελεί κατά τη διάρκεια της επιδημίας.

Ερωτηθείς για την ανησυχία των πολιτών περί λειτουργίας της κυβέρνησης, ο Ράαμπ δήλωσε ότι θα εξακολουθήσει να κατευθύνει όλα τα σχέδια για «να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να νικήσουμε τον κοροναϊό και θα βοηθήσουμε τη χώρα να ξεπεράσει αυτή την πρόκληση».

Πρόσθεσε, δε, πως «υπάρχει ένα απίστευτα ισχυρό ομαδικό πνεύμα πίσω από τον πρωθυπουργό και όλοι θα φροντίσουν τα σχέδια που έχει δώσει εντολή ο Μπόρις Τζόσνον να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό».

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει καμιά καθοδήγηση για τέτοιες περιστάσεις στο Εγχειρίδιο του Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο καθορίζει τους κανόνες και τις συμβάσεις για τη λειτουργία της κυβέρνησης.

Η επόμενη ημέρα
Στη Βρετανία πάντως, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν από τον Μπόρις Τζόνσον να ακολουθήσει το παράδειγμα του Τσώρτσιλ στο τέλος της πολιτικής του καριέρας και να παραιτηθεί.

Σύμφωνα με τον Independent, τόσο ο πρώην επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας της χώρας όσο και δήμαρχος που ανήκει στο κόμμα των Συντηρητικών έχουν ζητήσει ανοιχτά από τον Τζόνσον να παραδώσει τη «σκυτάλη» της διακυβέρνησης, εφόσον νοσηλεύεται και είναι αβέβαιη προς το παρόν η πορεία της κατάστασής του.

Το Ινστιτούτο Κυβέρνησης (IoG) επισημαίνει πως, αν πρωθυπουργός πεθάνει όντας στην εξουσία και υπάρχει κυβέρνηση πλειοψηφίας (όπως συμβαίνει τώρα), είναι στη διάθεση του υπουργικού συμβουλίου να ορίσει άμεσα τον διάδοχο στη βασίλισσα.

Ωστόσο, δεν είμαστε κοντά σε αυτό το σημείο, με την Ντάουνινγκ Στριτ να τονίζει πως ο Μπόρις Τζόνσον μεταφέρθηκε στην εντατική φροντίδα ως προφύλαξη, κάτι φυσικά που εύχονται όλοι.
https://www.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom