Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Οι διαρροές, το χέρι στο «μαξιλάρι» και η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ


«Φωτιές» άναψαν ο διαρροές της κυβέρνησης για τα χρήματα που βγήκαν από το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ και που είχε αφήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Οι αναφορές του υπ.Οικονομικών και η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

Χέρι στο «μαξιλάρι» ασφαλείας και μάλιστα περισσότερο από το μισό του ποσού που περιέχει φαίνεται πως έβαλε η κυβέρνηση για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας λόγω κορονοϊού.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στον ΑΠΕ, τονίστηκε ότι η χρησιμοποίησή του άρχισε αυτόν τον Απρίλιο για χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν, ότι το «μαξιλάρι», που έχει αφήσει παρακαταθήκη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αρκετό για τη στήριξη των μέτρων έως και τον Ιούλιο, ενώ υπάρχουν άλλα 15,7 δισ., τα οποία όμως είναι δεσμευμένα από τον ESM για το χρέος και είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι ίδιοι κύκλοι, αναφερόμενοι στις οικονομικές επιπτώσεις, τόνισαν ότι αυτή την ώρα, όλα είναι συνάρτηση του πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία της οικονομίας.

«Κάθε μέρα που κερδίζουμε έχει μεγάλη σημασία γιατί κερδίζουμε από ύφεση» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως για το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ, έχει επανειλημμένως αναφερθεί ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας να γίνει με διαφάνεια η ορθή χρήση από το παραπάνω ποσό προς όφελος των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

Ωστόσο, η διαρροή του ΥΠΟΙΚ, ακολούθησε σχετικής ερώτησης 63 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

Ειδικότερα, με ερώτησή τους για τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, ερωτήθηκε ο κ. Σταϊκούρας:

«Ποιο θεωρεί ότι είναι το ορθό ύψος των ταμειακών διαθεσίμων που πρέπει να διατηρεί η χώρα; Το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων στις 25/01/2015 ήταν επαρκές; Το ύψος τους στις 7/7/2019;

Τα ταμειακά διαθέσιμα που παρέλαβε η παρούσα κυβέρνηση είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του Covid-19 χωρίς το οποίο κινδυνεύαμε με νέα χρεοκοπία και 4ο μνημόνιο; Θεωρεί ότι οι αναφορές στελεχών της ΝΔ και της κυβέρνησης όπως του υφυπουργού του αλλά και του πρωθυπουργού σε σχέση με το μαξιλάρι ασφαλείας ήταν άστοχες;

Ταυτόχρονα, ζητείται από τον υπουργό Οικονομικών να καταθέσει επίσημα: Τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους και του συνόλου της γενικής κυβέρνησης όπως ήταν διαμορφωμένα στις 25/1/2015, στις 7/7/2019 και στις 20/03/2020. Την εκτίμηση για το ύψος αυτών την 30/06/2020. Επίσης, τις ανάγκες εξυπηρέτησης χρέους για το έτος 2015 και τις ανάγκες εξυπηρέτησης χρέους για το 2ο εξάμηνο του 2019 και το πρώτο εξάμηνο του 2020».

ΣΥΡΙΖΑ: Να παραδεχτεί η κυβέρνηση ότι αν είχε ακολουθηθεί η θέση της ΝΔ και δεν υπήρχε μαξιλάρι η χώρα θα ήταν έτοιμη να χρεοκοπήσει

Την ίδια στιγμή και μετά τις σημερινές εξελίξεις ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επανήλθε κάνοντας λόγω για εν κρυπτώ πρακτική της κυβέρνησης. Ο κ. Τσακαλώτος, συγκεκριμένα τόνισε: «Η κυβέρνηση της ΝΔ, που όλο το προηγούμενο διάστημα κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ με επιθετικό τρόπο για την δημιουργία του ταμειακού μαξιλαριού ασφαλείας, μας ενημέρωσε σήμερα μέσω διαρροών ότι έχει αρχίσει ήδη να το χρησιμοποιεί.

Eίναι αδιανόητο ότι η κυβέρνηση δεν προέβη καν σε επίσημη ανακοίνωση για αυτό, παρότι ο πρωθυπουργός έκανε διάγγελμα προχθές και ο υπουργός οικονομικών εμφανίζεται καθημερινά σε περισσότερους του ενός τηλεοπτικούς σταθμούς.

H ΝΔ προφανώς σκόπευε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα του ελληνικού λαού εν κρυπτώ. Αναγκάστηκε να αποκαλύψει ότι τα χρησιμοποιεί ήδη πιεζόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που 63 βουλευτές καταθέσαμε την Δευτέρα» και συμπλήρωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει από καιρό καταθέσει συγκεκριμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση που προφανώς περιλαμβάνει χρήση πόρων του μαξιλαριού. Η κυβέρνηση τον είχε κατηγορήσει τότε για λαϊκισμό και παροχολογία.

Σήμερα αποδεικνύεται ότι σύρεται σε όσα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει αλλά το κάνει με αδικαιολόγητη καθυστέρηση, εξαιρετική αποσπασματικότητα και με αδιανόητη αδιαφάνεια. Τα μέτρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει πρέπει να ληφθούν τώρα. Όπως έχουμε ξαναπεί κάθε ώρα καθυστέρησης μας φέρνει πιο κοντά στην επιστροφή στα μνημόνια.

Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει άμεσα και επίσημα τον ελληνικό λαό για την χρήση των χρημάτων του. Οφείλει να παραδεχτεί ότι αν είχε ακολουθηθεί η θέση της ΝΔ και δεν υπήρχε μαξιλάρι η χώρα θα ήταν έτοιμη να χρεοκοπήσει.

Λίγη διαφάνεια στην χρήση των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν με θυσίες του ελληνικού λαού δεν βλάπτει».
https://www.ieidiseis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom