Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Η βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος και τα πάρκα


Oι πρόσφατες απαγορεύσεις για βόλτες στις παραλίες και στα πάρκα, με προβλημάτισαν, γιατί οι γιατροί λένε συνεχώς και αδιαλείπτως ότι το γέλιο, η άθληση και ο περίπατος, βελτιώνουν την ανοσία μας και έτσι πιο εύκολα
αντιμετωπίζονται οι ιοί.Συμφωνεί και ο ψάλτης συνάδελφος, που προσπαθεί για το καλύτερο από την θέση που του δώσανε. 

Βέβαια να αναφέρω ότι ΟΛΟΙ συμφωνούν για τον περιορισμό των συνωστισμών, των στενών επαφών και για το κλείσιμο υποδομών που μάζευαν πολύ κόσμο, μη κουράζω. Όπως και στον περιορισμό των κινήσεών μας.

Προσωπικά, διαφωνώ με τα πρόστιμα που επιβάλλονται στα φυσικά πρόσωπα, στον κοσμάκη δηλαδή, που βρίσκεται στην οικονομική κατάσταση που όλοι ξέρουμε, καθώς υπάρχει η δυσχέρεια σε ορισμένους ηλικιωμένους, για χρήση κινητών και εγγράφων.

Η υγειονομική κρίση εντείνεται, όλοι είναι ερωτευμένοι με την δημόσια υγεία και τους εργάτες της (μέχρι και οι…νεκροθάφτες της), και στην ζούλα προέκυψαν κάποιες δεκάδες απολύσεις, και μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων, αλλά κυρίως, για να μην ξεχνιόμαστε, των κονομημένων προκειμένου να …σωθούν τα κέρδη τους.

Κάθε μέρα λοιπόν, λοιμωξιολόγοι και πολιτικοί σε κοινές συνεντεύξεις, αναλύουν την πορεία της πανδημίας και αναλύουν τις αποφάσεις τους για τις αλλαγές που επιβάλλουν. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (εξαπάτησης κατά Τζιμάκο), αναφέρουν την πορεία της νόσου και των…προστίμων. Τόσες χιλιάδες κόπηκαν, δεν υπακούουν μερικοί - ελάχιστοι, τους κυνηγούν τα όργανα της τάξεως, πού θα πάνε, θα τους πιάσουν.

Εδώ, να εκφράσω μια εύλογη απορία μου. Η συντριπτική πλειοψηφία του λαού, όπως δηλώνουν, εφαρμόζει τα μέτρα. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της τηλοψίας ΣΚΑΙ (όλοι οι…χαζοί μπορούμε, Τζιμάκος), η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, υποστηρίζει την κυβέρνησιν!!! Κατά συνέπειαν, γιατί τον κυνηγάμε; Για ελάχιστους αντιδραστικούς και απείθαρχους;

Να τονίσω εδώ την, κατά πλειοψηφία, ανθρώπινη στάση των οργάνων της τάξης, που δείχνουν κατανόηση και πολλές φορές δεν κάνουν τον μπαμπούλα. Σαν γόνος αστυνομικού, (ο πατέρας μου ήταν τέτοιος), από τότε που κατάλαβα τον εαυτό μου, θεωρούσα παράλογο να αναθέτει το κράτος από την ίδρυση του, καθήκοντα …μπαμπούλα στον αστυνομικό, που θα έπρεπε να κυνηγάει κλέφτες, δολοφόνους, βιαστές και απατεώνες και όχι ηλικιωμένους σε πλατείες και πάρκα.

Σε πρωινή εκπομπή μάλιστα, σε ραδιοσταθμό πανελλαδικής εμβέλειας, ακούστηκε και το ακραίο, από δημοσιογράφο του, ότι” θα πρέπει να επιληφθεί ο στρατός αν δεν υπακούουν και δεν πειθαρχούν”. Μάλιστα…

Πιστεύω, ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το κλίμα φόβου και τρόμου που έχει παγιωθεί στην χώρα μας. Το κλείσιμο στο σπίτι, έχει την σημασία του, αλλά ο κόσμος χρειάζεται κατανόηση και όχι δόσεις …τρόμου. Η τελευταία απαγόρευση κίνησης σε παραλίες, πάρκα, στο κολύμπι και το ψάρεμα και στην πόλη μας την Πάτρα, είναι παράλογη και άκρως υβριστική για τον κόσμο (που να μην ξεχνάμε ότι υποστηρίζει την κυβέρνησιν, όπως διαλαλούν).

Η μεθόδευση έγινε, όπως έμαθα, με χρήση εικόνων από τα capital controls του 2015 στις τράπεζες, και με ζουμαρισμένες φωτογραφίες της 15 Μάρτη στην παραλία της Θεσσαλονίκης, χωρίς πρόταση ειδικών λοιμωξιολόγων, αλλά προσκείμενων εις την κυβέρνησιν παραγόντων!!!

Συχνά πήγαινα βόλτα στην πλάζ με συνάδελφο παιδίατρο και σε μια έκταση 1000 μέτρων, βλέπαμε με νοσταλγία 3-4 συμπολίτες (συνήθως μία γυναίκα και 2-3 άνδρες), που ψάρευαν με τα καλάμια τους. Ως γνωστόν, δεν μπορούν οι ψαράδες να είναι κοντά, γιατί θα μπερδευτούν οι πετονιές τους και ενδεχομένως να τσακωθούν και για την μεριά, (σαν παιδάκι, συχνά έβλεπα τέτοιες αντιθέσεις). Υπάρχει βέβαια το ενδεχόμενο, αν ο ιός αρέσκεται στο ψάρεμα, να μολύνει την πετονιά του διπλανού, και να προκύψει μπέρδεμα πετονιών και…λοίμωξη. Ποτέ δεν ξέρεις την κακιά την ώρα…

Το άλλο, αφορά το χειμερινό κολύμπι που απαγορεύτηκε δια ροπάλου. Εχω πολλούς φίλους χειμερινούς κολυμβητές και είναι απελπισμένοι. Κάθε εμπόδιο για καλό, τους παρηγόρησα (τι να πώ!).

Μπορεί ο καθηγητής να γνωμάτευσε ότι τα κατοικίδια (σκυλιά, γάτες, φίδια και ιγκουάνα), δεν μολύνουν, αλλά η επιστημονική κοινότητα δεν έχει αποφανθεί εισέτι, για γαύρους, σαρδέλλες, ζαργάνες και άλλα υδρόβια. Συνεπώς ησυχάστε. Σας προστατεύουν από λοίμωξη. Πρέπει να ευγνωμονείτε την προστασίαν. Μέχρι τον Ιούνιο θα δείξει…

Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ τους δημόσιους λειτουργούς της υγείας, που βρίσκονται σε καραντίνα αποκλεισμού από δημοσιότητα, που κραυγάζουν απαιτώντας τα αυτονόητα για την δουλειά τους. Ο λαός να βάλει το μυαλό του να σκεφτεί, τι τον περιμένει μετά την λαίλαπα και πώς θα αντιπαλέψει τα επόμενα της υγειονομικής κρίσης.

Την ανεργία που θα ανέβει, τις εργασιακές σχέσεις που θα παγιωθούν σε συνθήκες μεσαίωνα, τον αυταρχισμό που θα επιβάλλουν σε όλες τις πλευρές της κοινωνικής και εργασιακής πραγματικότητας. Να ετοιμαστεί για να μην περάσουν τα αντιλαικά σχέδια, που έχουν έτοιμα για εφαρμογή, και που ανέβαλε για λίγο η κρίση.

Ο κόσμος να κάνει ό,τι μπορεί για να αντέξει. Να είναι υγιής και πρόθυμος για συμμετοχή σε αγώνα για την βελτίωση της ζωής του. Να ξεπεράσει τον φόβο και τον τρόμο, που του προωθούν. Γιατί αυτό το κλίμα δεν ταιριάζει στο λαό μας… Που, η μεγάλη του πλειοψηφία ζεί δύσκολα και προσπαθεί να αποφύγει την απόλυτη φτώχεια. Και τούτο γιατί, όπως λέει και ο τραγουδοποιός Γ. Αγγελάκας, “η φτώχεια είναι πιο φρόνιμη, όταν νοιώθει ότι φταίει”. Και αυτό το αίσθημα ευθύνης για κακά, προσπαθούν να μας επιβάλουν οι κρατούντες…

Πάτρα, 7 Απρίλη 2020

Ανδρέας Μάζης, Γιατρός Χειρουργός
Πλανόδιος Αριστερός

από ΚΑΤΙΟΥΣΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom