Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Πολίτες στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης


Στενεύουν τα όρια αντοχής, πολλών νοικοκυριών, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, ιδιαίτερα σε περιοχές, πολιτών με χαμηλά εισοδήματα.

«Υπάρχουν άνθρωποι που παρακαλάνε για μια σακούλα φαγητό, η κατάσταση εξελίσσετε σε τραγική» λέει στο tvxs.gr ο Πρόεδρος Μεσοποταμίας Καστοριάς Δημήτρης Παρασκευόπουλος ενώ οι δήμαρχοι Περάματος και Λαγκαδά, αισθάνονται ήδη ευγνωμοσύνη, που δεν είχαν απενεργοποιήσει τις κοινωνικές υπηρεσίες που έστησαν την πρώτη περίοδο της οικονομικής κρίσης, όπως κοινωνικά παντοπωλεία και ιατρεία γιατί υπάρχει πάλι μεγάλη ανάγκη. «Κι αυτά που είχαμε κλείσει, τα ξανά ανοίξαμε» λέει ο δήμαρχος Λαγκαδά Ιωάννης Ταχματζίδης.

«Στο Πέραμα κρατιόμαστε λίγο, γιατί στο λιμάνι δεν έχουν ανασταλεί οι εργασίες, αλλά η κατάσταση θα φανεί στα τέλη του Μάη. Ο κόσμος δυσκολεύεται και μας το λέει» λέει ο δήμαρχος Περάματος Ιωάννης Λαγουδάκης. Και στον χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών στενεύει ο κλοιός όμως, όπως μας περιγράφει οδοντίατρος μιλώντας στο tvxs.gr «Σκέφτομαι να κλείσω το ιατρεία. Πληρώνουμε νοίκια και εισφορές, με μηδενικά έσοδα».

Δεν ξέρω πόσοι θα αντέξουν στην μετά καραντίνα εποχή

Οι εργαζόμενοι δυσκολεύονται ήδη στην μεγάλη πλειοψηφία τους σε όλη τη χώρα, έχουμε δεκάδες χιλιάδες απολύσεις σε ενάμιση μήνα, εργαζόμενους που εργάζονται πλέον σε εκ περιτροπής εργασία και χιλιάδες που δεν δικαιούνται καν επίδομα.

«Είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Δεν ξέρω πόσοι θα αντέξουν στην μετά - καραντίνα εποχή. Εμείς έχουμε κτηνοτροφική ζώνη και γεωργικές εκτάσεις αλλά και μικροεπαγγελματίες. Οι πολίτες μας, τα έβγαζαν ούτως ή άλλως τσίμα τσίμα. Έχουν φτάσει στα όρια τώρα. Εννοείται πως υπάρχουν άνθρωποι που παρακαλάνε για μια σακούλα φαγητό. Η κατάσταση εξελίσσεται σε τραγική.» λέει στο tvxs.gr ο Πρόεδρος Μεσοποταμίας Καστοριάς Δημήτρης Παρασκευόπουλος.

Με δική του πρωτοβουλία, στάλθηκε αίτημα στον υπουργό επικρατείας για απαλλαγή των δημοτών του από τις ασφαλιστικές εισφορές τους και προέκταση του επιδόματος. «Περιμένουμε απάντηση για να καταφέρουν οι άνθρωποι να ορθοποδήσουν».

Ο πρόεδρος εξηγεί, πως στην ίδια κατάσταση είναι πάνω κάτω όλη η ευρύτερη περιοχή. «Ο κλάδος της γούνας, που ήταν ο αρωγός των οικονομικών των πολιτών είχε από πριν καταρρεύσει. Με εναλλακτικές λύσεις προσπαθούσαν όλα αυτά τα χρόνια να επιβιώσουν. Τώρα, ήρθαν τα μέτρα, έκλεισε η εστίαση, γονάτισε ο τουρισμός. Κι εδώ, έχουμε μια μεγάλη μερίδα, κυρίως νέων που έφευγαν τέτοια εποχή, να δουλέψουν σεζόν, στα νησιά να εργαστούν στον τουρισμό. Τώρα πως θα ζήσουν; Δεν τους καλεί κανείς. Ακυρώνουν δουλειές. Μείον στα εισοδήματα τους»

Στο Πέραμα η ανεργία ήταν ήδη από πριν σε υψηλά επίπεδα. «Οι άνθρωποι που έβρισκαν παροδικά μια δουλειά, βιώνουν πάλι προβλήματα μεγάλα. Ακόμα δεν έχει φανεί μια τραγική διαφορά, αλλά μέρα με τη μέρα μήνα με το μήνα θα φανεί. Εμείς είχαμε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Αυτό μπορούσε να συμβάλλει στο να μπουν στο ταμείο ανεργίας. Όσοι άνθρωποι δεν είχαν συνέχεια σε τέτοια προγράμματα, αντιμετωπίζουν πρόβλημα σήμερα. Διαμαρτύρεται ο κόσμος σε χαμηλούς τόνους, γιατί ελπίζει ότι θα τελειώσει αυτό τέλη Απρίλη» λέει ο δήμαρχος Περάματος Ιωάννης Λαγουδάκης.

Επιχειρήσεις που δεν θα ξανανοίξουν και πολίτες ντρέπονται να πουν ότι πεινάνε

«Οικονομικά οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στενάζουν. Είμαστε ημιαγροτική περιοχή και δεν μπορώ να πω ότι καλύπτονται οι άνθρωποι από τα μέτρα.» λέει ο δήμαρχος Λαγκαδά Ιωάννης Ταχματζίδης. «Ευτυχώς είχαμε κοινωνικές δομές. Οι κοινωνικές υπηρεσίες, το κοινωνικό παντοπωλείο, το ιατρείο, το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», υπήρχαν. Απλά, αυτήν την περίοδο εξυπηρετούμε πολλούς περισσότερους. Κάποιοι ντρέπονται να απευθυνθούν στο δήμο για βοήθεια. Κάποιοι έφτασαν στο αμήν και το είπαν. Κάποιους τους εντοπίσαμε εμείς ή μας τους υπέδειξαν άλλοι»

Ο δήμαρχος εξηγεί, πως από την πρώτη στιγμή ο δήμος απάλλαξε τις επιχειρήσεις που αναφέρονται σε αυτόν, από τα δημοτικά τέλη για όσο διαρκεί η κρίση. «Πήραμε έγκαιρα αυτή την απόφαση γιατί βλέπουμε τη γενική κατάσταση. κάποιες επιχειρήσεις, δεν θα ξανά ανοίξουν, γιατί δεν μπορούν οι άνθρωποι να ανταποκριθούν στα έξοδα.»

Σκέφτομαι να κλείσω το οδοντιατρείο μου

«Η κατάσταση στον χώρο μας, των ελεύθερων επαγγελματιών είναι τραγική χωρίς υπερβολή. Προσωπικά, σκέφτομαι να κλείσω το οδοντιατρείο μου. Πληρώνουμε εισφορές, νοίκια, τα πάντα...Δεν μας έδωσαν αναβολή, γιατί τυπικά δεν μας έχουν κλείσει και έχουμε μηδενικά έσοδα» λέει στο tvxs.gr οδοντίατρος, τα στοιχεία της οποίας είναι στη διάθεση του site μας.

«Εμάς δεν μας έχουν δώσει ευρώ, δεν έχουμε πάρει τίποτα, ούτε όσοι το δικαιούμαστε. Είχαν πει ότι όσοι συμπληρώσουμε την αίτηση στις 12 Απριλίου, θα πάρουμε επίδομα μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη. Ε λοιπόν, τίποτα! Εγώ έκανα αίτηση από τους πρώτους. Ένας φίλος δικηγόρος επίσης. Πήραν κάποιοι που είχαν υπαλλήλους. Όσοι δηλαδή, τα είχαν λιγότερο ανάγκη. Ζούμε με τις συντάξεις των γονιών μας. Ευτυχώς ο σύζυγος μου δεν είναι και ο ίδιος οδοντίατρος. Αν ήταν, θα είχαμε τεράστιο πρόβλημα κι εμείς και τα παιδιά μας»

Η οδοντίατρος εξηγεί, πως ανησυχεί για την επόμενη μέρα καθώς: «Και να λήξει σε μια βδομάδα η καραντίνα, ο κόσμος θα είναι διστακτικός για πολύ καιρό και με το δίκιο του να πηγαίνει στον οδοντίατρο. Έπειτα, δεν έχουν χρήματα οι άνθρωποι μέσα σε αυτή τη συνθήκη. Άρα, εμείς θα πρέπει να έχουμε τρία ραντεβού την ημέρα, να πληρώσουμε από τη τσέπη μας τον κατάλληλο εξοπλισμό για να προστατεύσουμε και τους εαυτούς μας και τους πελάτες μας»

Τα πυρά δέχονται και αρκετές Ομοσπονδίες, όπως αυτή των οδοντιάτρων. «Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μιλούν. Μας λένε να κάνουμε μόνο έκτακτα ιατρεία. Δηλαδή να λειτουργούμε σαν χειρουργεία. Ποιος το αντέχει αυτό; Γνωρίζουν ότι στενάζουμε όλοι. Τι περιμένει η Ομοσπονδία για να μιλήσει καθαρά για την ευθύνη που δεν αναλαμβάνει η πολιτεία;»

Στην ερώτηση μας, τι περιμένει να κάνει περισσότερο η πολιτεία απαντά: «Να μας ενισχύσει ουσιαστικά. Να μην μας εμπαίζει με voucher και πλατφόρμες γεμάτες λάθη που μας προσβάλλουν, για 600 ευρώ. Να οργανώσει επιτέλους το σύστημα. Οι μισοί δεν ξέρουμε αν ανήκουμε σε πληττόμενες ή ημιπληττόμενες επιχειρήσεις Να κάνει μαζικά τεστ, ώστε να γνωρίζουμε ποιος είναι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων. Οι άνθρωποι ακούν ότι έχουμε 11 νέα κρούσματα και χαλαρώνουν. Σήμερα μπήκα σε έναν φούρνο κι ήταν γεμάτος κόσμο! Ας πάψει πια η ωραιοποίηση, δεν έχουμε αντοχές»

Φωτεινή Λαμπρίδη
https://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom