Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Σε έξαρση το ηλεκτρονικό έγκλημα


Η πανδημία του κορωνοϊού ευνοεί το έγκλημα στο Διαδίκτυο. Αυτό επιβεβαιώνει έκθεση της Europol, που δόθηκε πριν από μερικά εικοσιτετράωρα στη δημοσιότητα. Τα στελέχη της υπηρεσίας διαπιστώνουν
ότι τα μέτρα περιορισμού της κίνησης στην Ευρώπη αύξησαν τον αριθμό των χρηστών και μετέτρεψαν την υγειονομική κρίση σε ευκαιρία για τους εγκληματίες του Διαδικτύου.

Τα περισσότερο ανησυχητικά ευρήματα αφορούν τη διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας, με ορισμένα κράτη-μέλη να καταγράφουν αύξηση έως και 25% στις αναζητήσεις-«κατέβασματα» παράνομων αρχείων.

Στην έκθεσή της η Europol εντοπίζει και φαινόμενα διασποράς ψευδών ειδήσεων σχετικών με τον COVID-19 όχι μόνο από εγκληματικές οργανώσεις αλλά κράτη ή κρατικά ελεγχόμενες «δομές». «Προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την υγειονομική κρίση για να προωθήσουν τα γεωπολιτικά συμφέροντά τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η έκθεση αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας την 3η Απριλίου και σε αυτή η επικεφαλής της Europol Κατρίν Ντε Μπολ επισημαίνει ότι μέρος του προβλήματος οφείλεται στο ότι τεράστιος αριθμός Ευρωπαίων εργάζεται από το σπίτι, συχνά χρησιμοποιώντας παρωχημένα συστήματα ασφαλείας.

Στο 13σέλιδο έγγραφο γίνεται αναφορά σε περιστατικά ψηφιακού εκβιασμού ιδιωτών και εταιρειών, έπειτα από παραβίαση των υπολογιστών τους με ειδικό λογισμικό (Ransomware). Επίσης, μικρή αύξηση επισημαίνεται στις επιθέσεις DDOS (Distributed Denial Of Service), που έχουν ως αποτέλεσμα ιστοσελίδες να τίθενται εκτός λειτουργίας λόγω μεγάλου αριθμού επισκεπτών.

Περισσότερο ανησυχητικά είναι τα ευρήματα που αφορούν τις υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας. Τον Μάρτιο που τέθηκαν σε ισχύ αυστηρά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας η αστυνομία της Ισπανίας δέχθηκε 500 καταγγελίες για διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας αντί 400 τον Φεβρουάριο του ίδιου χρόνου, ήτοι μεταβολή 25%.

Στην Ισπανία πάλι, την εβδομάδα 17-24 Μαρτίου 16.911 συνδέσεις Ιντερνετ βρέθηκαν να κατεβάζουν φωτογραφίες και βίντεο παιδικής πορνογραφίας. Μία εβδομάδα αργότερα, ο αριθμός διαμορφώθηκε σε 21.094. Παρόμοια είναι τα στοιχεία που διαβίβασε στα κεντρικά γραφεία της Europol στη Χάγη και η αστυνομία της Δανίας, καθώς οι επισκέψεις σε παράνομες ιστοσελίδες με υλικό παιδικής πορνογραφίας τριπλασιάστηκαν την ίδια χρονική περίοδο.

Το φαινόμενο είχαν προβλέψει οι διωκτικές αρχές αρκετών ανεπτυγμένων χωρών. Την Παρασκευή η Εθνική Αρχή κατά του Εγκλήματος της Μ. Βρετανίας (NCA) εξέδωσε προειδοποίηση για τον κίνδυνο αύξησης της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών μέσω του Διαδικτύου, ενώ σε παρόμοια πρωτοβουλία προχώρησε και το αμερικανικό FBI.

Ελλάδα

Στην Ελλάδα η κρίση του κορωνοϊού δεν έχει προς το παρόν αποτυπωθεί σε αύξηση των περιστατικών παιδικής πορνογραφίας, όπως διευκρίνισαν στην «Κ» αρμόδιες αστυνομικές πηγές. Δεν ισχύει το ίδιο με τα κρούσματα διασποράς ψευδών ειδήσεων που αφορούν τον COVID-19 και τις καταγγελίες κυρίως εταιρειών, που στην προσπάθειά τους να προμηθευτούν υγειονομικό υλικό (μάσκες, γάντια κ.ο.κ.) έπεσαν θύματα απατεώνων. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει σχηματίσει τέσσερις δικογραφίες για διασπορά μέσω Διαδικτύου ψευδών ειδήσεων αναφορικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού. Επιπλέον, τρεις εκπρόσωποι εταιρειών έχουν καταθέσει μηνύσεις, καταγγέλλοντας ότι εξαπατήθηκαν από απατεώνες στο Διαδίκτυο καταβάλλοντάς τους χρήματα για την αγορά υγειονομικού υλικού που ουδέποτε παρέλαβαν.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
https://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom