Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Κυβέρνηση ΝΔ: Στήνει νέο ΝΑΤΟικό κέντρο στη Σούδα


Άλλη μια ΝΑΤΟική «προτεραιότητα» στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, σπεύδει να ικανοποιήσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Υλοποιώντας τα όσα είχε ήδη προτείνει η προηγούμενη
κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στήνει ΝΑΤΟικό κέντρο «αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής αριστείας» στη Σούδα, με στόχο τη βελτίωση των σχετικών δολοφονικών δυνατοτήτων της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.

Πιο αναλυτικά, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, την Τετάρτη έλαβε χώρα στη Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού (Allied Command Transformation – ACT) στο Νόρφολκ των ΗΠΑ η τελετή υπογραφής Μνημονίων Κατανόησης του λεγόμενου Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας (Integrated Air and Missile Defense – IAMD Center of Excellence), με έδρα την Κρήτη.
Συγκεκριμένα, υπεγράφη το Επιχειρησιακό Μνημόνιο Κατανόησης (Operational Memorandum of Understanding) μεταξύ της Ελλάδας -ως «επικεφαλής έθνους»- και της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Τσεχίας, αλλά και της Τουρκίας, ως «υποστηριζόντων εθνών». Υπεγράφη επίσης το Λειτουργικό Μνημόνιο Κατανόησης (Functional Memorandum of Understanding) μεταξύ του ACT και των πέντε προαναφερθέντων κρατών που συμμετέχουν στο Κέντρο Αριστείας.
Στην τελετή υπογραφής των Μνημονίων, με τα οποία ουσιαστικά εγκαθιδρύεται σε συμμαχικό και πολυεθνικό πλαίσιο το IAMD COE, συμμετείχαν ο Γάλλος πτέραρχος Αντρέ Λανάτα, διοικητής του ACT (SACT), και οι εθνικοί αντιπρόσωποι των πέντε κρατών.
Στην τελετή συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος -όπως λέγεται επισήμως- αφού τόνισε τη «σημασία της τελετής για την Ελλάδα ως επικεφαλής έθνους του νέου Κέντρου Αριστείας», εξήρε το ρόλο και τη σπουδαιότητα του ACT για τη λυκοσυμμαχία συνολικά, καθώς και για τα κράτη-μέλη μεμονωμένα. Επίσης αναφέρθηκε στην από ελληνικής πλευράς «έμπνευση της δημιουργίας» του Κέντρου Αριστείας και τόνισε την «ανάγκη ενίσχυσης των αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών δυνατοτήτων και υποστήριξης της διαλειτουργικότητας, τομείς στους οποίους αναμένεται να συνδράμει σημαντικά το IAMD COE». Επιπλέον επισήμανε «το όραμα της Ελλάδας ώστε το Κέντρο να δράσει ως καταλύτης για τη βελτίωση των υφισταμένων και μελλοντικών ικανοτήτων της Συμμαχίας στον τομέα της εξειδίκευσής του, υποστηρίζοντας τόσο τις δράσεις μετασχηματισμού όσο και τις επιχειρήσεις».
Ακόμη ένας κρίκος στη ΝΑΤΟική «θωράκιση» της Ανατ. Μεσογείου
Ο δε Λανάτα, αναγνωρίζοντας την ανάγκη αυτή, ευχαρίστησε την Ελλάδα για την ιδέα και τη δημιουργία του Κέντρου «προς όφελος της Συμμαχίας», επισήμανε τη σημασία του για το ΝΑΤΟ και τόνισε την «άριστη συνεργασία» της χώρας μας με το ACT.
Δεν περνά απαρατήρητο ότι πρόκειται για άλλη μια υπόθεση όπου η ΝΔ πιάνει το νήμα από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, τέτοιο αίτημα για την ίδρυση Κέντρου Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Αριστείας στη χώρα μας είχε υποβληθεί στο ΝΑΤΟ τουλάχιστον από το Νοέμβρη 2018. Μάλιστα λέγεται από γνώστες της υπόθεσης ότι αποτελούσε ένα από τα «χαρτιά» που κουβαλούσε η ελληνική αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον, το Δεκέμβρη εκείνου του χρόνου, για τον περιλάλητο πρώτο «Στρατηγικό Διάλογο» Ελλάδας – ΗΠΑ, ως «καινοτόμα» πρόταση συνεργασίας σε στρατιωτικό επίπεδο, και άλλη μια απόδειξη της αποφασιστικότητας του ΣΥΡΙΖΑ να υπηρετήσει τη ΝΑΤΟική προτεραιότητα «θωράκισης της ΝΑ Μεσογείου», όπου εντοπιζόταν ήδη από τότε ενισχυμένη ρωσική, αλλά και κινεζική ναυτική παρουσία, όπως και για τη διατήρηση της «συνοχής» της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας μετά και την επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας και την πρόθεση της δεύτερης για την αγορά των ρωσικών «S-400», όπως και έγινε τελικά.
Άλλωστε, έργο του νέου «Κέντρου Αριστείας» θα είναι να πιστοποιεί την κατάρτιση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και πολιτικού προσωπικού των μελών του ΝΑΤΟ στις χρήσεις τέτοιων όπλων, χρησιμοποιώντας και τις υποδομές στο ΝΑΤΟικό Πεδίο Βολής Κρήτης (NAMFI), ενώ θα μελετηθεί η συνεργασία με παρόμοια «Κέντρα Αριστείας» που λειτουργούν σε άλλα μέλη του ΝΑΤΟ.
Και να καλύπτει μια βασική προτεραιότητά του στις σύγχρονες συνθήκες ανταγωνισμού με άλλα κέντρα, καθώς, ενδεικτικά, ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ έχει χαρακτηρίσει -για να φτιάξει κλίμα- «μείζον θέμα ανησυχίας τούς νέας τεχνολογίας πυραύλους της Ρωσίας (SSC-8)», για τους οποίους, όπως λένε οι ΝΑΤΟικοί, θα υπάρχει ελάχιστος χρόνος αντίδρασης από τις ευρωπαϊκές χώρες.
Σημειωτέον, τα «Κέντρα Αριστείας» του ΝΑΤΟ ήρθαν ως αποτέλεσμα της αναδιοργάνωσης της στρατιωτικής δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας το 2002. Είναι εθνικά ή πολυεθνικά χρηματοδοτούμενα από τα κράτη που συμμετέχουν και αποτελούν μέρος ενός υποστηρικτικού δικτύου, ενθαρρύνοντας την εσωτερική και εξωτερική ανταλλαγή πληροφοριών, προς όφελος της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας. Γενικά, τα «Κέντρα Αριστείας» του ΝΑΤΟ εξειδικεύονται σε μια λειτουργική περιοχή και ενεργούν ως επαΐοντες στον τομέα τους, διανέμοντας και τη σχετική δολοφονική «τεχνογνωσία» στις άλλες χώρες.
Παρόλο που τα «Κέντρα Αριστείας» δεν αποτελούν μέρος της δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ, που δεν τα χρηματοδοτεί άμεσα, αυτά λειτουργούν παράλληλα και ενισχύονται οικονομικά έμμεσα από αυτό, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Η συνολική ευθύνη για τον συντονισμό και τη χρησιμοποίηση των Κέντρων αυτών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ βρίσκεται στη Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού (ACT), σε συντονισμό με τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Ευρώπης (SACEUR).
Πηγή: Εφημερίδα «Ριζοσπάστης»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom