Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό: 86 οι νεκροί, 71 τα νέα κρούσματα,1955 συνολικά (βίντεο)


Εγινε και σήμερα η καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό στην χώρα μας, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

71 τα νέα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες,με το 57% εξ αυτών να αφορά σε άνδρες.Τα κρούσματα στη χώρα μας είναι 1955 συνολικά και εξ' αυτών  86 έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους εκ των οποίων 23 είναι γυναίκες.


Στις Εντατικές Μονάδες όλης της χώρας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 79 ασθενείς με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη και με το 77% αυτού του συνόλου να έχει υποκείμενο νόσημα ή να είναι υπερήλικες.

Συνολικά έχουν ελεγχθεί 33.464 δείγματα. Λιγότερο από το 3% των κρουσμάτων είναι παιδιά, ενώ άνω των 65 ετών είναι το 21% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ενώ το 30% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα από 18-39 ετών και οι υπόλοιποι βρίσκονται στην ομάδα 40-64 ετών. Δεκαέξι άνθρωποι βγήκαν από τις εντατικές.

«Σταματήστε να φοράτε γάντια έξω από το σπίτι»
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε και στα γάντια μιας χρήσης που κατά κόρον χρησιμοποιούν πολλοί συμπολίτες μας εκτός σπιτιού, καθιστώντας σαφές πως η πρακτική αυτή μπορεί να αποδειχθεί ακόμη πιο επικίνδυνη κι από το να μην φορά κανείς τίποτα στα χέρια.

Λίγες είναι οι ενδείξεις ότι η χρήση τους προσφέρει προστασία. Οι προθέσεις είναι καλές, αλλά η εκτεταμένη χρήση είναι πολλές φορές μάταιη. Πολλοί φορούν γάντια για να προστατευτούν, αλλά έχουν και κινδύνους.

Η υπερβολική εξάρτηση από τα γάντια προσφέρει ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας και μπορεί να προκαλέσει εφησυχασμό”, τόνισε, σημειώνοντας πως μικρές εγκοπές μπορεί να “επιτρέψουν” στον κορονοϊό να “επιτεθεί”, ενώ ακόμη σημείωσε πως το να φορά κανείς γάντια μπορεί να τον κάνει να τηρεί λιγότερο συχνά από ό, τι πρέπει τους κανόνες υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών.

Τι είπε για τις μάσκες

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, η επιτροπή ενέκρινε κριτήρια επιλογής για τα τεστ αντισωμάτων, ενώ συζήτησε το θέμα της χρήσης μάσκας από το γενικό κοινό.

Η επιτροπή ενημερώθηκε αναλυτικά και συμφώνησε με το ECDC ότι ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα θα μπορούσαν να υπάρξουν οφέλη και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ένα τέτοιο μέτρο ανάλογα με την πορεία της επιδημίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, συζητήθηκε και η πιθανή αύξηση κινδύνου και στην παρούσα φάση η επιτροπή δεν συστήνει τη γενικευμένη χρήση μάσκας.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς

Οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για τους πιστούς


Οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για τους πιστούς ξεκαθάρισε στην ημερήσια ενημέρωση του ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Η Εκκλησία έχει δώσει κατευθύνσεις προς τους πιστούς και όπως τόνισε ο εκπρόσωπός της, Μητροπολίτης Ναυπάκτου, οι ιεροί ναοί θα είναι ανοικτοί μόνο συγκεκριμένες ώρες για τους ιερείς και το απαραίτητο προσωπικό και θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς, δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Για το ίδιο θέμα ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε : «Η πολιτεία έχει λάβει δύσκολες αποφάσεις. Κατευθύνσεις προς τους πιστούς. Οι ναοί θα είναι ανοιχτοί αποκλειστικά για τους ιερείς και το απαραίτητο προσωπικό. Η Ιερά Σύνοδος αποτρέπει τους πιστούς να πάνε στην Εκκλησία την Μεγάλη Εβδομάδα. Οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι. Οι εκκλησίες είναι κλειστές για το κοινό, δεν πρέπει να διακυβευτεί η εθνική προσπάθεια, θα αρκεστούμε στην ατομική μας προσευχή από το σπίτι αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη μας για τους συνανθρώπους μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom