Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Διάλεξη στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης με θέμα Πολιτισμική Οικολογία, Άνθρωπογεωγραφία και Εθνογραφία του Γράμμου


Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης,στο Γράμμο,το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 17.00

Διάλεξη με θέμα: Πολιτισμική Οικολογία, Άνθρωπογεωγραφία και Εθνογραφία του Γράμμου.

Βασίλης Νιτσιάκος: καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Η εισήγηση θα αναφέρεται στη σχέση της κοινωνίας με το περιβάλλον σε μια ιστορική προοπτική και στη συγκρότηση διαχρονικά της ανθρωπογεωγραφίας και του εθνογραφικού "μωσαϊκού" στις δύο πλευρές του ελληνο-αλβανικού συνόρου.

Θα γίνει επίσης αναφορά στις μετακινήσεις κοινωνικών ομάδων, τις μετακινήσεις και τις μετατοπίσεις πληθυσμών. Θα ολοκληρωθεί με αναφορές στην σύγχρονη κατάσταση και το διαφαινόμενο μέλλον.

Με την ευκαιρία να θυμίσουμε τις εξαιρετικές ξεναγήσεις που γίνονται στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στο Γράμμο τα πρωινά του Σαββατοκύριακου από τον διδάκτορα σύγχρονης Ιστορίας Ραϋμόνδο Αλβανό

Οι ξεναγήσεις του Οκτωβρίου στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης
Το Φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφτεί κάποιος το Γράμμο λόγω των καταπληκτικών χρωμάτων που ντύνεται η φύση. Σας προσκαλούμε λοιπόν για ένα ταξίδι στην Ιστορία και στη Φύση στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης.

Ξεναγήσεις θα γίνουν τις Κυριακές 6, 13 και 20 και 27 Οκτωβρίου και θα ξεκινούν στις 11 ακριβώς. Ξεναγήσεις επίσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, το Σάββατο 26 Οκτωβρίου και την Δευτέρα 28 Οκτωβρίου.

Μεταξύ 11 και 12 θα κάνουμε περίπατο στα αλπικά λιβάδια και δάση της περιοχής που βρίσκεται το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης. Παράλληλα με τον περίπατο στο δάσος θα γνωρίσουμε τις βουνοκορφές που βλέπει κανείς από το Πάρκο και θα μιλήσουμε για τις μάχες που διαδραματίστηκαν στην περιοχή κατά τον εμφύλιο πόλεμο.

Στις 12 ξεκινάει η κυρίως ιστορική ξενάγηση.Γίνεται στην αίθουσα εκδηλώσεων του κεντρικού κτιρίου του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης, όπου με τη βοήθεια αντιπροσωπευτικών φωτογραφιών της εποχής θα μιλήσουμε για την ελληνική ιστορία από το Μακεδονικό Αγώνα μέχρι τον Εμφύλιο Πόλεμο. Κατόπιν, θα περιηγηθούμε στην Έκθεση Ιστορικής Φωτογραφίας καθώς και στην έκθεση «Διαδρομές στη Φύση» που υπάρχουν στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης.

Όποιος θέλει μπορεί να έρθει απλά για να πιει τον καφέ του, ή να γευματίσει στο εστιατόριο του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης, το οποίο λειτουργεί με τη φροντίδα του Συνεταιρισμού Γυναικών Νεστορίου, Olga Papapaschali Ioanna Ntaouti Αλεξάνδρα Σοκαλοπούλου.

Παρακαλούμε να τηλεφωνήσετε στο 24670 21853 πριν έρθετε για να επιβεβαιώσετε ότι θα πραγματοποιηθεί η ξενάγηση
• Η ξενάγηση γίνεται από τον διδάκτορα σύγχρονης Ιστορίας Ραϋμόνδο Αλβανό  Raymondos Alvanos και δεν υπάρχει εισιτήριο.
• Διαρκεί περίπου 3 ώρες μαζί με την επίσκεψη στις εκθέσεις, τον περίπατο στο δάσος και συζήτηση.
• Υπάρχει η δυνατότητα για συλλόγους ή και για παρέες επισκεπτών να καθοριστεί μετά από τηλεφωνική συνεννόηση στο 24670 21853 η ώρα και μέρα ξενάγησης που τους διευκολύνει.
• Από την Καστοριά το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης απέχει 50 χλμ μέσω Νεστορίου-Πεύκου και η διαδρομή διαρκεί περίπου 1 ώρα.

Αναλυτικές οδηγίες πρόσβασης στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom