Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Να μην τολμήσουν να φέρουν πυρηνικά στον Άραξο!


Το ενδεχόμενο της εκ νέου μεταφοράς και αποθήκευσης αμερικανικών πυρηνικών όπλων στον Αραξο, σε περίπτωση που αποφασιστεί η μετακίνησή τους από τη βάση του Ιντσιρλίκ της Τουρκίας παρουσιάζει, με
στοιχεία ο «Ριζοσπάστης», απ’ όπου είναι και το κείμενο που ακολουθεί (στην κεντρική φωτογραφία το γράφημα της FAS – Federation of American Scientists / Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων- όπου αποτυπώνονται οι βάσεις που φιλοξενούν ή μπορούν να αποθηκεύσουν πυρηνικά όπλα σε Ευρώπη και Τουρκία):

Θυμίζουμε ότι οι εγκαταστάσεις του Αραξου χρησιμοποιούνταν τουλάχιστον μέχρι το 2001 για αποθήκευση πυρηνικών όπλων, ενώ η βάση διαθέτει και σήμερα τέτοιες «θέσεις» έτοιμες για χρήση, είτε αυτό αποφασιστεί στο πλαίσιο της κόντρας ΗΠΑ – Τουρκίας, είτε ως απόφαση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ για διασπορά πυρηνικών όπλων σε νέες τοποθεσίες στην Ευρώπη, μετά την αποχώρηση των Αμερικανών από τη Συνθήκη για τα πυρηνικά μεσαίου βεληνεκούς, στον ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία.
Το θέμα επανήλθε στη δημοσιότητα καταρχάς στις ΗΠΑ, όπου σύμφωνα με τους «New York Times» στις 14/10 έγινε σύσκεψη στην Ουάσιγκτον κυβερνητικών αξιωματούχων από τα υπουργεία Εξωτερικών και Ενέργειας, με θέμα ακριβώς το πού θα πάνε τα πυρηνικά του Ιντσιρλίκ αν επιδεινωθούν παραπέρα οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας.
Ακολούθησε σειρά δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο, όπου μεταξύ άλλων τονίζεται ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ έχουν αποθηκευμένα πυρηνικά όπλα στην Τουρκία εδώ και 60 χρόνια, από το 1959. Στο Ιντσιρλίκ υπολογίζεται ότι φυλάσσονται σήμερα 40 με 50 βόμβες «B-61».
Οι βόμβες αυτές αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου συνόλου περίπου 150 τέτοιων όπλων, που είναι διασπαρμένα σε Βέλγιο, Ιταλία (σε δυο βάσεις), Γερμανία και Ολλανδία.
Αρα, μαζί με την Τουρκία, υπάρχουν σήμερα αμερικανικές πυρηνικές βόμβες σε 5 χώρες του ΝΑΤΟ, σε 6 βάσεις. Ο σχεδιασμός των Αμερικανών μέχρι και πριν από λίγο καιρό ήταν να στείλουν σε λίγα χρόνια στο Ιντσιρλίκ ένα «μεγάλο φορτίο» από τις νέου τύπου βόμβες «B61-12», αλλά πλέον όλα τα σενάρια έχουν μπει, καταπώς φαίνεται, στο τραπέζι.
Έτοιμες υποδομές
Θόλος («Vault») τύπου WS3 με πυρηνική βόμβα, έτοιμη να φορτωθεί σε αεροσκάφος εντός υπόστεγου
Όπως αποκαλύπτει ο «Ριζοσπάστης», με το θέμα καταπιάστηκε η ίδια η Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων (Federation of American Scientists – FAS), που επισήμως «παρέχει επιστημονική ανάλυση και λύσεις για την προστασία από καταστροφικές απειλές κατά της εθνικής και διεθνούς ασφάλειας».
Σύμφωνα με ανάλυση της FAS, οι βόμβες του Ιντσιρλίκ φυλάσσονται εντός υπόστεγων, σε «θόλους» («Vault») τύπου WS3 (Weapons Storage and Security System). Πρόκειται για κατασκευές συνήθως βυθιζόμενες στο έδαφος, που χρησιμοποιούνται για «ασφαλή αποθήκευση “ειδικών όπλων”, συνήθως για τακτικές πυρηνικές βόμβες B61», όπως αναφέρεται στη σχετική διεθνή ορολογία.
Η FAS υπολογίζει ότι στο Ιντσιρλίκ υπάρχουν σήμερα 21 τέτοιοι θόλοι με δυνατότητα αποθήκευσης έως 84 βομβών. Εστιάζει, δε, σε ένα σενάριο ότι οι βόμβες του Ιντσιρλίκ θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε 96 – όπως τις υπολογίζει – άδειες θέσεις («slots») στους ενεργούς θόλους WS3 σε Βέλγιο, Γερμανία, Ολλανδία και Ιταλία. Αναφέρει ακόμα ότι υπάρχουν 25 επιπλέον άδεια και ανενεργά WS3 με χώρο για 100 βόμβες στη βάση της RAF στο Lakenheath της Βρετανίας.
Ωστόσο, η FAS παραθέτει και ένα γράφημα με χώρες, οι οποίες επίσης διαθέτουν εγκαταστάσεις με θόλους WS3 και σε προηγούμενες περιόδους φιλοξενούσαν πυρηνικά όπλα. Στο γράφημα περιλαμβάνεται και η βάση του Αραξου.
Αλλες αμερικανικές πηγές επιβεβαιώνουν την ύπαρξη τέτοιων θόλων WS3 στην αεροπορική βάση του Αραξου (με την ανάπτυξή τους να ολοκληρώνεται το 1997) σε 6 από 26 υπόστεγα αεροσκαφών, με ικανότητα αποθήκευσης συνολικά 24 βομβών! «Η τέτοια πληροφορία δεν κρίνεται αναληθής», σημειώνουν με νόημα παράγοντες με γνώση του θέματος…
«Δεν είδαν, δεν άκουσαν» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
Ενισχυτικά στα παραπάνω, θυμίζουμε ότι στις 26 και 28 Σεπτέμβρη 2017 έγινε σύσκεψη στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο την επισκόπηση των εργασιών για τον «εκσυγχρονισμό» της βάσης του Αραξου.
Σχετική ενημέρωση από αυτήν τη σύσκεψη στάλθηκε υπηρεσιακά στο υπουργείο Αμυνας, με απόρρητο έγγραφο, το οποίο ανέφερε ότι μεταξύ των έργων που εξελίσσονταν στη βάση ήταν και εγκαταστάσεις για την αποθήκευση …«ειδικών όπλων». Για το θέμα είχε ενημερωθεί και το ΓΕΑ επίσης με απόρρητο έγγραφο.
Η εκτίμηση που γινόταν ήδη από τότε είναι ότι ο Αραξος προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να υποδεχτεί πυρηνικά.
Την ίδια ακριβώς περίοδο (Σεπτέμβρης 2017) ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, απ’ τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, τόνιζε: «Θα θέλαμε να ρωτήσουμε και να καταγγείλουμε, ταυτόχρονα, γιατί η κυβέρνηση δεν βγάζει τσιμουδιά για το γεγονός ότι έχει προχωρήσει η συντήρηση, επισκευή και ο εκσυγχρονισμός της βάσης του Αραξου, προκειμένου, όπως φημολογείται, να εγκατασταθούν εκεί τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα, που ο ελληνικός λαός και με την πάλη του τα είχε διώξει προηγούμενες δεκαετίες».
Ακολούθησαν πολλές ακόμα σχετικές καταγγελίες του ΚΚΕ, ενώ στις 17 Μάη 2018 επισκέφτηκε τη βάση, συνοδευόμενος από επιτελείς του ΝΑΤΟ, ο ίδιος ο Φρεντ Φρέντρικσον, επικεφαλής Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ και σταθερός υπέρμαχος του διαβόητου ΝΑΤΟικού δόγματος του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος».
Απέναντι σ’ αυτές τις εξελίξεις, μετά από μια μεγάλη περίοδο σιωπής, η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έσκιζε τα ρούχα της ότι «μετά την περίοδο της δικτατορίας δεν υπάρχουν πυρηνικά όπλα στην αεροπορική βάση του Αραξου, ούτε πρόκειται να υπάρξουν, ούτε υπάρχει κάποιος σχεδιασμός, ούτε έχει κάποια σχέση με οποιοδήποτε – θα έλεγε κανένας – αμερικανικό ειδικό συμφέρον».
Τα ίδια επανέλαβε πρόσφατα και ο Αλ. Διακόπουλος, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της κυβέρνησης ΝΔ, όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη για το ενδεχόμενο μεταφοράς πυρηνικών στη βάση και απάντησε ότι «δεν ξέρω κάτι τέτοιο» και ότι «δεν υπάρχουν πυρηνικά στη βάση του Αραξου».
«Τεχνογνωσία» και μακρά ιστορία στη φύλαξη πυρηνικών
Κόντρα στην προσπάθεια ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να καλλιεργήσουν εφησυχασμό, τα ίδια τα γεγονότα επαληθεύουν ότι πυρηνικά όπλα υπήρξαν στον Αραξο και ότι η συγκεκριμένη βάση διαθέτει τις υποδομές και την ετοιμότητα να τα φιλοξενήσει ξανά, καθιστώντας το λαό μαγνήτη μεγάλων κινδύνων.
Είναι άλλωστε γνωστή η επίκληση των λεγόμενων «συμβατικών υποχρεώσεων» της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, όπως και η εκφρασμένη πρόθεση όλων των αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων να αναβαθμίσουν το ρόλο της Ελλάδας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, έναντι της γείτονα και «συμμάχου» Τουρκίας.
Τον ισχυρισμό εξάλλου ότι μετά το 1974 δεν υπήρξαν πυρηνικά στον Αραξο διαψεύδει έγγραφο που δημοσιεύει η FAS.
Συγκεκριμένα, δίνει στη δημοσιότητα «Ειδική Διαταγή» του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ (του αρμόδιου τμήματος για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ που επιχειρεί στην Ευρώπη), με ημερομηνία 6 Απρίλη 2001, για την «απενεργοποίηση» μετά από λίγους μήνες (20/6/2001) της αμερικανικής 731 Μοίρας Υποστήριξης Πυρομαχικών, που έως τότε επιχειρούσε στον Αραξο (έχοντας την τέτοια τεχνογνωσία ενεργοποιήθηκε κατόπιν στο Αβιάνο της Ιταλίας), εκτιμώντας ότι τότε απομακρύνθηκαν και οι πυρηνικές βόμβες από εκεί.
Για την ιστορία, υπήρξε και «ρητή διαβεβαίωση» του υπουργείου Αμυνας ότι «το Μάιο του 2001 απομακρύνθηκαν και οι τελευταίες πυρηνικές κεφαλές από τη βάση στον Αραξο».
Υπάρχουν όμως και άλλες αμερικανικές πηγές, που φωτογραφίζουν τη μεταφορά των πρώτων τέτοιων βομβών στον Αραξο το 1961. Παραθέτουν, μάλιστα, την εξής λίστα τρόμου σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη πυρηνικών στην Ελλάδα στο διάστημα 1960 – 1989:
Η κεντρική αποθήκη ήταν στην Ελευσίνα. Πυρηνικές κεφαλές για πυραύλους εδάφους – εδάφους τύπου «Honest John» ήταν αποθηκευμένες σε ειδικούς χώρους, φυλασσόμενους από κλιμάκια Αμερικανών στρατιωτών στην Αργυρούπολη, στο Περιβολάκι Λαγκαδά και τη Δράμα. Πυρηνικές οβίδες τύπου «8 inch howitzer» αποθηκεύονταν στα Γιαννιτσά. Πυρηνικές κεφαλές για πυραύλους εδάφους – αέρος τύπου «Νike Hercules» ήταν διασπαρμένες σε Κερατέα, Κορωπί, Κατσιμίδι και Ερυθραία.
Σημειωτέον, η πληροφορία για τέτοια χρήση, τουλάχιστον της Ελευσίνας και του Λαγκαδά, επιβεβαιώνεται και από στελέχη που υπηρέτησαν τη δεκαετία του ’80 στα εν λόγω σημεία. Σε κάθε περίπτωση, οι αμερικανικές πηγές υπολογίζουν ότι σε αυτά τα 29 χρόνια, στην Ελλάδα, στους προαναφερθέντες αποθηκευτικούς χώρους, συνολικά στεγάστηκαν 164 πυρηνικές κεφαλές!
Η, δε, FAS δίνει την εξής εικόνα: Οι πρώτες βόμβες εισήχθησαν στην Ελλάδα τον Οκτώβρη 1960. Ακολούθησε εισαγωγή των κεφαλών για τους «Honest John» τον Δεκέμβρη 1961. Μετά ήρθαν τα «8 inch howitzer», με ημερομηνία εισαγωγής στη χώρα το διάστημα Απρίλης – Ιούνης 1962. Ακολούθησαν οι κεφαλές για τους «Νike Hercules», με διάστημα εισαγωγής Οκτώβρης – Δεκέμβρης 1963. Τα τέτοια στοιχεία της FAS φτάνουν μέχρι τον Σεπτέμβρη 1977.

Ποια είναι η FAS

Σύμφωνα με όσα η ίδια αναφέρει στην ιστοσελίδα της, η Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων (Federation of American Scientists – FAS) ιδρύθηκε το Νοέμβρη 1945, ως Ομοσπονδία Ατομικών Επιστημόνων (Federation of Atomic Scientists), οι οποίοι κατασκεύασαν τις πρώτες ατομικές βόμβες κατά τη διάρκεια του «Σχεδίου Μανχάταν» («Manhattan Project»). Σήμερα, «εργάζεται για να μειώσει την εξάπλωση και τον αριθμό των πυρηνικών όπλων, να αποτρέψει την πυρηνική και ραδιολογική τρομοκρατία, να προωθήσει υψηλά πρότυπα για την ασφάλεια της πυρηνικής ενέργειας, να φωτίσει κυβερνητικές πρακτικές αποσιώπησης, καθώς και να αποτρέψει τη χρήση βιολογικών και χημικών όπλων». Πρόκειται για οργάνωση με διεθνή εμβέλεια και επιβεβαιωμένη αξιοπιστία σε ό,τι αφορά την καταγραφή πληροφοριών γύρω από τα πυρηνικά όπλα, όπως φαίνεται άλλωστε και από το αποδεικτικό υλικό που συνοδεύει τις δημοσιεύσεις της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom