Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Ιταλία: Συμφωνία για αποβίβαση 104 μεταναστών από το Ocean Viking έπειτα από 11 ημέρες στη θάλασσα


Η κυβέρνηση της Ιταλίας γνωστοποίησε χθες Τρίτη ότι θα επιτρέψει σε πλοίο γαλλικών μη κυβερνητικών οργανώσεων να αποβιβάσει 104 μετανάστες και πρόσφυγες που διέσωσε στη Μεσόγειο, αφού το πλοίο περίμενε επί 11 ημέρες στη θάλασσα άδεια να ελλιμενιστεί.

Το υπουργείο Εσωτερικών διευκρίνισε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ότι το πλοίο Ocean Viking μπορεί να κατευθυνθεί στο λιμάνι του Ποτσάλο (Σικελία) και πρόσθεσε ότι η Γαλλία και η Γερμανία συμφώνησαν να υποδεχθούν τους 70 από τους μετανάστες και πρόσφυγες.

Οι γαλλικές ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières, MSF) και Μεσόγειος SOS (SOS Méditerranée) είχαν απευθύνει τη Δευτέρα επείγουσα έκκληση στην Ευρώπη να τους υποδείξει ασφαλές λιμάνι για να αποβιβαστούν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που διασώθηκαν στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης τη 18η Οκτωβρίου.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που διασώθηκαν είναι δύο έγκυες γυναίκες και 41 ανήλικοι.

«Έπειτα από ημέρες στη θάλασσα κι αφού υπέστησαν φρικιαστικές συνθήκες στη Λιβύη και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, επιτέλους οι άνθρωποι αυτοί βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο», σχολίασε ο Μάικλ Φαρκ, ο Καναδός που έχει τεθεί επικεφαλής της αποστολής των MSF για τη Λιβύη και τη Μεσόγειο.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανέφεραν ότι επιτεύχθηκε επίσης συμφωνία για την αποβίβαση των ανθρώπων που διέσωσε άλλο ένα πλοίο γερμανικής ΜΚΟ, το Alan Kurdi. Ωστόσο αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί από την ιταλική κυβέρνηση.

Η γερμανική ΜΚΟ Sea-Eye, η οποία συμμετέχει στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης με το Άλαν Κούρντι, νωρίτερα δημοσιοποίησε βίντεο στο οποίο εικονίζεται ένας άνδρας πάνω σε ταχύπλοο με τη λιβυκή σημαία καθώς πυροβολεί στον αέρα την ώρα που τα στελέχη της σώζουν μετανάστες.

Ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας, ο Ματέο Σαλβίνι, υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας για 14 μήνες, ως τον Αύγουστο, που είχε αποφασίσει να απαγορεύσει την πρόσβαση σε ιταλικά λιμάνια στα πλοία των ΜΚΟ, καταδίκασε την απόφαση της Ρώμης. «Για άλλη μια φορά η ιταλική κυβέρνηση κατέβασε τα παντελόνια. Για άλλη μια φορά έκανε χάρη σε μια ΜΚΟ (...) που ενθαρρύνει τους διακινητές ανθρώπων», υποστήριξε.

Ο Σαλβίνι διατείνεται πως το σημερινό κυβερνητικό σχήμα έχει προκαλέσει την αύξηση των αφίξεων. Αυτές αυξήθηκαν σε 2.498 τον Σεπτέμβριο, από 947 τον αντίστοιχο μήνα του 2018, ενώ τον τρέχοντα μήνα έχουν φθάσει μέχρι στιγμή στις ιταλικές ακτές 1.854, από 1.007 όλο τον Οκτώβριο του 2018.

Το στοίχημα που έβαλε ο Σαλβίνι, αποχωρώντας από την κυβέρνηση για να προκαλέσει εκλογές που οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πως θα κέρδιζε, αποδείχθηκε μπούμερανγκ, αφού άνοιξε την πόρτα στο Δημοκρατικό Κόμμα (PD), το οποίο σχημάτισε νέα κυβέρνηση συμμαχώντας με το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S). Το PD προσπαθεί να εφαρμόσει διαφορετική πολιτική στο μεταναστευτικό ζήτημα με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατανομή του βάρους.

Όμως οι προσπάθειες να δημιουργηθεί αυτόματος μηχανισμός ανακατανομής των μεταναστών και των προσφύγων μοιάζουν να βρίσκονται σε τέλμα και η MSF εξέφρασε τη «λύπη» της διότι μόλις τρεις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν συμφωνήσει να υποδέχονται τους ανθρώπους που διασώζονται στη θάλασσα.

ΑΠΕ, REUTERS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom