Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Εξαίρεση Πολάκη - Τζανακόπουλου ψήφισε η Προανακριτική για την υπόθεση Novartis! - “Δεν πάμε πουθενά, φωνάξτε τη φρουρά"!


Ραγδαίες εξελίξεις με φωνές και αντεγκλήσεις στην Προανακριτική για την υπόθεση Novartis. Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η εξαίρεση από την Επιτροπή των Πολάκη, Τζανακόπουλου. "Δεν πάμε πουθενά, φωνάξτε τη φρουρά της Βουλής", δήλωσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Με εφαρμογή άρθρου του Ποινικού Κώδικα που προβλέπει φυλάκιση προειδοποίησε ο πρόεδρος της Προανακριτικής.

Η πλειοψηφία στην Προανακριτική για την υπόθεση Novartis αποφάσισε την εξαίρεση των Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου από την επιτροπή, προκαλώντας την έντονη αντίδρασή τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε από την ψηφοφορία που προηγήθηκε για να μην την νομιμοποιήσει, όπως είπαν οι βουλευτές του κόμματος κατά τη συνεδρίαση.

Υπέρ της εξαίρεσης Πολάκη – Τζανακόπουλου ψήφισαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Κατά τάχθηκε το ΚΚΕ, ενώ “παρών” δήλωσε η Ελληνική Λύση.

Εξερχόμενος ο Παύλος Πολάκης μίλησε για “πολιτικό τσαμπουκά της ΝΔ που θέλει να συγκαλύψει την αλήθεια της κλεψιάς της Novartis”.

Και συνέχισε: “Εμείς δεν συμμετείχαμε στην ψηφοφορία για να μην νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία και δεν αποχωρούμε. Ας έρθει η φρουρά”.

Η επόμενη συνεδρίαση της Προανακριτικής θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη (31.10.2019)
https://www.newsit.gr/

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν αναγνωρίζουμε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας - Επεισόδιο με Ραγκούση - «Χουντοεπιτροπή, καλέστε την αστυνομία» φώναζε


Με δεκαέξι ψήφους υπέρ, από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ και με τον ΣΥΡΙΖΑ να απέχει εξαιρούνται από την προανακριτική επιτροπή για τη σκευωρία Novartis οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος και Παύλος Πολάκης. Η πρώτη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν αναγνωρίζει την ψηφοφορία και κατά συνέπεια το αποτέλεσμά της.

Νωρίτερα, ένταση προκλήθηκε όταν το λόγο πήρε ο Γιάννης Ραγκούσης ο οποίος σε έξαλλη κατάσταση άρχισε να ουρλιάζει με τις φωνές να ακούγονται στον διάδρομο της Βουλής.

"Να με αποβάλετε. Φωνάξτε την αστυνομία" παραληρούσε ο βουλευτής του Συριζα για να συνεχίσει «μετατρέψατε την επιτροπή σε χούντα. Καταγγέλλω τη βια της πλειοψηφίας".

Απαντώντας ο Κώστας Καραγκούνης είπε πως η τοποθέτηση Ραγκούση περί χουντο-επιτροπής πρέπει να καταδικαστεί καθώς εκθέτει τον κοινοβουλευτισμό.

Ο βουλευτής της ΝΔ υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να εκτρέψει την διαδικασία υιοθετώντας διαδικασίες που θυμίζουν άλλα ακραία κόμματα.

Ο κ Καραγκούνης επανέλαβε ότι αίτημα εξαίρεσης είχε υποβληθεί και το 2010 και τότε είχε συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Είχατε συμφωνήσει, το καταλαβαίνετε;» φέρεται να είπε ο βουλευτής της ΝΔ για να προσθέσει: «γνωρίζετε για το ασυμβίβαστο κι' επιμείνατε να προτείνετε τα δύο μέλη . Λειτουργήσατε κακόπιστα για να προκληθεί ακυρότητα της διαδικασίας".

Όταν δε ο Ραγκουσης και η Δώρα Αυγερη υποστήριξαν πως η διαδικασία καθυστερεί την εξέταση του Κ. Φρουζή οι Μαρκόπουλος Πλεύρης αντέτειναν: «Τώρα σας έπιασε ο πόνος. Τέσσερα χρόνια δεν τον καλέσατε ούτε μια φορά. Με εμάς έρχεται πρώτη φορά».

Μάλιστα, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Νικολακόπουλος, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η συμπεριφορά τους είναι σαν εκείνη της Χρυσής Αυγής.

ΝΔ – ΚΙΝΑΛ: οι Πολάκης – Τζανακόπουλος είναι ελεγχόμενοι και όχι ελεγκτές

Υπενθυμίζεται ότι τόσο οι βουλευτές της ΝΔ όσο και του Κινήματος Αλλαγής έχουν ζητήσει να κληθούν ως μάρτυρες τα δύο στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς θεωρούν ότι έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην εξύφανση των πολιτικονομικών μεθοδεύσεων και στο χτίσιμο της σκευωρίας που οδήγησε στην δίωξη δέκα πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Για τον κ. Πολάκη υπογραμμίζουν ότι ήταν ο ίδιος που σε ανύποπτο χρόνο δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι γνωρίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες ενώ προχώρησε και σε προαναγγελία διώξεων πολύ πριν η δικαιοσύνη διαβιβάσει την δικογραφία στην Βουλή. Για τον δε κ. Τζανακόπουλο σημειώνουν ότι είχε επισκεφθεί ως κυβερνητικός εκπρόσωπος την Ελένη Τουλουπάκη στον Άρειο Πάγο λίγες ώρες πριν η εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς στείλει τον φάκελο στο κοινοβούλιο. Εξηγούν τέλος πως Τζανακόπουλος και Πολάκης δεν μπορούν να έχουν τις ασύμβατες αρμοδιότητες του ελεγκτή και ελεγχόμενου και πως σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα του Ποινικού Κώδικα θα πρέπει να εξαιρεθούν από τις εργασίες της προανακριτικής αλλιώς θα υπάρξει κίνδυνος ακυρότητας. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι θα παρουσιαστούν στην σημερινή συνεδρίαση και συγκεκριμένα δικαστικά προηγούμενα κατά τα οποία δικαστικοί λειτουργοί εξαιρέθηκαν λόγω «υπόνοιας μεροληψίας».

ΣΥΡΙΖΑ: Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα

Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι το αίτημα εξαίρεσης των δύο βουλευτών του είναι νομικά έωλο και η πιθανή ψήφισή του θα αποτελέσει «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα». Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν επιχειρηματολογεί υπέρ της μη εμπλοκής των Πολάκη-Τζανακόπουλου στο στήσιμο της σκευωρίας αλλά για το αν η «αποβολή» τους είναι νόμιμη ή όχι. Σε κάθε περίπτωση τα μέλη της Κουμουνδούρου αναμένεται να υποστηρίξουν ότι η εξαίρεση των δύο θέτει ζήτημα ακυρότητας των εργασιών της προανακριτικής και θα προτείνουν είτε να αποσυρθεί το αίτημα της πλειοψηφίας είτε να ξεκινήσει η διαδικασία από την αρχή, δηλαδή να εξαιρεθούν οι πάντες και τα κόμματα να ορίσουν εκ νέου μέλη της επιτροπής. Πάντως, υπάρχουν και φωνές εντός του κόμματος που υποστηρίζουν ότι ήταν λάθος η τοποθέτηση των Τζανακόπουλου – Πολάκη στην επιτροπή και πως θα πρέπει να αντικατασταθούν ώστε να συνεχιστούν οι εργασίες ομαλά.

Τι θα γίνει

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση έχει στην ημερήσια διάταξη την συζήτηση του αιτήματος εξαιρέσεως των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και την εξέταση του πρώην επικεφαλής της Novartis Hellas Κωνσταντίνου Φρουζή. Υπο αυτά τα δεδομένα οι εργασίες θα ξεκινήσουν με ψηφοφορία επι του αιτήματος «αποβολής» των Πολάκη – Τζανακόπουλου και αντικατάστασής τους. Εάν οι δύο βουλευτές δεχθούν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που όπως όλα δείχνουν θα είναι υπέρ της εξαίρεσης, οι εργασίες θα συνεχιστούν ομαλά με την εξέταση του κ. Φρουζή. Στην περίπτωση όμως που οι Τζανακόπουλος και Πολάκης αρνηθούν να συμμορφωθούν τότε οι εργασίες της επιτροπής θα διακοπούν καθώς η επέμβαση της φρουράς του κοινοβουλίου για την αναγκαστική τους αποχώρηση κρίνεται ακραίο μέτρο. Η επόμενη συνεδρίαση έχει οριστεί για την ερχόμενη Πέμπτη, όμως, και αυτή βρίσκεται στον «αέρα» καθώς για να συγκληθούν τα μέλη της θα πρέπει η αξιωματική αντιπολίτευση να ορίσει αντικαταστάτες.

Υπάρχει... προηγούμενο

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος της Προανακριτικής Γιάννης Μπουγάς κάλεσε τα μέλη της επιτροπής να αποφεύγουν συμπεριφορές ευτελισμού του ανακριτικού έργου. Με αφορμή την ακραία συμπεριφορά των Π. Πολάκη και Δ. Τζανακόπουλου στην συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας μίλησε για ανοίκειο τρόπο έκφρασης κατά του προεδρείου ενώ έθεσε και ζήτημα για τους τραμπουκισμούς των δυο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Θάνου Πλεύρη μπροστά σε αρκετούς δημοσιογράφους.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως η συζήτηση έχει περάσει στο θέμα της εξαίρεσης των Πολάκη και Τζανακόπουλου .

Από την πλευρά της ΝΔ ο Θάνος Πλεύρης υπενθύμισε ότι υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο με την προανακριτική του Βατοπεδίου το 2010. Τότε η ΝΔ είχε ζητήσει την εξαίρεση δυο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που είχαν καταθέσει ως μάρτυρες για την ίδια υπόθεση. Για το ζήτημα μάλιστα είχε γνωμοδοτήσει η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής επισημαίνοντας ότι η ιδιότητα του μάρτυρα και του μέλους της προανακριτικής είναι ασυμβίβαστη με αποτέλεσμα να αντικατασταθούν τελικά οι δυο βουλευτές.
https://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom