Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Ασυνείδητοι εγκαταλείπουν τα θύματα τροχαίων - Αποκαλυπτικά στοιχεία


Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., όπως προβλέπεται στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αν από το τροχαίο ατύχημα προκλήθηκε θάνατος ή σωματική βλάβη, κάθε οδηγός και οποιοσδήποτε άλλος που ενεπλάκη θα πρέπει να προσφέρει την αναγκαία βοήθεια.

Τροχαία ατυχήματα με εγκατάλειψη του θύματος από τον υπαίτιο οδηγό. Ενα φαινόμενο που συναντάται σχεδόν καθημερινά τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στην επαρχία καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Για ποιον λόγο όμως κάποιος εγκαταλείπει το σημείο του ατυχήματος; Οπως λένε ειδικοί, μπορεί η/ο οδηγός να είναι υπό την επήρεια αλκοόλ, να είναι ανασφάλιστο το όχημα που οδηγεί, να μην έχει άδεια κυκλοφορίας κ.ά.

Aποκαλυπτικά για την κατάσταση που επικρατεί στους ελληνικούς δρόμους είναι τα στοιχεία για τα τροχαία ατυχήματα με εγκατάλειψη του θύματος από τον υπαίτιο οδηγό τον Αύγουστο, όπου παρατηρείται αυξημένη κίνηση στους δρόμους λόγω των καλοκαιρινών διακοπών.

Φέτος τον συγκεκριμένο μήνα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., κατεγράφησαν σε όλη τη χώρα ένα θανατηφόρο, ένα σοβαρό και 116 ελαφρά (σύνολο 118) ατυχήματα, ενώ πέρυσι έγιναν δύο θανατηφόρα, τρία σοβαρά και 119 ελαφρά (σύνολο 124) ατυχήματα. Στα ίδια περίπου επίπεδα με φέτος ως προς το σύνολο (117) ήταν και τα τροχαία ατυχήματα το 2017, και πιο συγκεκριμένα έγιναν δύο θανατηφόρα, δύο σοβαρά και 113 ελαφρά.

Ενα από αυτά τα περιστατικά που συγκλόνισε το πανελλήνιο συνέβη φέτος στις 15 Αυγούστου στις Καμάρες Αιγίου με έναν 28χρονο σημαιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού να χτυπάει με το αυτοκίνητό του που έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα μια γιαγιά και το λίγων μηνών εγγονάκι της με αποτέλεσμα τον θάνατό τους. Ο νεαρός εγκατέλειψε αβοήθητα τα θύματά του και κινήθηκε προς τη θάλασσα, ωστόσο αστυνομικοί που είχαν ενημερωθεί για το περιστατικό τον συνέλαβαν.

Εν τω μεταξύ σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» 14χρονος ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά όταν το βράδυ του Σαββάτου στη Νέα Πεντέλη παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο που οδηγούσε 27χρονη, η οποία τον εγκατέλειψε στο σημείο αλλά λίγο αργότερα παρουσιάστηκε στην Τροχαία.

Εις βάρος της 27χρονης, η οποία φέρεται να υποστήριξε ότι πανικοβλήθηκε και γι' αυτό τράπηκε σε φυγή, σχηματίστηκε δικογραφία και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε σε βάρος της ποινική δίωξη και αφέθηκε ελεύθερη.

Κώδικας
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., όπως προβλέπεται στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αν από το τροχαίο ατύχημα προκλήθηκε θάνατος ή σωματική βλάβη, κάθε οδηγός και οποιοσδήποτε άλλος που ενεπλάκη θα πρέπει να προσφέρει την αναγκαία βοήθεια και συμπαράσταση στους παθόντες, να ειδοποιήσει την πλησιέστερη αστυνομική αρχή και να παραμείνει στον τόπο του ατυχήματος έως ότου φθάσουν εκεί οι αρμόδιες αρχές, να εμποδίσει οποιαδήποτε μεταβολή των στοιχείων (μετακίνηση οχημάτων, εξαρτημάτων κ.ά.) στον τόπο του ατυχήματος, που θα μπορούσε να δυσχεράνει το έργο της Αστυνομίας.

Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη της Τροχαίας, δυστυχώς δεν ήταν το πρώτο τροχαίο ατύχημα με εγκατάλειψη του θύματος από τον εμπλεκόμενο οδηγό και εάν δεν αλλάξει η οδική παιδεία δεν θα είναι το τελευταίο τέτοιο περιστατικό.

Συχνές είναι εξάλλου ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. για παροχή στοιχείων για ανάλογα περιστατικά, αλλά και αναρτήσεις συγγενών θυμάτων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ζητούν από αυτόπτες μάρτυρες (διερχόμενους οδηγούς) να πάνε στις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες και να καταθέσουν τι γνωρίζουν για το θέμα.

Σε μία από τις τελευταίες ανακοινώσεις η ΕΛ.ΑΣ. ζητούσε όποιος διαθέτει οποιαδήποτε πληροφορία να επικοινωνήσει με το Β' Τμήμα Τροχαίας Πειραιά για τροχαίο δυστύχημα που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο οδηγού μοτοσικλέτας την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στις 06.30 στην περιφερειακή οδό Δραπετσώνας-Κερατσινίου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πέραμα, στο ύψος του λιμένος Κερατσινίου.

https://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom