Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Φυσικοθεραπευτές: Κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία η αναγνώριση «πτυχίων» Κολλεγίων


Ελληνική πατέντα και παγκόσμια πρωτοτυπία, η οποία θέτει σε κίνδυνο την Δημόσια Υγεία και υποβαθμίζει την τριτοβάθμια εκπαίδευση, χαρακτηρίζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος των Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ),
την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε αναγνώριση όλων των πτυχιούχων από Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης.

O κλάδος των Φυσικοθεραπευτών κάνει λόγο για κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 36/2005”, ενώ απέστειλε και επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, ζητώντας άμεση συνάντηση με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Τι προβλέπει η “επαγγελματική ισοδυναμία” που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας

Σύμφωνα με νέα ρύθμιση που κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή το Υπουργείο Παιδείας, εντός τεσσάρων μηνών θα εκδίδεται η απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων και αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης, σε κατόχους τίτλων σπουδών Κολλεγίων μεταλυκειακής εκπαίδευσης, δίνοντας τη δυνατότητα στο δικαιούχο να αποκτήσει στην Ελλάδα πρόσβαση και να ασκήσει συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα ως μισθωτός ή αυτοαπασχολούμενος με τις ίδιες προϋποθέσεις και όρους με τους κατόχους συγκρίσιμων τίτλων του ημεδαπού εκπαιδευτικού συστήματος. Ο νέος νόμος εξαιρεί μόνο περιπτώσεις που απαιτούνται αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα, π.χ. για θέσεις καθηγητών ΑΕΙ, ερευνητών και ειδικού επιστημονικού προσωπικού.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών τονίζει ότι, «όλες οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν στην Ελλάδα για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων, αφορούσαν την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής οδηγίας 36/2005, που ρυθμίζει την διευκόλυνση της μετακίνησης των εργαζομένων στην ΕΕ. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν αφορούν τα ιδιωτικά Κολλέγια, που παρέχουν πτυχία μετά από συμφωνία δικαιόχρησης, με ιδρύματα του εξωτερικού, διαδικασία όμως που δεν οδηγεί στην απόκτηση αναγνωρισμένου τίτλου Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Η οποιαδήποτε προσπάθεια αναγνώρισης αυτών των τίτλων στην χώρα μας προσκρούει στην ρήτρα 12 της οδηγίας 2005/36/ΕΚ, που απαγορεύει την αναγνώριση αυτών των τίτλων «δια μέσου» άλλου Κράτους-μέλους της ΕΕ, από την στιγμή που αυτοί δεν αναγνωρίζονται ως τίτλοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα”.

"Κερκόπορτα" που θα επηρεάσει όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Τα μέλη του ΠΣΦ τονίζουν, ότι πολύ περισσότερο η συγκεκριμένη απόφαση δεν δύναται να εφαρμοστεί στα Νομοθετικώς Ρυθμιζόμενα Επαγγέλματα Υγείας, και συμπληρώνουν ότι προσβάλεται βάναυσα το Ακαδημαϊκό προσωπικό και οι φοιτητές των Δημόσιων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Η δε εκχώρηση της διαδικασίας αναγνώρισης της ισοδυναμίας στο Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ) χαρακτηρίζεται από τους Φυσικοθεραπευτές “χαριστική και επικίνδυνη”
Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις προκάλεσαν την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Τμήματος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φυσικοθεραπευτών (ER – WCPT), που με επιστολή του προς την Υπουργό Παιδείας, με κοινοποίηση στον Επίτροπο Υγείας της Ε.Ε. και τον Πρωθυπουργό, ζητά την απόσυρση των διατάξεων για την επαγγελματική ισοδυναμία και την αναγνώριση τίτλων εκτός Ε.Ε (τρίτων χωρών) και θεωρεί ότι οι ρυθμίσεις θα αποτελέσουν «κερκόπορτα» αφού θα επηρεάσουν όλες τις χώρες της Ε.Ε.
Οι Πρόεδροι των Τμημάτων Φυσικοθεραπείας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και το Ακαδημαϊκό προσωπικό, σύσσωμα καταδικάζουν τις ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας για τα Κολλέγια, ζητώντας την απόσυρσή τους και δηλώνουν ότι θα αγωνιστούν με κάθε μέσον κατά της ισοπέδωσης που επέρχεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εξαιτίας αυτών των ρυθμίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom