Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Η δικογραφία για το κύκλωμα διαδικτυακής πώλησης όπλων από το Ηράκλειο σε όλη τη χώρα

Οι «σκηνοθέτες», τα «μπουφανάκια», τα φυσίγγια - δακρυγόνα και οι μετασκευές των όπλων κρότου

του Βασίλη Γ. Λαμπρόπουλου

Συνολικά 56 παραλήπτες όπλων από Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Αιτωλοακαρνανία, Βέροια, Λαμία, Τρίκαλα, Νάξο ,
Χανιά , Ρέθυμνο και άλλες περιοχές της χώρας, βρίσκονται στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ ύστερα από την εξάρθρωση από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου κυκλώματος έξι Ελλήνων ηλικίας 32 έως 55 ετών με έδρα στο Ηράκλειο που προχωρούσαν σε διαδικτυακές –ταχυδρομικές παράνομες πωλήσεις όπλων, κυρίως κρότου, όπως και φυσιγγίων …δακρυγόνων!

Τα όπλα κρότου έχουν απαγορευθεί αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος τραυματισμού ατόμων από τα αέρια που εκτοξεύουν ενώ έχουν καταγραφεί περιπτώσεις μετατροπής τους σε όπλα κανονικής χρήσης που δέχονται σφαίρες κλπ. Συνήθως χρησιμοποιούνται για εκφοβισμό ή σε …γάμους και άλλες εκδηλώσεις για λόγους επίδειξης .

Η συνήθης αιτιολογία σε περίπτωση σύλληψης των κατόχων τέτοιου είδους όπλων είναι ότι είναι …αφέτες σε αγώνες στίβου, ότι θα τα χρησιμοποιούσαν σε θεατρική παράσταση και κινηματογραφική ταινία ή για εκπαίδευση σκύλων.

Ωστόσο με βάση νομοθέτημα του 2007 οι ισχυρισμοί αυτοί εξετάζονται αναλυτικά, με το δεδομένο ότι τα όπλα των αφετών είναι πλέον ηλεκτρονικά και ότι η εκπαίδευση σκύλων ή η ..σκηνοθεσία δεν μπορεί να δικαιολογεί κάθε είδους παράνομης συναλλαγής.

Επιπλέον τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ εξετάζουν πάντα το ενδεχόμενο μετασκευής τους σε κανονικά όπλα από ομάδες ενόπλων. Σημειώνεται ότι την περίοδο 2011-2012 η ΕΛ.ΑΣ είχε πραγματοποιήσει εκτεταμένη έρευνα για χρήση από ορισμένα μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» απενεργοποιημένων όπλων που εισάγονταν από την Φινλανδία στην Κρήτη και ύστερα μετατρέπονταν σε ενεργά.

«Τα πραγματάκια είναι στο Ηράκλειο…»

Σύμφωνα με την δικογραφία της υπόθεσης που αποκαλύπτει «Το Βήμα», αρχηγός του κυκλώματος είναι 55χρονος ιδιοκτήτης καταστήματος στην Κρήτη .

Ενδεικτική είναι η συνομιλία που έχει καταγράψει στα μέσα Ιουνίου η ΕΛ.ΑΣ με τον 55χρονο να εξηγεί σε υποψήφιο αγοραστή από την Νάξο την αργοπορία στην αποστολή του «εμπορεύματος».

Όπως σημειώνει «τα πραγματάκια είναι Ηράκλειο δεν έχουν φύγει ακόμα διότι ο άνθρωπος δεν έχει επιστρέψει και έχει την ευθύνη να μπούνε στο καράβι και όχι στο αεροπλάνο, δεν τα στέλνω αν δεν γυρίσει, γιατί άμα μπούνε στο αεροπλάνο μαζί με το πιστόλι θα είναι και η ασφάλεια μαζί. Δεκαεπτά χρόνια κάνω την δουλεία αυτή».

Περίπου 22 παραγγελίες με κρότου, «stungun»,είναι σε ταχυδρομική εταιρεία στην Κρήτη εδώ και έξι μέρες, δεν τα αφήνω να φύγουνε. Κι αυτό γιατί δεν είναι το άτομό μου εκεί (σσ.: ήδη κατηγορούμενος για την υπόθεση) και αν θα τα βάλουνε μέσα να τα διώξουνε υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα να μπει σε αεροπλάνο. Και αν θα μπει σε αεροπλάνο καήκαμε.

Δεν έχουν κωδικοποιηθεί από την ταχυδρομική δεν τα έχει καταχωρήσει το σύστημα, γιατί αν τα καταχωρήσει, θα πρέπει να τα διώξει κιόλας και αν τα βάλει στο αεροπλάνο σκανάρονται, τα παίρνει η σεκιούριτι τα δίνει στην Αστυνομία, τα ανοίγουνε, βλέπουνε ότι δεν έχουνε χαρτιά και παραστατικά μέσα και την άλλη μέρα το πρωί μας κυνηγάνε όλους».

«Εχω πάθει 40.000 ζημιά σε δυόμιση μήνες. Μα τι είμαι; Κράτος;»

Ακόμη ο 55χρονος σε διαλόγους του αναφερόταν-προκειμένου να δικαιολογήσει καθυστερήσεις σε παραδόσεις οπλισμού- σε δύο κατασχέσεις λαθραίων φορτίων όπλων που εισάγονταν από την Βουλγαρία.

Όπως σημειώνεται «μου χουνε πάρει δύο φορές τα πράγματα στον Προμαχώνα με 18.000 και 22.000 ζημιά σε δυόμιση μήνες μέσα. Μα τι ‘μαι; Κράτος; Στα παιδιά μου σου ορκίζομαι. Δύο Μαρτίου μου τα πήρανε, έξι Απριλίου μου τα ξανά πήρανε. Έμπα στο google και γράψε πιστόλια, Κρήτη, επιχειρηματίας, 2 Μαρτίου, 6 Απριλίου. Μου τα παίρνουν δύο φορές, μου τα ξανά παίρνουνε στο Ηράκλειο».

Τέλος εντυπωσιάζει πρόσφατη στιχομυθία του 55χρονου με άλλον παραπονούμενο υποψήφιο αγοραστή όπου περιγράφει τι ακριβώς συμβαίνει με την διάθεση των συγκεκριμένων όπλων.

Οπως λέει ο 55χρονος στην καταγεγραμμένη συνομιλία: «αυτά τα προϊόντα δεν είναι ούτε μπουφανάκια ούτε παντελονάκια, που παρήγγειλες, Είναι πιστόλι κρότου, που εγώ ο μ…ς το ‘δωσα σε κάποιον (σς.: μνημονεύεται το όνομά του) για να έχει μια στοιχειώδη προστασία, παραβλέποντας το γράμμα του Νόμου, ότι είναι σκηνοθέτης, θεατρική σκηνή, αφέτης στο στίβο, ή εκπαιδευτής σκύλων. Ο συγκεκριμένος αγοραστής δεν έχει την δυνατότητα ούτε μπορεί να το παραγγείλει από το εξωτερικό που σαφώς επιτρέπονται και τα πήρε από μένα τον ηλίθιο. Που 2 Μαρτίου και 6 Απριλίου μου τα πήρανε(σς.: αναφέρεται στην κατάσχεση στον Προμαχώνα)»

Και συνεχίζει ο 55χρονος σχετικά με την παράνομη διακίνηση «μετά το ντόρο που έγινε, αρνήθηκαν κάποιες εταιρείες, για τα συγκεκριμένα προϊόντα, να τα μεταφέρουνε· τα συγκεκριμένα μιλάω πάντα έτσι; Γιατί εγώ για να ‘μαι εντάξει, πρέπει ο πελάτης να μου ‘χει στείλει ένα φαξ ή ένα email ή ένα επίσημο χαρτί που να λέει ότι είναι σκηνοθέτης, είναι θεατρική σκηνή ή είναι αφέτης στο στίβο, ή είναι εκπαιδευτής σκύλων. Να του στείλω εγώ το αντίγραφο χωρίς κανένα πρόβλημα κλπ. Κλπ... Ο πελάτης όμως δεν είναι. Είναι ένας οικογενειάρχης. Και το θέλει για προστασία ή για να μπαλουτοκοπά στους γάμους».

http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom