Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

«ΗΤΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ»: Μέσα από τα μάτια εθελοντή πυροσβέστη που βρέθηκε στο μοιραίο οικόπεδο στο Μάτι (ηχητικό)

Ο Σεραφείμ Τσιουγκρής, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος, περιγράφει τις τραγικές στιγμές που έζησε στην Αττική

Μάτι Αττικής. Τρίτη 24 Ιουλίου. Το πρώτο φως της ημέρας αποκαλύπτει εικόνες ασύλληπτης καταστροφής, που παραπέμπουν σε Πομπηία, η οποία θάφτηκε κάτω από τις στάχτες και τα αποκαΐδια.

Μπροστά σε τέτοιες μακάβριες εικόνες βρέθηκαν οι διασώστες, που πήγαν νωρίς το πρωί της Τρίτης στο οικόπεδο της φρίκης στο Κόκκινο Λιμανάκι (Αργυρά Ακτή), στο Μάτι, που βάφτηκε με το αίμα 26 ανθρώπων, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά. Οι μαρτυρίες τους για όσα αντίκρισαν προκαλούν τρόμο ακόμα και στους πιο ψύχραιμους.

Άνθρωποι απανθρακωμένοι, ο ένας πάνω στον άλλον και γονείς που κρατούσαν σφιχτά στα χέρια τα παιδιά τους, σε έναν αγωνιώδη εναγκαλισμό λίγο πριν από το τέλος.

Στον χώρο εκτυλίχθηκαν σκηνές αρχαίας τραγωδίας, όταν συγγενείς των θυμάτων κλήθηκαν να αναγνωρίσουν τα δικά τους πρόσωπα, στις περιπτώσεις βέβαια που αυτό ήταν εφικτό.

Ένας από τους ανθρώπους αυτούς, ήταν ένας δικός μας άνθρωπος. Ο Σεραφείμ Τσιουγκρής, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος ζει και εργάζεται στο Αγρίνιο τα τελευταία έξι χρόνια.

Ο κ. Τσιουγκρής, μίλησε στον «ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8» και την εκπομπή «10 ΜΕ… ΤΟΝΟ» με τον Νίκο Αγγελόπουλο, περιγράφοντας τις στιγμές που έζησε αν και τα λόγια εν προκειμένω δεν μπορούν να αντικατοπτρίσουν το μέγεθος της καταστροφής. Οι εικόνες παρέπεμπαν σε βομβαρδισμένο τοπίο.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος Σεραφείμ Τσιουγκρής

«19 χρόνια εθελοντής και μπορώ να πω ότι είναι κάτι πρωτοφανές. Αυτό που συνέβη δεν θα μπορούσε να το φανταστεί ούτε το πιο τρελό μυαλό. Από την περιοχή πήγαμε στην Αττική τέσσερις εθελοντές, εγώ με δύο άτομα από την Παραβόλα και ένα από το Μεσολόγγι.

Στην περιοχή έπνεαν πρωτοφανούς έντασης άνεμοι. Είδαμε εικόνες αποκάλυψης. Σαν πόλεμος λες και έπεσαν βόμβες και βέβαια το πιο επώδυνο για μας ήταν το χωράφι όπου εντοπίσαμε τους 26 νεκρούς.

Δεν μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους αυτά που έγιναν στην Αττική.Μιλάμε για μία καταιγίδα πυρκαγιάς που καταγράφεται και σε Αμερική και Αυστραλία. Ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να αντιμετωπιστεί. 

Πάντως ανεπιφύλακτα θεωρώ ότι μπήκε ανθρώπινο χέρι.Είχαμε τρία πύρινα μέτωπα στην Αττική σε διάστημα περίπου οκτώ ωρών» υποστήριξε ο κ. Τσιουγκρής ζητώντας παράλληλα την επάνδρωση περιοχών με κλιμάκια πυροσβεστών εκεί όπου δεν υπάρχουν επαγγελματικές υπηρεσίες.

Ευχή όλων ας είναι αυτή η τελευταία τραγωδία που ζούμε…
Εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom