Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

Καθήλωσε εκατομμύρια κόσμου το φαινόμενο της «ματωμένης σελήνης» - Δείτε φωτογραφίες


Να «κλέψουν» λίγη από τη λάμψη του φεγγαριού επιχείρησαν το βράδυ της Παρασκευής εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον πλανήτη καθώς η σελήνη πέρασε στη σκιά της Γης, προσδίδοντάς της μία κόκκινη απόχρωση από την οποία προκύπτει και ο χαρακτηρισμός «ματωμένο φεγγάρι».

Από το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας μέχρι τη Μέση Ανατολή και από το Κρεμλίνο μέχρι το λιμάνι του Σίδνεϊ πολίτες έστρεψαν το βλέμμα προς τα αστέρια για να δουν τη Σελήνη να γίνεται από πορτοκαλί καφέ και από καφέ βυσσινί.
Μάλιστα πολλοί ήταν αυτοί που πλήρωσαν κάτι παραπάνω για να δουν το φαινόμενο όσο καλύτερα γινόταν όπως στο Παρατηρητήριο του Σίδνεϊ, όπου τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν.
Οι ναοί στις όχθες του ποταμού Γάγγη στην Ινδία έκλεισαν ενόψει της έκλειψης ενώ στη Σιγκαπούρη το ενθουσιώδες κοινό εστίασε στον ουρανό χρησιμοποιώντας τηλεσκόπια.
Η έκλειψη διήρκησε συνολικά μια ώρα, 42 λεπτά και 57 δευτερόλεπτα.
Ηταν ορατή από την Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή από το ηλιοβασίλεμα έως τα μεσάνυχτα και στη συνέχεια, από τα μεσάνυχτα μέχρι την ανατολή του ήλιου της 28ης Ιουλίου, στο μεγαλύτερο μέρος της Ασίας και της Αυστραλίας.
«Αποκαλείται ματωμένο φεγγάρι γιατί το φως του ήλιου περνάει μέσα από την ατμόσφαιρα της Γης στον δρόμο για τη σελήνη και η ατμόσφαιρα της Γης το κάνει κόκκινο όπως ο ήλιος όταν δύει γίνεται κόκκινος», δήλωσε ο Άντριου Φάμπιαν, καθηγητής αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Όταν η σελήνη μετακινηθεί στην κωνική σκιά της γης από φωτεινή λόγω του ήλιου γίνεται σκοτεινή. Κάποιο φως, ωστόσο, θα φθάσει μέχρι τη σελήνη γιατί αποκτά μια κλίση λόγω της ατμόσφαιρας της Γης. «Αν σε αυτή την έκλειψη στεκόσαστε στη σελήνη, θα βλέπατε τον ήλιο και στη συνέχεια η Γη θα ερχόταν να σβήσει τον ήλιο», δήλωσε ο Φάμπιαν. Ο δακτύλιος της Γης θα λάμπει επειδή το φως διαχέεται από την ατμόσφαιρα της Γης».
Η έκλειψη της σελήνης δεν ήταν ορατή από τη Βόρεια Αμερική ούτε από το μεγαλύτερο μέρος του Ειρηνικού. Η επόμενη σεληνιακή έκλειψη τέτοιας διάρκειας αναμένεται το 2123.
Κάϊρο, Αίγυπτος
Το «ματωμένο φεγγάρι» κάνει την εμφάνισή του στον ουρανό του Τελ Αβίβ
Ναϊρόμπι, Κένυα
Ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο
Η έκλειψη της σελήνης ορατή από το Ναύπλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom