Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Κολωνάκι ή Παρίσι… ο λαός πληρώνει την Ράνια Αντωνοπούλου

«ΒΟΛΕΥΤΗΚΕ» (ΠΑΛΙ) ΣΤΟΝ ΟΟΣΑ

Από το επίδομα ενοικίου στο Κολωνάκι στο επίδομα ενοικίου στο Παρίσι. Η απόδειξη ότι κανείς σε αυτή την πολιτική ζωή δεν χάνεται είναι η Ράνια Αντωνοπούλου.

Η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, που εγκατέλειψε κακήν κακώς το χαρτοφυλάκιό της μετά την αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου για το «χρυσό» ενοίκιο των 1.000 ευρώ το χρόνο που πλήρωνε το κράτος για την οικία της στο Κολωνάκι, διορίσθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στη θέση του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ.

Η τριετής παραμονή της εκεί συμβαδίζει με αποδοχές και επιδόματα αντίστοιχα του πρέσβη στο Παρίσι, αλλά και με την κάλυψη των εξόδων οίκησής της.

Η ανάρτηση στη Διαύγεια της απόφασης του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης (με χθεσινή ημερομηνία 11/7/2018), με την οποία εγκρίνεται η δέσμευση ποσού 13.221,06 ευρώ για να καλυφθούν τα έξοδα μεταφοράς οικοσκευής, εισιτήρια και πρώτης εγκατάστασης που αφορούν το διορισμό της κ. Αντωνοπούλου ως Μονίμου Αντιπροσώπου στην ΜΕΑ (Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπία) ΟΟΣΑ, προκαλεί σφοδρές πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις. Και αυτό διότι πολλοί την ερμηνεύουν ως μια κίνηση «αποκατάστασης» της τέως υπουργού.

Θυμίζουμε ότι το τέως υπουργικό ζευγάρι Παπαδημητρίου-Αντωνοπούλου αναγκάστηκε να παραιτηθεί υπό το βάρος των αποκαλύψεων για την επιδότηση ενοικίου που λάμβαναν (12.000 ευρώ το χρόνο), παρότι ήταν το πιο πλούσιο υπουργικό ζευγάρι της κυβέρνησης με χαρτοφυλάκιο εκατομμυρίων ευρώ.

Η απόφαση των συναρμόδιων υπουργών Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη και Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για το διορισμό της κ. Αντωνοπούλου ήρθε μόλις τέσσερις μήνες μετά την αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου.

Σε αυτό το ολιγόμηνο διάστημα… ανεργίας, κινήθηκαν οι σχετικές διαδικασίες αντικατάστασης του σημερινού Μόνιμου Αντιπροσώπου Γιώργου Κρίμπα, του οποίου έληξε η θητεία (είχε διοριστεί τον Ιούνιο του 2015 με τριετή θητεία). Σημειώνεται ότι ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος διορίζεται με τριετή θητεία που μπορεί να ανανεωθεί για μία ακόμη φορά και για ίσο χρονικό διάστημα. Διορίζεται και παύεται από τα καθήκοντά του με Προεδρικό Διάταγμα ύστερα από πρόταση των υπ. Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Εξωτερικών.

Μισθός και κάλυψη ενοικίου
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος, «τα έξοδα οίκησης του Μονίμου Αντιπροσώπου στον ΟΟΣΑ, όπως αυτά προκύπτουν από το μισθωτήριο συμβόλαιο, καλύπτονται από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (τομέας Ανάπτυξης) μέχρι του ποσού που αντιστοιχεί σε ποσοστό 70% του επιδόματος αλλοδαπής του Μονίμου Αντιπροσώπου.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος και ο Αναπληρωτής Αντιπρόσωπος εξομοιώνονται ως προς τις πάσης φύσεως αποδοχές και επιδόματα με τους υπηρετούντες στην Πρεσβεία της Ελλάδας στο Παρίσι, στο βαθμό πρέσβεως και πληρεξουσίου υπουργού Β’ Τάξεως, αντιστοίχως.


Η δαπάνη για την καταβολή των ανωτέρω βαρύνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού».

Αν και το ποσό του ενοικίου που θα καλύψει ο Κρατικός Προϋπολογισμός για τη διαμονή της νέας Ελληνίδας Αντιπροσώπου στο Παρίσι είναι ακόμα άγνωστο, αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες διορισμού της, εντούτοις υπάρχει μια τάξη μεγέθους. Το 2017, για παράδειγμα, η δέσμευση πίστωσης που είχε αποφασιστεί για το ετήσιο ενοίκιο κατοικία του Μ.Α. ήταν 22.000 ευρώ.

Η αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου για το επίδομα
Ηταν Φεβρουάριος του 2018 όταν ο Ελεύθερος Τύπος αποκάλυπτε ότι η τότε αν. υπ. Εργασίας Ρ. Αντωνοπούλου είχε αιτηθεί και λάμβανε επιδότηση ενοικίου για το σπίτι στο Κολωνάκι που νοίκιαζε μαζί με το σύζυγό της και τότε υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου.


Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. εισήγαγε στο νόμο του τρίτου Μνημονίου, με τον οποίο έκοβε μισθούς και συντάξεις, μια διάταξη η οποία επεξέτεινε το δικαίωμα των βουλευτών επαρχίας που δικαιούνται επιδότηση ενοικίου και στα εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης. Μάλιστα, η απόφαση δεν προέβλεπε κανένα εισοδηματικό κριτήριο, ούτε είχε «ταβάνι» μισθώματος. Ετσι, η κ. Αντωνοπούλου, τηρώντας το… γράμμα του νόμου, χρησιμοποίησε το άρθρο 25 του ν. 4336/2015 αιτούμενη τη σχετική επιδότηση.

Το ηθικό του ζητήματος έγκειται στο ότι η κ. Αντωνοπούλου ήταν μαζί με το σύζυγό της, Δημήτρη Παπαδημητρίου, το πλουσιότερο ζευγάρι της κυβέρνησης με χαρτοφυλάκιο αξίας άνω των 3 εκατομμυρίων δολαρίων. Συγκεκριμένα, το χαρτοφυλάκιο του κ. Παπαδημητρίου ανέρχεται στα 2.725.881 δολάρια.


Το χαρτοφυλάκιο αυτό κατείχε το 2015, όταν δεν είχε ακόμα υπουργοποιηθεί. Την ίδια χρονιά, δήλωσε εισοδήματα 453.429 δολάρια. Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου κατείχε μετοχές 340.000 δολαρίων σε χρηματιστήρια και καταθέσεις ύψους 11.400 ευρώ σε ελληνικές τράπεζες.

Το ζεύγος έχει από κοινού καταθέσεις σε τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού 480.154 δολάρια. Επίσης, διαθέτουν ακίνητο 110 τ.μ. στη Νέα Υόρκη και μια βίλα 300 τ.μ. στη Σύρο με πισίνα 80 τ.μ.

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΑΡΑΚΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 12/7/18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom