Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

Ταϊλάνδη: Αγωνία για τη νέα επιχείρηση απεγκλωβισμού των υπολοίπων 8 παιδιών


Μετά τη διάσωση των τεσσάρων πρώτων παιδιών από τη σπηλιά στην Ταϊλάνδη, οι αρχές ετοιμάζονται πυρετωδώς για το δεύτερο μέρος της επιχείρησης. Για τον απεγκλωβισμό των υπόλοιπων οκτώ αγοριών και του 25χρονου προπονητή τους που παραμένουν παγιδευμένοι.

Όταν το βράδυ της Κυριακής (08.07.2018) ο κυβερνήτης της επαρχίας ανακοίνωνε τα χαρμόσυνα νέα, πως τέσσερα αγόρια είχαν βγει από τη σπηλιά, η είδηση σκόρπιζε δάκρυα χαράς σε όλη την Ταϊλάνδη. Είχε ανακοινώσει ότι η επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό των υπόλοιπων 8 αγοριών και του προπονητή τους θα επαναλαμβανόταν το πρωί της Δευτέρας.
Οι αρχές είχαν δώσει ένα «παράθυρο» 10 έως 20 ωρών για να ξεκινήσει η επιχείρηση. Με την ελπίδα πως δεν θα άρχιζε να βρέχει και πάλι στην περιοχή.

Αγωνία στην Ταϊλάνδη

Οι αρχές είχαν εκτιμήσει πως το δεύτερο μέρος της επιχείρησης θα ξεκινούσε στις 08:00 το πρωί (τοπική ώρα). Οι δύτες είχαν χρησιμοποιήσει όλο το οξυγόνο που είχαν στη διάθεσή τους για να βγάλουν τα τέσσερα πρώτα παιδιά.
Μέχρι στιγμής, όμως, η επιχείρηση δεν έχει ξεκινήσει. «Σύντομα» θα γίνει αυτό, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι ξένοι ανταποκριτές που βρίσκονται στο σημείο. Μέχρι στιγμής όμως, δεν υπάρχει καμία άλλη ενημέρωση.
Σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας, Τζούλι Μπίσοπ και το δεύτερο σκέλος της επιχείρησης απεγκλωβισμού θα γίνει σε τουλάχιστον δυο μέρη, αφού τα παιδιά θα χωριστούν σε ομάδες των τεσσάρων για να βγουν από τη σπηλιά.
Και η νέα επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων θα γίνει από τους ίδιους δύτες που έβγαλαν και τα τέσσερα πρώτα παιδιά. Και αυτό γιατί γνωρίζουν τις συνθήκες και το τι πρέπει να κάνουν, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Ταϊλάνδης. 
Όπως τόνισε, οι δύτες πρέπει να τοποθετήσουν ξανά τις φιάλες οξυγόνου κατά μήκος της διαδρομής έως το σημείο όπου είναι οι εννέα εγκλωβισμένοι. Και αυτή η διαδικασία μπορεί να χρειαστεί αρκετές ώρες.

Το χρονικό

Ήταν 23 Ιουνίου όταν ο 25χρονος προπονητής και τα 12 παιδιά, μέλη ποδοσφαιρικής ομάδας, μετά την προπόνηση αποφάσισαν να πάνε στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ στη βόρεια Ταϊλάνδη. Όταν ξεκίνησε όμως η καταρρακτώδης βροχόπτωση (είναι περίοδος μουσώνων στη χώρα) το νερό τους παγίδευσε μέσα στη σπηλιά.
Χρειάστηκαν 10 μέρες ερευνών για να εντοπιστούν ζωντανοί στις 2 Ιουλίου από Βρετανούς δύτες που συμμετείχαν στην επιχείρηση. Από εκείνη την ώρα άρχισε ένας αγώνας δρόμου και μια μάχη με το χρόνο για τον απεγκλωβισμό τους.
Τα χαράματα (ώρα Ελλάδας) της Κυριακής (08.07.2018) οι αρχές αποφάσισαν πως οι συνθήκες ήταν οι κατάλληλες για να ξεκινήσει η επιχείρηση. Το πρώτο παιδί βγήκε από τη σπηλιά στις 17:40 (τοπική ώρα) και ακολούθησαν άλλα τρία.
Τα τέσσερα αγόρια μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα στο νοσοκομείο της κοντινότερης πόλης για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Κατά τις αρχές είναι καλά στην υγεία τους και ασφαλή. Υπήρξαν πληροφορίες πως η υγεία ενός από τα αγόρια ήταν κρίσιμη, όμως αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Με πληροφορίες από Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom