Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Αυτός είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης - Πιο συστημική «ροή» για ένα...σιγανό ποταμάκι, δεν γίνεται...


του Παναγιώτη Θεοδωρόπουλου

Υπέρμαχος της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, εμφανίστηκε χτες ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της ΔΕΘ. «Πρόεδρος πρέπει να εκλεγεί από αυτή τη Βουλή», δήλωσε κατηγορηματικά ο Στ. Θεοδωράκης. Καμία έκπληξη δεν προκαλεί η τοποθέτηση του. 

Το αυτό επιθυμούν και τα πρώην αφεντικά του, μεγαλοκαναλάρχες – επιχειρηματίας Μπόμπολας και Ψυχάρης. Αυτός είναι και ο πόθος των Λάτση, Βαρδινογιάννη, Μελισσανίδη, Κόκκαλη, των τραπεζιτών, του ΣΕΒ, της Μέρκελ, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Ολου δηλαδή του πολιτικοοικονομικού συστήματος εξουσίας, που με την πολιτική του υπηρετεί και το «Ποτάμι».
Αυτές τις στρατηγικές επιδιώξεις, τις επιθυμίες και τους σχεδιασμούς, δεν ήταν δυνατόν, να τους αγνοήσει ο …«ανεξάρτητος» κ. Θεοδωράκης. Εξάλλου δεν είναι αυτός ο ρόλος του. Δεν ήρθε στην πολιτική σκηνή για να ανατρέψει καταστάσεις, αλλά για να ανακατέψει λιγάκι τη συστημική «τράπουλα»…

Η χώρα, λοιπόν, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ποταμιού, δεν πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές, αλλά να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στα κόμματα για την επιλογή προέδρου της Δημοκρατίας. «Δεν μπορούμε κάθε φορά για τη μεγάλη αυτή θέση, να κοιτάμε τα ντουλάπια της πολιτικής. Να βρίσκουμε ένα σκελετό, να βρίσκουμε ένα συνταξιούχο της πολιτικής, να βρίσκουμε μια μετριότητα της πολιτικής και να λέμε θα γίνει αυτός Πρόεδρος. Όχι. Υπάρχουν σημαντικοί Έλληνες που μπορούν να προταθούν γι’ αυτό το συγκεκριμένο θώκο.

Αυτή είναι η άποψή μου και πρέπει αυτή η Βουλή να αναλάβει την ευθύνη και να ψηφίσει έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας», δήλωσε ο Στ. Θεοδωράκης, δίνοντας το πολιτικό του στίγμα. Ποιες πολιτικές αποφάσεις και επιλογές, θα έρθει να επικυρώσει και να νομιμοποιήσει ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας, για τον Στ. Θεοδωράκη, περνάει σε δεύτερη μοίρα. Εξάλλου, ο ίδιος δεν κρύφτηκε. Στην διάρκεια της συνέντευξης του, δεν χώρεσε ούτε μέσα σε μια φράση, μια «καταγγελία» για τις εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές. Το αντίθετο μάλιστα. Φρόντισε να «στρογγυλέψει» μια σειρά από πολιτικές και νόμους που τσακίζουν τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων, συνυπογράφοντας επί της ουσίας την συνέχιση τους.

Τους μισθούς τους καθορίζει η αγορά…

Σε αυτό το πνεύμα, ο Στ. Θεοδωράκης, όταν ρωτήθηκε «ποια είναι η θέση του Ποταμιού για το ύψος του κατώτατου μισθού, της κατώτατης σύνταξης»; Απάντησε: «Ο μισθός δεν καθορίζεται με υπουργικές αποφάσεις και με προεδρικά διατάγματα, δεν ανακοινώνει ένας Υπουργός το ύψος του μισθού. Αυτά κανονίζονται από την αγορά. Άρα θα πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί απέναντι σε αυτό. (…) Η άποψή μας είναι συγκεκριμένη. Δεν αλλάζουμε με ένα νόμο τον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις. (…) Πρέπει να φύγουμε από αυτές τις μαξιμαλιστικές απόψεις, δεν αλλάζει έτσι η οικονομία, δεν αλλάζει με υπουργικές αποφάσεις και θα πρέπει να ασχοληθούμε βαθιά με τα προβλήματα που έχει η ελληνική οικονομία». Για όσους δεν κατάλαβαν, το «Ποτάμι» και ο Θεοδωράκης, ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τις θέσεις των αφεντικών. Γιατί, το κύριο όπως είπε και ο επικεφαλής της κίνησης, είναι να υπάρξει «μια εργασιακή ειρήνη και μια ηρεμία»!

«Ο κόσμος δεν έχει πρόβλημα να πληρώσει» τον ΕΝΦΙΑ!

Στο ίδιο μήκος κύματος, όταν ο Στ. Θεοδωράκης, κλήθηκε να τοποθετηθεί για το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, ενώ αρχικά δήλωσε ότι «δεν μπορεί να φορολογείται το ένα κεραμίδι, δεν είναι πλούτος», όπως το θεωρούν κάποιοι βορειοευρωπαίοι, που δεν έχουν σύνδεση με την κατοικία», στη συνέχεια πρόσθεσε: «Στον ΕΝΦΙΑ βέβαια υπάρχουν κι άλλα ζητήματα ότι πρέπει να πάμε σε αντικειμενικές αξίες πραγματικές να ξέρουμε για τι μιλάμε και να ξέρουμε ποια είναι η αναλογική συνεισφορά του κανενός μας.

Αυτό θέλει ο κόσμος. Ο κόσμος δεν έχει πρόβλημα να πληρώσει αν είναι για το κοινό καλό, εάν πειστεί ότι τα λεφτά του πηγαίνουν στο σχολείου του παιδιού του, στην υγεία, δεν έχει πρόβλημα να πληρώσει». Με άλλα λόγια, να μονιμοποιηθεί ο φόρος, αρκεί να αποκτήσει ανταποδοτικό χαρακτήρα. Αυτός ακριβώς είναι και ο τελικός στόχος της κυβέρνησης που θέλει να μονιμοποιήσει τον ΕΝΦΙΑ, μέσω της μεταφοράς του στη φορολογία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι περικοπές στην υγεία και οι …«σπατάλες»

Για τις περικοπές στο χώρο της υγείας, ο Στ. Θεοδωράκης, δεν ρωτήθηκε, ωστόσο θεώρησε χρήσιμο να καταγγείλει τις …υπερβολικές σπατάλες! «Μαλώνουμε τόσες μέρες για το τι θα γίνει στην υγεία. Οι μεν λένε δεν θα αφήνουμε τις γυναίκες να κάνουν μαστογραφία, περνάμε ξαφνικά από τη σπατάλη στην τσιγγουνιά και οι άλλοι λένε να τα αφήσουμε όλα όπως ήταν πριν. Όχι ρε παιδιά! Πώς να τα αφήσουμε όλα όπως ήταν πριν; Οι Έλληνες – τα είδατε τα στοιχεία νομίζω θα τα έχετε προσέξει – το 10% των Ελλήνων, ένας τους δέκα Έλληνες κάνει μαγνητική τομογραφία σε αυτή τη χώρα.

Πως είναι δυνατόν; Οι Γερμανοί κάνουν δύο στους χίλιους. Τι συμβαίνει; Όλοι οι Έλληνες είναι άρρωστοι; Είμαστε έξι φορές πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης. Είναι σαφές ότι κάτι γίνεται εδώ»… Οταν έχει κάνει δημοσιογραφική σταδιοδρομία στο «MEGA», είναι δεδομένο ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, έχει πλειάδα …επιχειρημάτων, τα οποία εντελώς τυχαία ταυτίζονται με αυτά του υπουργού Υγείας Μ. Βορίδη!

Πάντα με τους «ισχυρούς»

Για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ο Στ. Θεοδωράκης, δεν έκρυβε εκπλήξεις στις δηλώσεις του. «Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είμαστε με τους ισχυρούς», δήλωσε και πρόσθεσε: «Οι ισχυροί αυτή τη στιγμή είναι το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα συνθήματα τα παλιά ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο και να διαλυθούν οι σχηματισμοί, ας τα συζητήσουμε εάν νιώσουμε μια σιγουριά στον πλανήτη. (…) Γιατί αυτή η εποχή είναι μια εποχή συνεχούς αστάθειας»… Τη «σιγουριά» στον πλανήτη, λοιπόν για τον Θεοδωράκη, θα την εξασφαλίσουν οι επεμβάσεις και οι πολεμικοί, δολοφονικοί σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, στους οποίου η Ελλάδα, όπως μας είπε, πρέπει να συμμετέχει με κάθε τίμημα.

Αυτές, είναι μερικές από τις βασικές πολιτικές θέσεις του Ποταμιού, όπως τις παρουσίασε ο επικεφαλής του. Κατά τα άλλα, ο ίδιος τόνισε ότι το Ποτάμι είναι ανοικτό στις κυβερνητικές συνεργασίες, ζήτησε αλλαγή του εκλογικού νόμου και αναθεώρηση του Συντάγματος, προκειμένου να διαμορφωθούν συνθήκες για τη συγκρότηση κυβερνήσεων συνασπισμών και κάλεσε τον ελληνικό λαό να ενισχύσεις στις επόμενες εκλογές του κόμμα του. «Αλλιώς θα μιλήσεις με τα κόμματα εάν έχεις πάρει 6% και αλλιώς θα μιλήσεις εάν έχεις πάρει 16%», ανέφερε, με την ελπίδα να παίξει καθοριστικό ρόλο την επόμενη των εκλογών, εξασφαλίζοντας τη σταθερότητα του συστήματος.

Εμείς τι άλλο να πούμε. Ο Στ. Θεοδωράκης τα είπε όλα. Πιο συστημική «ροή» για ένα ποταμάκι, δεν γίνεται…

ημεροδρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom