Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Μεσολόγγι: Μάθημα ανθρωπιάς από οδηγό του ΚΤΕΛ


«Φιλότιμο», «ανθρωπιά», «συνείδηση». Αυτές είναι οι λέξεις οι οποίες χαρακτηρίζουν την πράξη του Αποστόλη Αυγερινού, οδηγού του ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας, να αναλάβει προσωρινά ρόλο οδηγού του ΕΚΑΒ προκειμένου να βοηθήσει μια νεαρή επιβάτιδα που αντιμετώπισε ένα ξαφνικό πρόβλημα υγείας.

Οι ίδιοι χαρακτηρισμοί όμως ταιριάζουν και στους περίπου 40 επιβάτες του λεωφορείου, που αδιαφόρησαν για την όποια καθυστέρηση του δρομολογίου τους και περίμεναν υπομονετικά δύο ώρες έως ότου αντιμετωπιστεί το ιατρικό πρόβλημα της 19χρονης συνταξιδιώτισσάς τους, στη διαδρομή Μεσολόγγι-Αθήνα πριν από περίπου δέκα μέρες. Αλλάς ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η 19χρονη Γεωργία Καφούση, φοιτήτρια στο αμερικανικό κολλέγιο στην Αθήνα, επέστρεφε την Τρίτη, 9 του Σεπτέμβρη, στο σπίτι της μετά από επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει σε μια φίλη της στο Μεσολόγγι. Ταξίδευε για την Αθήνα με το απογευματινό λεωφορείο του ΚΤΕΛ, το οποίο είχε αναχωρήσει από το Μεσολόγγι λίγο πριν τις 17:00 το απόγευμα.

Είχαν περάσει περίπου δύο ώρες ταξιδιού και το λεωφορείο βρισκόταν πλέον κοντά στο Ξυλόκαστρο, όταν ένα έντονο χασμουρητό είχε ως αποτέλεσμα η 19χρονη επιβάτιδα να υποστεί ολική εξάρθρωση της κάτω σιαγώνας. Ο οδηγός του λεωφορείου, Απόστολος Αυγερινός, σταμάτησε αμέσως ανήσυχος στην άκρη του δρόμου για να δει τι συνέβαινε. Ο πόνος της νεαρής κοπέλας ήταν αφόρητος, ενώ δεν μπορούσε ούτε να μιλήσει ούτε να καταπιεί, εξαιτίας της αφύσικης θέσης που είχε λάβει το σαγόνι της. Επικοινώνησε τηλεφωνικά με έναν γιατρό και έλαβε την οδηγία να μεταφέρει άμεσα την κοπέλα για ανάταξη του σαγονιού της προτού είναι αργά και η κατάστασή της χειροτερέψει.

Έπρεπε να γίνει κάτι και άμεσα. Χωρίς να το πολυσκεφτεί ή να υπολογίσουν καμία δυσκολία, «το ίδιο θα έκανα για τον οποιοδήποτε δίχως δεύτερη σκέψη», μας είπε, ο οδηγός του λεωφορείου μαζί με μια επιβάτιδα, την κα Μάγδα Καπράλου, κάλεσαν ένα ταξί, πήραν την 19χρονη κοπέλα και πήγαν στο Ιατρικό Κέντρο Ξυλοκάστρου προκειμένου να λάβει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα. Όλα έγιναν με αρκετή βιασύνη, αφού η κα Καπράλου είχε σύζυγο οδοντίατρο με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά και λάμβανε οδηγίες. Δυστυχώς όμως ο γιατρός του κέντρου το οποίο εφημέρευε, ο κ. Λυγερός, δεν είχε την απαιτούμενη εξειδίκευση για να πραγματοποιήσει την ανάταξη σιαγόνας στη νεαρή φοιτήτρια, και την παρέπεμψε στην οδοντίατρο σύζυγό του.

Πράγματι, με τη βοήθεια του οδηγού και της κας Καπράλου, η νεαρή η οποία υπέφερε από φοβερό πόνο, μεταφέρθηκε στην οδοντίατρο κα Μάγδα Λούση στο Ξυλόκαστρο, η οποία και κατάφερε να ανατάξει το σαγόνι της Γεωργίας, δίνοντας τέλος στο μαρτύριό της. Εν τω μεταξύ, όση ώρα ο κ. Αυγερινός με τη βοήθεια της κας Καπράλου εκτελούσαν ουσιαστικά χρέη τραυματιοφορέα για την 19χρονη Γεωργία, οι υπόλοιποι επιβάτες περίμεναν υπομονετικά μέσα στο πούλμαν, έξω από το Ξυλόκαστρο.

Όπως μας είπε ο οδηγός του λεωφορείου, όλοι τον ενθάρρυναν να φροντίσει την κοπέλα, παρά την πολύωρη καθυστέρηση που αυτό θα σήμαινε για τους ίδιους. «Είναι θέμα συνείδησης, θα μπορούσε να είναι η κόρη μου. Άλλωστε, όλοι επέδειξαν φιλοτιμία, και οι επιβάτες αλλά και η οδοντίατρος η οποία δεν δέχθηκε καν να λάβει χρήματα για την βοήθεια που πρόσφερε», μας μετέφερε ο κ. Αυγερινός.

Παράλληλα, είχε ειδοποιηθεί ο πατέρας της Γεωργίας, κος Γιάννης Καφούσης, ο οποίος έσπευσε αγωνιώντας στα διόδια της Κορίνθου προκειμένου να περιμένει το λεωφορείο και να παραλάβει την κόρη του, περιχαρής που η περιπέτεια της υγείας της είχε λάβει αίσιο τέλος. Ως καθημερινή εφημερίδα της Αιτωλοακαρνανίας, έχουμε συνηθίσει να γινόμαστε σχεδόν καθημερινά αποδέκτες διαφόρων παραπόνων και καταγγελιών. Έχουν κι αυτά την χρησιμότητά τους.

Αυτή τη φορά όμως, αφορμή για το παρόν κείμενο στάθηκε ο πατέρας της 19χρονης Γεωργίας, κος Καφούσης, ο οποίος θέλησε να ευχαριστήσει δια του τύπου όλους αυτούς που στάθηκαν στο πλευρό της κόρης του με συνείδηση και υπομονή, όταν αυτή είχε την ανάγκη τους. Μπορεί λοιπόν να μας ζητείται πολλές φορές να αναδείξουμε τα άσχημα και τα αρνητικά, αυτή τη φορά όμως μας ζητήθηκε, και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, να αναδείξουμε το καλό και θετικό, μια πράξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

Εκ μέρους του κ. Καφούση λοιπόν, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον οδηγό του ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας, Απόστολο Αυγερινό, στους επιβάτες του δρομολογίου των 16:50 Μεσολόγγι-Αθήνας της 9ης Σεπτεμβρίου και ειδικά στην κα Μάγδα Καπράλου, στον γιατρό του ιατρικού κέντρου Ξυλοκάστρου, κ. Λυγερό, και στην οδοντίατρο σύζυγο του, κα Μάγδα Λούπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom