Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Φωτορεπορτάζ από τον 32ο αγώνα "ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ"

Διεθνής Ιστορικός Αγώνας Υπεραποστάσεων ΑΘΗΝΑ - ΣΠΑΡΤΗ 246 χλμ

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής 26 Σεπτεμβρίου δόθηκε η εκκίνηση στο 32ο Σπάρταθλον,κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, μπροστά από το Ηρώδειο,με τη συμμετοχή περισσότερων από 390 αθλητών και την παρουσία αρκετών φίλων του κλασικού αθλητισμού.

Αθλητές από 42 χώρες έτρεξαν στον μεγάλο αγώνα των 246 χιλιομέτρων με στόχο τον τερματισμό τους στο άγαλμα του Λεωνίδα στη Σπάρτη βαδίζοντας έτσι στα χνάρια του Φειδιππίδη.



Μεταξύ των μεγάλων ονομάτων των υπεραποστάσεων που βρέθηκαν στην εκκίνηση του «32ου ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» είναι ο Ελληνοαμερικανός Ντιν Kαρνάζης, που έκανε 50 μαραθώνιους σε 50 Πολιτείες των Η.Π.Α. σε 50 εβδομάδες και ο Αμερικανός Jan Olsen, που είναι παγκόσμιος πρωταθλητής των 24 ωρών της IAU το 2013.

Ακόμα πήραν μέρος νικητές και νικήτριες προηγούμενων διοργανώσεων, όπως ο Ιταλός Ιβάν Γκουντίν (νικητής το 2010 και το 2011), ο Γερμανός Στέφαν Στου (1ος το 2012), ο Πορτογάλος Ζοάο Ολιβέιρα (περσινός νικητής) και ο Βραζιλιάνος Βαλμίρ Νούνες (1ος το 2001).

Από πλευράς γυναικών ξεχωρίζουν οι συμμετοχές της Σύλβια Λούμπικς από την Ουγγαρία (πρώτη το 2011 και το 2013) και της Σούμι Ιναγκάκι από την Ιαπωνία, (1η το 2006). Ανάμεσα στους αθλητές και τις αθλήτριες που πήραν μέρος είναι 57 Ιάπωνες, 52 Έλληνες και 45 Γερμανοί.

Σε 75 σημεία της διαδρομής υπήρχαν σταθμοί βοήθειας,τοποθετημένοι κάθε τρία έως πέντε χιλιόμετρα, εφοδιασμένοι με τροφή, νερό, αναψυκτικά κλπ.

Το έπαθλο για τους αθλητές που τερμάτισαν στην Σπάρτη, μπροστά από το άγαλμα του Λεωνίδα,ήταν ένα κλαδί ελιάς και νερό από τον ποταμό Ευρώτα, που προσέφεραν η Δημοτική Αρχή της Σπάρτης και ο πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, κ. Παναγιώτης Τσιακίρης.

Νικητής του 32ου Σπάρταθλον ο 39χρονος Ιταλός, Iβάν Κουντίν,για τρίτη φορά στην καριέρα του,με χρόνο 22ώρες ,29' και 29"

Τερμάτισαν συνολικά 207 δρομείς με τον τελευταίο να κάνει 36ώρες,13' και 32" (ακριβώς μιάμιση μέρα!).
Δείτε τη λίστα με τους δρομείς που τερμάτισαν και το χρόνο τους ΕΔΩ

Τι είναι το Σπάρταθλον
Το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ είναι ένας ιστορικός υπερμαραθώνιος που λαμβάνει χώρα στο τέλος του Σεπτέμβρη κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Είναι ένας από τους πλέον δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως και παράλληλα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος λόγω του ιστορικού του υπόβαθρου.

Το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ είναι ένας αγώνας δρόμου που αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, του αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες.

Οι δρομείς του ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ ακολουθούν τη διαδρομή που βασίζεται στην περιγραφή του Ηρόδοτου για το κατόρθωμα του Φειδιππίδη που έφθασε στη Σπάρτη την επομένη της αναχώρησης του από την Αθήνα, καθώς και σε γνωστά ιστορικά γεγονότα της εποχής εκείνης.

Θεωρείται, δε, ως η πλησιέστερη της πορείας που ο Φειδιππίδης θα έπρεπε να είχε ακολουθήσει. Πιστεύεται ότι το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ αποτελεί την εγκυρότερη αναπαράσταση της διαδρομής αυτής.

Ο αγώνας είναι πολύ απαιτητικός, όχι μόνο λόγω της απόστασης, αλλά για τις χρονικές απαιτήσεις περάσματος των σημείων ελέγχου καθώς και τις καιρικές συνθήκες.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι κάθε ένα από τα σημεία ελέγχου έχει τους δικούς του χρονικούς περιορισμούς και ο δρομέας θα πρέπει να φθάσει πριν από τον επίσημο χρόνο κλεισίματος, γιατί διαφορετικά θα αποκλειστεί από τον αγώνα.

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την αφετηρία,τη διαδρομή και τον τερματισμό στη Σπάρτη του 32ου ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ ΕΔΩ κι ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom