Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΥΠΡΟΣ: Ολονύκτιο θρίλερ με τους 345 μετανάστες στο Salamis - Διαπραγματεύσεις και έφοδος της Αστυνομίας στο κρουαζιερόπλοιο τα χαράματα


- Αποβιβάστηκαν αρχικά 19 και στην συνέχεια άλλοι 41 μετανάστες από το Salamis
- Οι υπόλοιποι 285 διασωθέντες αρνούντο να βγουν από το κρουαζιερόπλοιο
- Εν μέσω διαπραγματεύσεων ζητούσαν να φύγουν για την Σικελία
- Έφοδος της Αστυνομίας τα χαράματα και αποστολή των μεταναστών στην Κοκκινοτριμιθιά
- Ο Ιωνάς Νικολάου έκανε λόγο για 30 "θερμοκέφαλους" που εμπόδιζαν και τους υπόλοιπους να βγουν

Μικρός αριθμός μεταναστών, αρχικά 19 και στην συνέχεια άλλοι 41 οι οποίοι διασώθηκαν την Πέμπτη ανοικτά της Πάφου αποβιβάστηκαν από το κρουαζιερόπλοιο Σαλαμίς Φιλοξενία, το οποίο βρίσκεται στο Λιμάνι Λεμεσού, ενώ οι υπόλοιποι εκ των 345 ξένων υπηκόων συνέχισαν όλη την νύχτα να παραμένουν στο πλοίο ζητώντας να μεταβούν στην Σικελία της Ιταλίας.

Εν τέλει χρειάστηκε επέμβαση του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού και της ΜΜΑΔ τα χαράματα για ν` αποβιβαστεί από το κρουαζιερόπλοιο "Salamis Filoxenia" η πλειοψηφία των μεταναστών που διασώθηκαν χθες ανοικτά της Πάφου και οι οποίοι ζητούσαν να μεταφερθούν στην Ιταλία.

Η επιχείρηση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 5 το πρωί, αφού δεν είχαν φέρει αποτέλεσμα πολύωρες διαπραγματεύσεις και εκκλήσεις από τους αρμόδιους φορείς.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, στις τάξεις των παραμενόντων υπήρχαν τουλάχιστον 30 άτομα τα οποία αντιδρούσαν και συμπαρέσυραν και τους υπολοίπους στον να μην δέχονται να κατέλθουν από το πλοίο.

Το κρουαζιερόπλοιο κατέπλευσε στο λιμάνι Λεμεσού στις 20.30, με τους επιβάτες του να αποβιβάζονται κανονικά, ενώ ακολούθως διαπιστώθηκε πως οι μετανάστες δεν είχαν πρόθεση να εγκαταλείψουν το πλοίο. Αντιπροσωπεία των μεταναστών αποβιβάστηκε για διαπραγματεύσεις με τους αρμοδίους της Κυπριακής Δημοκρατίας, με επικεφαλής τον Αν. Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών Κωνσταντίνο Νικολαΐδη.

Η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε οδήγησε και στη ματαίωση προγραμματισμένης κρουαζιέρας, με αποτέλεσμα ο ΓΔ της Salamis Tours, Κίκης Βασιλείου, να εκφράσει την απογοήτευση του για την εξέλιξη αυτή, η οποία όπως υπέδειξε, κοστίζει στην εταιρεία εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και ταλαιπωρεί 300 πρόσωπα που επρόκειτο να ταξιδέψουν.

Από τους 345 μετανάστες μόνο 65 περίπου αποβιβάστηκαν σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, ενώ οι υπόλοιποι παρέμειναν συγκεντρωμένοι στο χώρο της πισίνας του κρουαζιερόπλοιου, αρνούμενοι να εγκαταλείψουν το πλοίο και παρά τις εκκλήσεις που έγιναν από τα μεγάφωνα του πλοίου από το Διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου Μάκη Πολυδώρου .

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν για οκτώ συνολικά ώρες και αφού οι μετανάστες παρέμειναν ακάθεκτοι στις θέσεις τους, πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση των ανδρών του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού και της ΜΜΑΔ, οι οποίοι οδήγησαν τους μετανάστες εκτός του κρουαζιερόπλοιου.

Όλοι οι μετανάστες είναι καλά στην υγεία τους και μεταφέρθηκαν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην Κοκκινοτριμιθιά.

Την ίδια ώρα, απογοήτευση εκφράζει ο Γ.Δ. της εταιρείας Salamis Tours Κίκης Βασιλείου για την τροπή που έλαβε η υπόθεση, λέγοντας ότι οι ζημιές για την εταιρεία φθάνουν τις εκατοντάδες χιλιάδες, καθώς αναγκάστηκε να ακυρωθεί κρουαζιέρα με 300 Ρώσους που θα πήγαιναν προς το Ισραήλ.

Οπως είπε ο κ. Βασιλείου, ενώ το πλοίο έφθασε στο λιμάνι Λεμεσού πριν τις 9 το βράδυ, οι μετανάστες αρνούνται να το εγκαταλείψουν " ζητώντας δικαιώματα".

Πρόσθεσε ότι η εταιρεία έκανε όλες τις ενέργεις, διασώζοντας τους ναυαγούς, αλλά παρά τις υποσχέσεις των αρμοδίων, οι μετανάστες δεν έχουν ακόμη αποβιβαστεί με αποτέλεσμα η εταιρεία να ακυρώσει κρουαζιέρα για το Ισραήλ με 300 επιβάτες, κυρίως Ρώσους, κάτι που επιφέρει ζημιές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Πρόσθεσε ότι εάν οι αρμόδιοι γνώριζαν ότι οι μετανάστες δεν θα αποβιβάζονταν, έπρεπε να είχαν λάβει μέτρα.

Εν τέλει τα χαράματα πραγματοποιήθηκε έφοδος της αστυνομίας και απομακρύνθηκαν δια της βίας οι εναπομείναντες 285 μετανάστες.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom