Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Καταδίκες για τον εκβιασμό στο Κολωνάκι


Γράφει ο Πέτρος Κουσουλός
Καταδικαστική ήταν η απόφαση του Κακουργιοδικείου Αθηνών για υπόθεση εκβιασμού σε βάρος πολύ γνωστού κομμωτή της υψηλής κοινωνίας στο Κολωνάκι από εφοριακούς της Δ” ΔΟΥ Αθηνών. Η αυλαία της υπόθεσης που έχει έντονο πολιτικό χρώμα έπεσε με την καταδίκη σε εξι χρόνια κάθειρξης της εφοριακού Ε.Π. και πέντε ετών φυλάκισης του πρώην έφορου Ν.Α.
Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα των κατηγορουμένων η έφεση να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατηγορούμενη είναι εξαδέλφη του πρώην υπουργού, Αντώνη Μπέζα, ενώ ο συγκατηγορούμενός της, Ν.Α. φέρεται να ήταν άνθρωπος του στενού περιβάλλοντος του τότε υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Αλογοσκούφη, ενώ διατηρούσε άριστες σχέσεις με τον τότε ισχυρό άνδρα της οδού Νίκης και δεξί χέρι του υπουργού, Σωτήρη Νικολαρόπουλο ο οποίος ήταν διευθυντής του κ. Αλογοσκούφη.
Η καταδίκη σε πρώτο βαθμό ήρθε επτά χρόνια μετά το συμβάν.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο της υπόθεσης τον Μάιο του 2007 η Ε.Π. , εφοριακή υπάλληλος της Δ΄ΔΟΥ Αθηνών (της πλέον «πλούσιας» ΔΟΥ) ενημέρωσε τον ιδιοκτήτη του κομμωτηρίου στο Κολωνάκι, Ι. Φ. ότι έχει λάβει εντολή από την υπηρεσία της να ελέγξει τα φορολογικά του.
Ο ίδιος προβάλλοντας προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους ζήτησε την αναβολή του ελέγχου για ένα μικρό χρονικό διάστημα, όπερ και εγένετο.
Λίγους μήνες αργότερα η ίδια εφοριακός ενημέρωσε το λογιστή της επιχείρησης ότι το πρόστιμο που θα της επιβαλλόταν ήταν σχεδόν 60.000 ευρώ λόγω φορολογικών παραβάσεων.
Ωστόσο, ο υπολογισμός αυτός έγινε από την υπάλληλο της Δ ΔΟΥ χωρίς να έχει ελέγξει ακόμα τα βιβλία της επιχείρησης, γεγονός που προκάλεσε πολλές υποψίες στο λογιστή και τον επιχειρηματία.
Λίγες ημέρες αργότερα η ίδια ενημέρωσε ότι θα πρέπει να της καταβληθούν 15.000 ευρώπροκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος με ένα ευνοϊκό πρόστιμο, ειδάλλως αυτό θα ήταν εξοντωτικό για την επιχείρηση.
Ο εκβιασμός
Σύμφωνα με τη δικογραφία, μετά την άρνηση του ιδιοκτήτη, η εφοριακός στις 30/11/2007έφτασε στο κατάστημα στο Κολωνάκι, όπου και μετά από πεντάλεπτο έλεγχο των βιβλίων της επιχείρησης ενημέρωσε ότι το πρόστιμο αγγίζει τα 97.000 ευρώ, το οποίο με τις προσαυξήσεις θα έφτανε τις 130.000 ευρώ, διότι το κατάστημα δεν διατηρούσε ξεχωριστό βιβλίο φορολογικών στοιχείων για τις μανικιουρίστ!
Υπό το φόβο του λουκέτου, ο επιχειρηματίας Ι.Φ. συμφώνησε να δώσει τις 15.000 ευρώ ώστε να γλιτώσει από τα δίχτυα της πλεκτάνης που είχε στηθεί σε βάρος του κομμωτηρίου. Ωστόσο, η ταρίφα όπως φαίνεται επειδή είχε εκνευριστεί η εν λόγω εφοριακός είχε ανέλθει στις 20.000 ευρώ! Τότε ο επιχειρηματίας ζήτησε χρόνο να συγκεντρώσει τα χρήματα και εν συνεχεία κατέφυγε άμεσα στην Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, όπου κατήγγειλε τη συμπεριφορά και τις απειλές της εφοριακού.
Η συνέχεια, όπως καταγράφεται στη δικογραφία, είναι λίγο πολύ γνωστή από παρόμοιες υποθέσεις. Ο επιχειρηματίας επικοινώνησε με την εφοριακό, ενημερώνοντάς της ότι έχει συγκεντρώσει τα χρήματα, τα οποία κατόπιν συνεννόησης με τις Αρχές είχαν προσημειωθεί.
Στις 12/12/2007 η κατηγορούμενη κατευθύνθηκε στο Κολωνάκι, ενώ στο αυτοκίνητο την περίμενε ο συγκατηγορούμενός της, έφορος Ν.Α. Η Ε. Π. ενημέρωσε τον επιχειρηματία για το ύψος του προστίμου που θα πρέπει να καταβάλλει, το οποίο είχε αίφνης μειωθεί σε περίπου 12.000 και εν συνεχεία ο δεύτερος έβγαλε πάνω στο τραπέζι το φάκελο με τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα των 100, 200 και 500 ευρώ.
Στη συνομιλία που είχαν οι δύο, παρουσία αστυνομικού που παρίστανε τον πελάτη, η εφοριακός φέρεται σύμφωνα με το σχετικό βούλευμα να είπε χαρακτηριστικά: «Δεν θέλω να τα μετρήσω Γιάννη μου, σου έχω εμπιστοσύνη, τώρα θα ηρεμήσεις και εσύ και εμείς, να χαρεί και ο έφορος». Σε ερώτηση του επιχειρηματία για το αν ο τελευταίος ήταν ενήμερος, η απάντηση ήταν «και βέβαια ξέρει». Εξερχόμενη από το κατάστημα και κατευθυνόμενη στο όχημα που την περίμενε ο συγκατηγορούμενός της, συνελήφθη από τους αστυνομικούς. 
Απολογούμενοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν την κατηγορία. Η εφοριακός ισχυρίζεται ότι ο επιχειρηματίας έβαλε το φάκελο στην τσάντα της χωρίς η ίδια να το αντιληφθεί, παρά το γεγονός ότι εντός του καταστήματος βρισκόταν αστυνομικός που παρίστανε τον πελάτη και άκουσε όλη τη συζήτηση. Αναφορικά με το δεύτερο κατηγορούμενο, Ν.Α., ισχυρίζεται ότι απλά έκανε εξυπηρέτηση στην συνάδελφό του, πηγαίνοντάς την μέχρι το κομμωτήριο, καθώς ο ίδιος ήθελε να πάει σε υπηρεσία του υπουργείου Υγείας να θεωρήσει το βιβλιάριό του, πράγμα το οποίο επιβεβαιώνει και η Ε.Π. 
Δείτε εδώ τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα με τα οποία συνελήφθησαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom